Plameny, hustý kouř valící se z oken, zoufalý křik a pláč. Drama, které se v sobotu večer odehrávalo v budově hotelu v centru Prahy, si jen málokdo dovede představit. „Mám pracovnu naproti hotelu, který většinou obývají mladí turisté. Kolem šesté se ozývaly výkřiky ‚help‘, z oken se valil dým, lidé očekávali pomoc z parapetů a ze střechy,“ řekla Blesk.cz svědkyně. 

První jednotky hasičů dorazily na místo dvě minuty po ohlášení požáru. „Už v první chvíli jsme viděli, že lidé sedí v oknech na parapetech a že se bude jednat o požár většího rozsahu,“ popsal první okamžiky po příjezdu vedoucí směny A pražských hasičů Antonín Šustr.

Hasiči i záchranáři se s vypětím všech sil pustili do práce, která byla podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky fyzicky i psychicky mimořádně náročná – kvůli tmě i velmi nepřehlednému terénu uvnitř budovy. „Spousta lidí byla umístěná v pokojích, v oknech, dokonce jsme měli lidi i na střechách, takže v první chvíli bylo strašně složité rozhodnout, které budeme evakuovat dřív a které později,“ popisuje Antonín Šustr dilema, jež museli na místě ihned řešit. Pomocí výškové techniky se hasičům podařilo dostat do bezpečí celkem 34 lidí. 

Peklo uvnitř budovy

Velké drama se ale odehrávalo i uvnitř budovy. „Bylo tušit, že uvnitř je peklo, lidé zoufale volali o pomoc, hasiči obětavě vnikali do zadýmeného prostoru a vynášeli zraněné před budovu. Záchranáři jim poskytovali okamžitou pomoc, některé oběti resuscitovali až půl hodiny,“ popsala čtenářka Blesk.cz, která emotivní okamžiky zachytila na video. 

VIDEO: Hasiči před hořícím hotelem oživují lidi, kteří se nadýchali kouře:

Video
Video se připravuje ...

Resuscitace při sobotním požáru hotelu v Náplavní Blesk

Na místě zemřeli dva mladí lidé – Němec (†21) a Jihokorejka (†20). „Už jsme jim bohužel nedokázali pomoci,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Dalších devět lidí se zranilo, z toho pět vážně, a čtyři z nich v přímém ohrožení života museli lékaři oživovat. Dvě ženy později zemřely v nemocnici, jejich identitu policisté stále neznají. Mezi zraněnými byli i dva hasiči, pod kterými se při zásahu propadla podlaha.

S mimořádným nasazením

Pražská záchranka kvůli závažnosti situace aktivovala traumaplán, jež platil zhruba dvě hodiny. „Na místě zasahovalo šest záchranářských posádek, dvě lékařské posádky, inspektor, koroner a speciální vůz Atego, který je vybaven i kyslíkovou terapií pro větší počet pacientů,“ uvedla Poštová. 

Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, na Nové Město se sjelo celkem 17 jednotek profesionálních hasičů, dále také chemici z Petřin, jednotka Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a šest jednotek dobrovolných hasičů; zbylí dobrovolní hasiči měli pohotovost a pomáhali s jinými mimořádnými situacemi.

„Hasiči, záchranáři, všichni zúčastnění pracovali s mimořádným nasazením, profesionálně, rychle, koordinovaně,“ chválí mimořádnou práci složek záchranného systému žena, jež dění přihlížela. 

Příčiny požáru

Požár způsobil škodu 20 milionů korun, jeho příčiny zatím nejsou známé, podle prvotních informací ale vznikl od klimatizace. „Kriminalisté 2. oddělení obecné kriminality Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy pokračují v práci na objasnění příčin vzniku požáru v hotelu,“ prozradil mluvčí policie Jan Daněk. Nyní místo činu čekají znalecké posudky z oboru elektro a chemie. Vypracování může trvat několik týdnů až měsíců.

Fotogalerie
37 fotografií