Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kouření ročně stojí jako dovolená na Maledivách. Na co vyjde odvykací kúra?

  • Autor: ula - 
    21. 1. 2018
    07:15

    Jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí je rozhodnutí přestat kouřit. Málokdo to ovšem vydrží. Většina kuřáků se dříve či později k cigaretě vrátí, protože jim chybí pevná vůle a motivace. Nicméně motivací by mohl být fakt, že při průměrných cenách cigaret za ně za rok utratí jednu exotickou dovolenou na Maledivách. Existuje navíc řada způsobů, jak s kouřením skoncovat a pomoci vám mohou i zdravotní pojišťovny. Na kolik vás „odvykačky“ vyjdou?

  • 1.Kouření stojí ročně jako exotika

    Pokud vykouříte krabičku cigaret denně, tak ročně utratíte za svůj zlozvyk 33 tisíc korun. Za to byste si mohli pořídit např. dovolenou na Maledivách, nejnovější iPhone nebo dva nové spotřebiče do domácnosti.

    Jestli jste se rozhodli přestat kouřit, nebo se na to chystáte, tak neuděláte službu jen svému zdraví, ale také peněžence. Podívejte se, kolik byste ušetřili, pokud byste nekouřili. Při výpočtu byla použita průměrná cena cigaret 90 korun, přičemž lze očekávat, že v následujících letech sáhnou kuřáci ještě hlouběji do kapsy.

    Cigaret za denÚspora za denÚspora za týdenÚspora za měsícÚspora za rok
    5 cigaret 22,50 Kč 157,50 Kč 684 Kč 8 213 Kč
    10 cigaret 45 Kč 315 Kč 1 369 Kč 16 425 Kč
    20 cigaret 90 Kč 630 Kč 2 737 Kč 32 850 Kč
    40 cigaret 180 Kč 1 260 Kč 5 475 Kč 65 700 Kč

    Zdroj: Skrblik.cz

    Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. | Daniel Černovský, CNC / Blesk

  • 2.Nikotinové náplasti

    Nejznámější variantou, jak přestat kouřit, jsou nikotinové náplasti. Tyto náplasti jsou vhodné pro pravidelné, středně až silně závislé kuřáky. Lepí se přímo na tělo a dodávají nikotin průběžně po delší čas. Výrazně potlačují chuť na cigaretu.

    Na trhu je k dostání mnoho druhů těchto náplastí. Nikotinové náplasti jsou volně k prodeji v lékárnách nebo na internetu. Jejich cena se pohybuje mezi 450–500 Kč za jednu krabičku, která je určena většinou na sedm dnů.

    Doba užívání závisí na míře závislosti.

    Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. | Profimedia

  • 3.Nikotinové žvýkačky

    Nikotinové žvýkačky jsou vhodné pro všechny typy kuřáků, pro silně i slabě závislé. Žvýkačky se na rozdíl od náplastí mohou užívat nepravidelně, a to dle aktuální potřeby. Slouží především nárazovým kuřákům, kteří chtějí zahnat akutní chuť na cigaretu, silným kuřákům mohou sloužit i jako občasný doplněk k náplastím.

    Týdenní výdaje na nikotinové žvýkačky vyjdou na 400–500 Kč, užívání lze ale rozložit na delší dobu dle potřeby.

    Přestanu kouřit! Snad nejčastější novoroční předsevzetí, ale kolik z nás ho opravdu dodrží…? Přestanu kouřit! Snad nejčastější novoroční předsevzetí, ale kolik z nás ho opravdu dodrží…? | profimedia.cz

  • 4.Nikotinové pastilky a mikrotablety

    Nikotinové pastilky a mikrotablety se užívají orální formou, nechávají se volně rozpustit v ústech po dobu 20–30 minut.

    Dají se zakoupit s různým obsahem nikotinu, tak jako u žvýkaček. Pastilky vyjdou cenově podobně jako nikotinové žvýkačky. Jedná se o uživatelsky přívětivou a pohodlnou variantu, která pomáhá přestat kouřit.

    Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. | Profimedia

  • 5.Nikotinový sprej

    Jedno či dvě stříknutí tohoto spreje dokáže během jedné minuty zahnat akutní, nepředvídatelnou chuť na cigaretu. Dávkovač je snadno přenosný, proto jej můžete použít kdekoliv, kde vás chuť přepadne.

    Po zhruba měsíci užívání se dávky snižují, užívání je ale vždy dáno intenzitou závislosti na nikotinu, tak jako u výše zmíněných možností.

    Sprej je možno zakoupit v rozmezí 400–500 Kč, silnému kuřákovi vydrží jeden sprej několik dnů, slabším více.

    Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. | Profimedia

  • 6.Nikotinový inhalátor

    Nikotinový inhalátor je speciální v tom, že umožňuje zmírňovat také psychickou závislost, na rozdíl od předchozích variant, které bojují pouze se závislostí fyzickou. S inhalátorem odvykající manipuluje stejně jako s cigaretou, což uspokojuje onu potřebu potahování a držení cigarety v ruce.

    Tato varianta odvykání je pravděpodobně tou nejdražší, týdenní dávka přijde na 1000 Kč.

    Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. | Profimedia

  • 7.Dám si jen jednu? Těžko

    Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, nezapomeňte si vždy pečlivě přečíst příbalový leták, nepřekračujte povolené maximální denní dávky.

    Také nezapomínejte na to, že samotné odvykací produkty závislost na nikotinu neukončí. Nejdůležitější je vždy vaše vůle. Připravte si odvykací plán, pečlivě promyslete kroky, zvažte všechny možnosti a stanovte si jasné důvody, proč chcete přestat kouřit,“ radí odborníci z portálu Skrblík.cz.

    Vyhýbejte se místům, která máte nejsilněji spojená s kouřením a nezapomínejte, že odvykání trvá dlouhou dobu, nevzdávejte vaše snažení po týdnu, ani měsíci. A vězte, že s výrokem „dám si jenom jednu“ u jedné nakonec neskončíte.

    Pokud se potřebujete neustále hlídat, pomoci vám mohou i některé aplikace pro chytré mobilní telefony.

    Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. | Profimedia

  • 8.Příspěvky pojišťoven na odvykání kouření

    Na boj s kouřením přispívají svým klientům některé zdravotní pojišťovny, o příspěvek je obvykle možné žádat buď přes internet, nebo přímo na pobočce.

    • Vojenská zdravotní pojišťovna přispívá na odvykací kúru proti kouření až 400 Kč.
    • Česká průmyslová pojišťovna motivuje kuřáky opačně. Pokud úspěšně absolvují kurz odvykání kouření, obdrží body do motivačního programu pojišťovny. Body pak mohou proměnit za pohybové aktivity, léčebné kúry nebo nadstandardní zdravotní péči.
    • Oborová zdravotní pojišťovna kuřákům přispívá až 4000 Kč.
    • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda nabízí příspěvek na boj s kouřením až 500 Kč.

    Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. Pokud přestanete kouřit, ulevíte zdraví i peněžence. | profimedia.cz

  • 9.Centra odvykání

    Pomoci vám může Centrum léčby závislosti na tabáku, pobočky najdete po celé republice. V centru nejprve stanoví vaši míru závislosti na nikotinu, navrhnou nejvhodnější způsob léčby a pomohou vám zmírnit abstinenční příznaky. Ve většině poraden se za konzultaci platí, přičemž některé zdravotní pojišťovny alespoň na část poplatku přispívají.

barracuda.sro ( 21. ledna 2018 10:09 )

Hajahy u Blatn: Taky mě strašily, až přijdeš za námi na pivo ,tak to nevydržíš a stejně si zapálíš. A někteří dokonce nabízeli cigarety, no kamarádi!! A do práce jsem ještě měsíc nosil krabičku cigaret, kdyby jsem to nedal. Ale nakonec jsem ji daroval.A podle Tvých slov jsi to taky dala. Klobouk dolů.

Hajany u Blatné ( 21. ledna 2018 09:24 )

on pevná vůle je, ale abstinenční příznaky taky. Opravdu bez těch přípravků (nikotin) bych to nezvládla. Je to už 4 roky a jsem ráda, že to dopadlo.

barracuda.sro ( 21. ledna 2018 09:08 )

Letos to bude 9 let co jsem přestal kouřit. Žádné žvýkačky, náplasti a odvykací kůry jsem nepotřeboval . Prostě jsem se rozhodl, že skončím. Je to jenom o vůli!! Dneska už si na cigaretu ani nevzpomenu.Všem co chtějí skončit přeji PEVNOU VŮLI.

Hajany u Blatné ( 21. ledna 2018 08:30 )

a myslíte si, že nekuřáci raka nemají, to byste se divil, i rakovinu plic a nedali si ani jedinou cigaretu.

Hajany u Blatné ( 21. ledna 2018 08:27 )

Je to samozřejmě závislost, velmi těžce zdolatelná. Mě se to podařilo po cca 40 letech kouření za rok a půl. Bylo to drahé - pastilky a sprej.

Zobrazit celou diskusi