„Současná podoba je výsledkem několikasetletého zanedbání péče, zahrada se vrátí do podoby zhruba před 200 lety,“ uvedl stavbyvedoucí Petr Skřivánek. Podle něj stromů zmizí hodně.

Práce budou náročné, protože odborníci budou muset pracovat v příkrém svahu. Kromě kácení je čeká také obnova historických prvků a drobných staveb, jejichž stav je rovněž velice špatný.

Podle kastelána Zdeňka Škrabala bude zahrada »vzorkovníkem« různých stylů. „Je to velice významná historická entita, která tu nějakou dobu chyběla,“ uvedl. Dodal, že zahrada vytvoří komplex s hradem, podobně jako v minulosti, kdy byla počítána mezi 15 nejkrásnějších zahrad Moravy. Obnova zahrady bude stát zhruba 100 milionů.

Podobu zahrady v době její největší slávy přibližuje inventář z roku 1806, zachycující nejen jednotlivé zahradní architektury a užitné stavby, ale také jejich mobiliář, stav ovocných a cizokrajných stromů i kvetoucích rostlin. Nejčastěji pěstovaným stromem byla hrušeň. A právě hruška, ovoce králů, se stane symbolem obnovené zahrady.

VIDEO: Hrad Buchlov a zámek Buchlovice

Fotogalerie
14 fotografií