Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bizarnost týdne: Volby ovládlo tohle prase, má „napojení“ na mafii

Snímek prasete u římských popelnic vstoupil do volebního boje.
Snímek prasete u římských popelnic vstoupil do volebního boje.  (Autor: facebook)
Autor: ČTK, var - 
18. ledna 2018
16:04

Italský politický a mediální svět na týden rozbouřila fotografie prasete mezi odpadky, kterou na Facebooku zveřejnila šéfka pravicové strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová. Zaútočila tak na římskou starostku Virginii Raggiovou z populistického Hnutí pěti hvězd, jejíž radnice se podle Meloniové nedokáže vypořádat s problémem odpadu. Později vyšlo najevo, že pašík patří člence římského mafiánského klanu Casamonica, napsal s odvoláním na Raggiovou server Il Fatto Quotidiano.

Fakt, že volební kampaň dohnala Giorgii Meloniovou k tomu, aby zveřejnila fotografii prasete na ulici, se mi nelíbí. Politika by měla vypadat jinak. Zjistili jsme, že zvíře patří člence rodiny Casamonica. Ta místní policii přiznala, že jí pašík utekl předchozí den,“ uzavřela polemiku Raggiová.

Fotografie a později i video zvířete v ulicích římského předměstí vyvolaly živou diskusi v médiích a na sociálních sítích. Deník Libero Quotidiano středopravé orientace v jednom z titulků napsal, že římskou vlčici vystřídalo prase.

Co to má znamenat? Může se snad prase prohrabávat v odpadcích u popelnic jen proto, že patří klanu Casamonica?“ reagovala na vystoupení starostky strana Bratři Itálie. Raggiové její členové vzkázali, že by se za problémy s odpadem měla „stydět“ a „hlavní město by se měla pokusit vyčistit“.

Komik Gene Gnocchi pravici rozzuřil tvrzením, že zvíře se jmenuje Claretta Petacciová podle milenky Benita Mussoliniho.

Clarettu, jejímž jediným hříchem byla láska k Mussolinimu, po jehož boku zemřela, nyní zavrženíhodně přirovnávají k praseti,“ reagoval pravicový deník Il Giornale.

Italské parlamentní volby se mají konat 4. března. Utkají se v nich tři hlavní politické bloky: strany pravého středu, strany levého středu a Hnutí pěti hvězd. Podle volebních průzkumů vede uskupení pravého středu, jež vytvořilo předvolební koalici. Ta by podle průzkumu Euromedia Research zveřejněného 16. ledna získala 39 procent hlasů, strany levého středu 19,7 procenta hlasů a Hnutí pěti hvězd 26,3 procenta hlasů.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi