Stromovka čelí vandalům, kteří si neváží této přírodní oázy klidu uprostřed velkoměsta. Za poslední měsíce tu Lesy hlavního města Prahy coby správce této lokality musely řešit čtyři poškozené odpadkové koše, které se někdo pokusil vytrhnout ze země. Jeden koš dokonce někdo neváhal umístit do vzduchu na jednu z dětských prolézaček.

V parku neukáznění návštěvníci převrhávají mobilní toalety, někdo také ulomil kovové zdobení na zábradlí u Rudolfova rybníka. Nejspíš nepřiměřenou jízdou pak došlo k poničení jedné z mladých lip ve stromořadí, zničený strom musel pryč.

U křižovatky ulic Ovenecká a Nad Královskou oborou během vánočních svátků kdosi založil požár. Pražské služby tu mívají dočasnou skládku odložených vánočních stromků, které zřejmě lákaly nenechavce, a tak je zapálili. V nedalekých Letenských sadech si evidentně lidé také hráli s ohněm. Schytala to mobilní toaleta, která začátkem nového roku téměř celá shořela.

Řádění vandalů se nevyhnulo ani Letenským sadům.
Autor: Lesy hl. m. Prahy

„Chtěli bychom poprosit návštěvníky parků, aby byli ohleduplní a pozorní sami k sobě i ke svému okolí, pražská příroda obklopená ze všech stran civilizací si zaslouží jemnější zacházení a vybavení parků by mělo sloužit všem návštěvníkům k účelu, ke kterému v parku je. Pokud jste svědky vandalismu, obraťte se na městskou policii a nepřihlížejte zbytečnému ničení,“ uveřejnily Lesy hlavního města Prahy ve svém apelu na webových stránkách.

Podívejte se, jak lesníci řádění vandalů ve Stromovce a Letenských sadech zmapovali:

Fotogalerie
7 fotografií