Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žena z Německa dostala trest smrti za připojení k ISIS. Školačka Linda na verdikt čeká

Autor: Mii - 
22. ledna 2018
13:55

K trestu smrti odsoudil irácký soud nejmenovanou ženu z Německa, která ze své země utekla a přidala se k teroristické organizaci Islámský stát. Soudci ve zdůvodnění uvedli, že Němka „poskytovala logistickou podporu a asistovala u páchání zločinů“, kvůli čemuž bude popravena.

Podle mluvčí bagdádského soudu Andula-Sattar Bayrkdara žena přiznala, že z Německa odjela, aby se připojila k Islámskému státu. Nejprve se dostala do Sýrie a poté do Iráku. Vzala s sebou i dvě své dcery, které se později provdaly za bojovníky ISIS.

Server Independent informuje, že žena pravděpodobně pocházela z města Mannheim. Její rodiče zřejmě pocházeli z Maroka. Do rukou irácké vlády se dostala v červenci minulého roku poté, co byla společně s dalšími ženami zajata během bitvy o Mosul, při které irácké vojsko vytlačilo islamisty pryč. Nyní je odsouzena k popravě oběšením, říká Bayrkdar, ale stále se může odvolat.

Na rozsudek čeká i Linda

Irácké síly zadržely během finálních bojů proti ISIS řadu žen cizinek. Celkem se odhaduje, že od začátku Arabského jara v roce 2011 vycestovalo do Iráku a Sýrie 27 tisíc zahraničních bojovníků, včetně 6 000 Evropanů. Ne všichni se však přidali k ISIS. Vyplývá to z dat organizace Soufan Group.

Žena není první případ cizince, který byl v Iráku odsouzen k smrti za připojení k Islámskému státu. Loni stejný osud potkal bojovníka, který přišel z Ruska. Na rozsudek čeká také německá teenagerka Linda Wenzelová, která utekla do Sýrie ve věku pouhých 15 let.

I Wenzelovou může potkat trest smrti, pokud soud rozhodne, že pomáhala ISIS. Podle iráckých úřadu již přiznala, že chvíli pracovala jako sniperka, ale většinou času prý působila jako služka.

Irák vyhlásil finální vítězství nad Islámským státem minulý měsíc. Organizace od roku 2014 držela skoro třetinu země. Neznamená to ovšem, že všichni bojovníci byli vymýceni, stále se místy objevují bombové útoky a boje.

iFender ( 25. ledna 2018 08:44 )

Trest smrti byla prece valka.Merkelova se s Gabrielem budou snazit o propusteni do vlasti(Prvni muslimska republika Evropy)F.M.R.of Europa.

prycsnima ( 22. ledna 2018 15:09 )

 Němka to nebyla !Marokánka ! Ta svi ně si nic jinýho nezaslouží. A ta druhá to samé . Ku rvy slimácký !

sores ( 22. ledna 2018 14:50 )

Zaslouží si to!

Zobrazit celou diskusi