„Sokol je organizace, která má hierarchii, pravidla. Pro klauny to je výborné, protože je mohou porušovat,“ řekl jeden z autorů Ondřej Klíč. Zdůraznil ale, že k Sokolu a hrdinství mnoha jeho členů cítí úctu, nechtějí je lacině zesměšňovat.

Protagonisté sbírali zkušenosti na kurzech u mnoha osobností z oborů klaunství, grotesky, pohybového a fyzického divadla. Působí jako zdravotní klauni, v Divadle Bolka Polívky spolu účinkují v představení Šašek a syn, objevili se také v posledních dvou Manéžích Bolka Polívky.

Jejich skeče byly součástí volného cyklu Re-Kabaret, kde téma cvičenců použili poprvé. Po tříleté spolupráci vzniklo celovečerní představení v režii Petra Jarčevského.

Klaunérie vypráví o podivuhodném, byť poněkud problematickém přátelství náčelníka župy Břéti a jediného aktivního člena Čeňka. Ve staré sokolovně, o jejíž osud svádějí boj s radnicí, se snaží připravit na slet. Břéťa ovšem postupně přechází od prostého cvičení až k dogmatickému prosazování myšlenek Miroslava Tyrše, jehož nástupcem se cítí být.

„Mám radost, když se prostřednictvím klauna, tedy bytosti, jež je velice lidská, otevřená, emoční a zranitelná, podaří publikum rozesmát. Je to drobné vítězství nad všedními starostmi světa, je to malá oslava radostného lidství,“ uvedl druhý z autorů Michal Chovanec. Premiéra klaunérie bude v pátek.

VIDEO: Manžel na hodinu: Bolek Polívka žádá o ruku Evu Holubovou!

Video
Video se připravuje ...

Manžel na hodinu: Bolek Polívka žádá o ruku Evu Holubovou! Bohemia Motion Pictures

Fotogalerie
7 fotografií