Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Katastrofa ČSSD mě zasáhla.“ Zeman poslal zdravici platformě kolem pučistů z Lán

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
20. ledna 2018
17:30

V jihočeském Táboře se v sobotu sešli zástupci platformy Zachraňme ČSSD. K ní se hlásí protagonisté neblaze proslulé povolební lánské schůzky v roce 2013: bývalí hejtmani Michal Hašek a Jiří Zimola. Pouhý týden před 2. kolem prezidentské volby se na uskupení uvnitř ČSSD obrátil také prezident Miloš Zeman. Na jih Čech poslal svou zdravici, ve které píše, že ho katastrofická situace strany zasáhla. Nakolik k ní přispěl on sám podrýváním pozice bývalého šéfa strany a premiéra Bohuslava Sobotky, ale Zeman už nijak neřeší.

Názorová platforma Zachraňme ČSSD prosazuje mimo jiné například přímou volbu předsedy strany. Toho by mohli delegáti volit už v únoru na mimořádném volebním sjezdu v Hradci Králové. Přímou volbu všemi členy přitom má sociální demokracie ve stanovách už několik let. Zatím ale tento článek nikdy „neaktivovala“.

„Vážené přítelkyně, vážení přátelé, dovolil jsem si toto oslovení, ačkoliv už přes deset let nejsem členem sociální demokracie,“ začal svou zdravici pro členy platformy prezident Miloš Zeman, kterému prý i přes to vše není „dramatický osud sociální demokracie“ lhostejný.   

„Se vší vážností říkám, že mne katastrofa sociální demokracie zasáhla,“ napsal Zeman a připomněl, že on jako bývalý předseda ČSSD dovedl stranu do Strakovy akademie – tedy, že ji přivedl k moci.

Zeman přidal také svůj pohled na to, proč strana dopadla tak, jak dopadla. A proč řada členů přestala být vidět a ztratila vliv. „V uplynulých letech v sociální demokracii došlo k likvidaci názorových proudů. Kdokoliv, kdo projevil odlišný postoj, byl mediálně dehonestován a v závěru odstraněn,“ zmínil s tím, že síla sociální demokracie byla podle něj vždy v různosti názorů, „v masarykovské diskusi“.

Video  Sobotka o schůzce se Zemanem po volbách v roce 2013 – tedy i po takzvaném lánském puči  - redakce
Video se připravuje ...

Platformu Zachraňme ČSSD vnímá prezident jako pomocnou ruku sociální demokracii, protože Česko podle něj potřebuje diskusi a „opravdovou levici“. „Proto jsem velmi rád, že jste se v Táboře sešli (…). Je to odvážné a je to dobře,“ zmínil Zeman, který zdravici zakončil slovy: „Vaším programem musí být člověk. Občan. Na něj spoléhejte.“

Chovanec: Do ČSSD jsem vstoupil kvůli Zemanovi

S delegáty platformy diskutoval v Táboře také další účastník lánské schůzky – Milan Chovanec. Právě on přispěl k jejímu „provalení“ a za odměnu zakotvil na ministerstvu vnitra po boku tehdejšího premiéra Sobotky. Teď je Chovanec úřadujícím předsedou ČSSD.

„Doufám, že najdeme zdravý rozum a že se nám podaří ze sjezdu vyjít tak, aby nás posílil,“ řekl ve svém projevu. Původně chtěl svolat sjezd až na duben, pod tlakem členů strany ho nakonec ale svolal právě na únorový termín.

 

„Když se dnes podívám na sociální demokracii, tak my si vyřizujeme svoje účty na Facebooku, my se přetlačujeme na internetu. To přeci není normální,“ pálil do vlastních řad Chovanec. Prý se nebrání diskusím ani na výkonném výboru, který je prý ochotný svolat i k mimořádnému jednání. „Debatujme o programu, o lidech, o tématech, ale přestaňme ty minoritní proudy, které se neustále přetlačují na internetu s většinovým názorem, vykládat za hlas sociální demokracie,“ vyzval úřadující předseda v Táboře.

Chovanec promluvil před stranickou platformou také o chybách současného vedení. Zmínil například předvolební trojvládí, kdy sociální demokraté měli úřadujícího předsedu (Chovance), volebního lídra (Lubomíra Zaorálka) a premiéra (Bohuslava Sobotku).

„Vstupoval jsem do sociální demokracie primárně kvůli jednomu člověku, byl jím Miloš Zeman,“ popsal Chovanec důvody, které ho před 20 lety přivedly jako řadového člena do ČSSD.

ČSSD ve smrtelné křeči

Jakkoli se Chovanec se Zemanem prý za ta léta v mnoha věcech neshodl, podporuje ho jako člověka, kterého bude Česko v příštích letech potřebovat. Sociální demokracie je podle Chovance ve „smrtelné křeči“ a pokud nové vedení nebude komunikovat, bude v ní strana i po důležitých komunálních volbách, které budou na podzim.

Chovanec také přiznal, že když ČSSD vyhazovala z vlády Andreje Babiše, chtěl předčasné volby. To označil za svou největší politickou chybu. „Bohužel jsme veřejnost nepřesvědčili, proč vyhazujeme Babiše z vlády a sami v ní zůstáváme,“ sypal si popel na hlavu. Pár dní před řádnými volbami pak podle svých slov odmítl průvod Prahou za vyšší důchody. „Byl jsem přehlasován, ale šel jsem. Šel jsem v druhé řadě a nesl jsem si ceduli: Bezpečná země,“ popsal další dohady.

Video  Zeman vzkázal Sobotkovi: „Svině!“ A tohle mu odpověděl premiér.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Chovanec teď sbírá nominace na post řádně zvoleného šéfa ČSSD. Sám se chce prý rozhodnout o své kandidatuře nejpozději do 31. ledna, kdy má narozeniny. „Jsem připraven pomoct sociální demokracii klidně jako řadový člen,“ uzavřel svůj projev v Táboře.

Zimolovi nešel „přítel“ přes ústa

Kritikou sociálnědemokratického vedení nešetřili ani bývalí hejtmani Jihomoravského a Jihočeského kraje Michal Hašek a Jiří Zimola. A byl to Zimola, kdo se členy platformy zdráhal oslovit „po sociálnědemokraticku“ přítel a přítelkyně. „V posledních letech naše strana udělala hodně pro to, abychom původní význam slova přítel v podstatě devalvovali,“ řekl muž, kterého vedení ČSSD odmítl zařadit před volbami do Poslanecké sněmovny i na poslední místo kandidátky Jihočeského kraje. Zimola měl za sebou totiž kauzu se stavbou domů na Lipně.

Ve volbách sociální demokracie přišla o 35 křesel a ve Sněmovně má jen 15 poslanců. Mezi nimi například i Jaroslava Foldynu, který se k vnitrostranické platformě také hlásí, stejně jako bývalý místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach. Všichni navíc podporují Miloše Zemana v prezidentské volbě, k podpoře se hlásí i Chovanec. Naopak šéf Senátu Milan Štěch už se vyslovil pro Jiřího Drahoše.

„Nechci teď tančit na ničím hrobě, pouze říkám, je mi to líto,“ zhodnotil volební výsledek ČSSD 7,27 % hlasů Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech hned po volbách.

Tak trochu si ale zároveň zatančil na hrobě pomalu odcházejícího premiéra Bohuslava Sobotky, který měl podle něj odejít z čela ČSSD o dva roky dřív, než to udělal. „Bohuslav Sobotka by měl po svém výsledku pouze a jedině mlčet. Angličané vykřiknou takovou výzvu, kterou nebudu překládat: Shut up,“ přisadil si Zeman.

Chyby při jmenování vlády i hůl na Hradě

Vztahy mezi prezidentem a premiérem se postupem času vyostřovaly. Zeman například vytknul Sobotkovi hned na začátku roku 2014, když jmenoval jeho 17člennou vládu, že v přiložených dokumentech bylo několik chyb.

„Obdržel jsem dopis předsedy vlády obsahující návrhy na jednotlivé kandidáty. Ve třech případech jsem se rozhodl těmto návrhům nevyhovět. Za prvé, odmítl jsem jmenovat ministrem životního prostředí pana Brabence, a místo toho jsem ministrem životního prostředí jmenoval pana Brabce. Za druhé, odmítl jsem jmenovat pana Martina Jurečku – ministrem a místo toho jsem jmenoval pana Mariana Jurečku. Za třetí, odmítl jsem jmenovat pana Mariana Jurečku ministrem zdravotnictví a místo toho jsem ho jmenoval ministrem zemědělství,“ školil přímo na Hradě při jmenování vlády Zeman Sobotku.

„Milý pane premiére, šest chyb v jedenapůlstránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli,“ vyčinil Zeman novopečenému premiérovi v roce 2014.

Poslední políček dostal Sobotka od Zemana v loňském roce, když na jaře vrcholila vládní krize, při které Sobotka nechal z vlády odvolat vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Což prezident původně odmítal, a tak Sobotka nejdříve ohlásil demisi svou a tím tedy i celé vlády, což ale nakonec na Hradě neudělal. A prezident na něj mával na Hradě holí. „A nastav si to, támhle to máš obráceně,“ nabádal Zeman premiéra, aby okomentoval demisi vlády. K té se přitom Sobotka nakonec nerozhodl.

„Nebyla žádná dohoda, že by měla být tisková konference nebo nějaký fototermín za přítomnosti novinářů, proto jsme na tuto situaci nebyli připraveni. Měli jsme informace, že ta situace bude jiná,“ okomentoval vypjatou situaci pro Blesk Zprávy bývalý mluvčí vlády Martin Ayrer po demisi vlády. Tu pak Sobotka poslal na Hrad raději vládním kurýrem. Dnes už jako poslanec věří, že Zeman nebude příští týden ve druhém kole na příštích pět let znovu zvolený prezidentem.

Video  Sobotka – Tykání se Zemanem  - Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

Nevraživost mezi Sobotkou a Zemanem začala v roce 2003, kdy se Sobotka zařadil po bok těch sociálních demokratů, kteří Zemana nepodpořili ve volbě prezidenta. Nadobro Miloš Zeman opustil sociální demokracii v roce 2007 po neshodách s Jiřím Paroubkem

oldedek ( 22. ledna 2018 11:29 )

„Je mu líto, že ČSSD dostalo jen 7%,,,“ Myslím si, že Míla opět neříká pravdu - dyť dělal všechno možné, od tajných schůzek se Zimolou, Haškem, ...aj. v Lánech, až po pravidelnou a zničující dehonestaci této strany a to jen ze mstivosti k těm, kteří ho nevolili za prezidenta, ještě v době, kdy byl relativně fyzicky i duševně zdráv ... Proto ta jeho "lítost" je pro mne falešná, jak "pětka" !

marais ( 22. ledna 2018 10:45 )

Škůdci se odtajňují. I v německé soc.dem jsou 3 proudy názorů. Takže nic nového.

Helic ( 22. ledna 2018 08:45 )

Pidlovokej Zimola, no ten se vskutku neztratí.

ja01 ( 21. ledna 2018 11:41 )

Nač psát stejný příspěvek, když už tento vystihuje Zemana velmi dobře.

Tajfun ( 21. ledna 2018 09:20 )

No jo,Chovanec si sype popel na hlavu,ale je to jenom vyčůránek,který chce se mít dobře a sedět na teplým místečku,falš nad falš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa