Přednáška o jedné z nejvýraznějších politických osobností Československa 2. poloviny 20. století proběhne 24. ledna v 18:30 na půdě gymnázia Thomase Manna na Střížkově. Zúčastní se jí historik Michal Macháček, kterému loni vyšla první česká historická monografie zasvěcená Husákovi.

Navštívit přednášku mohou nejen znalci, ale především ti, kteří se o historii chtějí dovědět něco nového nebo si o ní jen popovídat s druhými. Přednáška se odehraje v rámci projektu »Hovory o historii«. Každou poslední středu v měsíci projekt chystá na půdě gymnázia přednášku s besedou na historické téma.

Když se řekne Gustáv Husák

Málokomu jméno Gustáv Husák něco neřekne. Byl nejdéle sloužícím prezidentem socialistického Československa. Zúčastnil se Slovenského národního povstání během druhé světové války. Od mládí jej zaujala idea socialismu, které zůstal věrný po celý svůj život a to i přes to, že jej soudruzi v rámci politických procesů dlouhá léta bez důkazů věznili v nelidských podmínkách za velezradu.

Po propuštění z vězení se v 60. letech stal jedním z představitelů reformního proudu KSČ. V kritické chvíli Pražského jara, při invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, však zcela obrátil, díky čemuž se dostal do křesla 1. tajemníka KSČ, o něco později i prezidenta ČSSR. Byl jedním z nejaktivnějších tvůrců tzv. normalizace.