Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bitva „prvních dam“: Drahošová vyráží na kampaň bez manžela, co udělá Zemanová?

Autor: Jakub Veinlich - 
18. ledna 2018
05:10

Nebude to jen souboj Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, ale také někdejší knihovnice a bývalé sekretářky. V prvním případě je řeč o Drahošově manželce Evě a v druhém případě o současné první dámě Ivaně Zemanové, která svého času dělala svému budoucímu muži sekretářku. A zatímco Ivana není během kampaně až tolik vidět, Eva svého muže podporovala dost výrazně. A před druhým kolem volby se chce zapojit ještě aktivněji. Chystá samostatné výjezdy do regionů, při kterých se chce setkávat s voliči a přesvědčit je, aby volili právě bývalého předsedu Akademie věd Drahoše. Už ve čtvrtek Drahošová vyjede do Přelouče a Pardubic. Jak na to zareaguje soupeřící tým Miloše Zemana? 

Zapojení žen a rodin do předvolební kampaně v prezidentských volbách není ve světě nic výjimečného. V České republice se tato praxe teprve zabydluje. Pravda ale je, že ženy Jiřího Drahoše i Miloše Zeman o sobě daly vědět i před prvním kolem prezidentské volby. Zatímco Ivana Zemanová – dosavadní první dáma – byla přímo šéfkou volebního štábu Miloše Zemana, Eva Drahošová nejčastěji svého muže v kampani „jen“ doprovázela a účastnila se, na rozdíl od Zemanové, například debat manželek kandidátů. Teď se Drahošová zapojí mnohem aktivněji.

„Svého manžela doprovázím od počátku kampaně téměř na všech jeho cestách, takže další výjezdy jsou pro mě přirozeným pokračováním. Teď ovšem máme tolik pozvánek z celé republiky, že jsme se rozdělili, abychom vyšli co nejvíce lidem vstříc a setkali se s co největším množstvím voličů,“ řekla ke svým cestám Blesk Zprávám Eva Drahošová a poděkovala zároveň všem za pozvání.   

Už ve čtvrtek se přitom bývalá knihovnice Drahošová, která je posledních sedm let v důchodu, chystá do Přelouče a Pardubic. Věnovat se chce především sociálním tématům – navštíví proto například Dům u fontány v Přelouči, kde se setká se seniory. V Pardubicích pak poobědvá s vedením Základní školy Bratranců Vererkových, kterou si také prohlédne, jako knihovnice nevynechá ani návštěvu krajské knihovny, kde se také setká s veřejností a pokračovat bude prohlídkou dětského domova, nebo setkáním s voliči a dobrovolníky.

Jiří Drahoš už přitom zahájil své výjezdy v úterý, kdy vyrazil do rodného Jablunkova na Frýdecko-Místecku, kde loni ohlásil svou kandidaturu. S kampaní teď akademikovi pomáhají i týmy jeho protikandidátů z prvního kola Michala Horáčka a Marka Hilšera.  

„Já sama chci během poslední fáze kampaně hodně mluvit o sociálních tématech (exekuce, důchody, pomoc seniorům), která jsou nám oběma velmi blízká,“ popsala manželka Jiřího Drahoše Eva oblasti, kterým se chce na svých cestách v tříštích dnech věnovat.

Program má přitom Drahošová naplánovaný až do 18:30, kdy ji čeká neformální večeře s primátorem Pardubic Martinem Charvátem z hnutí ANO a jeho ženou, kam by měl dorazit také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD.

Podpora hejtmanů

Právě Netolický má být podle Lidových novin iniciátorem podpory části krajských hejtmanů Drahošovi. K výzvě se podle listu připojili i hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), Plzeňského kraje Josef Bernard, Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (oba ČSSD) a Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podporu nevyloučil ani hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Současná první dáma Ivana Zemanová podpořila svého muže, stávajícího prezidenta Miloše Zemana, v průběhu kampaně především tím, že dělala šéfku jeho volebního týmu. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Blesk Zprávám ale před druhým kolem voleb řekl, že žádné cesty – podobně jako Drahošová – Ivana Zemanová nechystá.

„Klíčové jsou televizní názorové duely s Jiřím Drahošem. To je naše strategie. Paní Ivana Zemanová samozřejmě svého manžela plně podporuje. Co učiní, ale nebudu prozrazovat,“ zakončil tajemně sovu odpověď Ovčáček.

Oba prezidentští kandidáti se zároveň také chystají na televizní duely. Kolik jich bude, ale zatím není jasné. Zájem o ně vyslovily a prezidentským kandidátům nabídly všechny celoplošné televize. Tedy Česká televize, Nova, Prima a Barrandov.

„Rád bych se setkal s Milošem Zemanem tváří v tvář. On řekl, že kampaň dělat nebude, ale také řekl, že blbec nemění své názory,“ vyzval Drahoš Zemana v sobotu při sčítání hlasů k televizní debatě.

„Nikdy jsem se nebál jít do nejrůznějších diskusí. Ať to před pěti lety byla diskuse s Janem Fischerem nebo Karlem Schwarzenbergem. Jsem stále mladý a stále plný sil a plný energie. A diskuse mě těší,“ řekl Zeman po prvním kole voleb, když přijal Drahošovu výzvu na účast v televizních debatách, kterých se před prvním kolem odmítal zúčastnit, a to samé původně avizoval i pro případné druhé kolo voleb.

Video  Kandidatura Zemana potvrzena: Jeho manželka Ivana přivezla na vnitro 113 tisíc podpisů  - Zuzana Štíchová, Zprávy
Video se připravuje ...

Své původní stanovisko – neúčastnit se voleb – tedy nakonec před druhým kolem přehodnotil. Tvrdil ale, že se zúčastní jen dvou debat, tři a více už by ale diváky podle Zemana nudily.

Účast v debatách ale nakonec Zeman potvrdil ve všech televizích. Drahoš ale podle svého týmu zřejmě kvůli výjezdům do regionů tolik televizních diskusí nezvládne.

Televizní přetahovaná

Napevno potvrzeným je v tuto chvíli duel  v České televizi, který by měl být, v předvečer voleb tedy 25. ledna od 20 hodin. Televize ovšem řeší, kdo ho bude moderovat, Václav Moravec to totiž podle všeho zatím odmítá.

Duel chystá také televize Prima. Termín stanovila na úterý 23. ledna od 20:15 do Karlínského divadla v Praze, kam se vejde 921 diváků. Moderátor Karel Voříšek avizuje, že bude zpovídat oba kanidáty – tedy Zemana i Drahoše. Drahoš přitom ale ještě termín napevno nepotvrdil.

Prezidentský duel nabídla oběma kandidátům také televize Nova, a to na neděli 21. ledna od 20 hodin. TV Barrandov pak zve finalisty prezidentské volby na pondělí 22. ledna.

Jiří Drahoš preferuje především duel ve veřejnoprávní televizi, výběr komerční stanice pak nechal na Zemanovi. V tuto chvíli to vypadá, že ve dvou debatách usedou tedy oba soupeři, ve dvou bude Miloš Zeman nejspíš sám. 

Volby už příští víkend

Druhé kolo prezidentských voleb nás čeká v pátek 26. a v sobotu 27. ledna. Prezidentští kandidáti do té doby mohou utratit maximálně 10 milionů korun. O voličské průkazy mohou lidé žádat písemně nejpozději do 19. ledna do 16. hodiny – v tom případě ale musí žádat buď s notářsky ověřeným podpisem, nebo datovou schránkou. Osobně pak mohou přijít zažádat na úřad nejpozději 24. ledna do 16 hodin. 

Vše o prezidntských volbách najdete zde:

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
anavii ( 27. ledna 2018 12:26 )

Paní Zemanová byla například už před nějakou dobou u nás na speciální škole. Je to milá, sympatická a příjemná paní a celá léta dělá to, s čím se teď na poslední chvíli předvádí paní Drahošová. Jenomže paní Zemanová to dělá opravdově, ze srdce a bez humbuku, tak se o tom ani neví. Volím pana Zemana.

flora ( 18. ledna 2018 23:09 )

Jaképak co udělá Zemanová ? První dáma Zemanová !! Jak dneska v televizi - přesně totéž! Jako první odprezentovali důchodkyni a u druhé řekli, že je na hradě jako doma pět let. Ani zmínka o tom, že je první dáma již pět let. Za celých 5 let ji jenom pomlouváte, provokujete a urážíte. To je novinářská úroveň !

bumb ( 18. ledna 2018 20:56 )

Co by dělala paní Zemanová,taky by měla jezdit bez pana Zemana a agitovat v domovech důchodců aby volili jejího manžela tak jak to dělá ta slepice Drahošová?Paní Zemanová se celé období co byl pan Zemman prezidentem nikde nevnucovala,nevykrucovala se,neškíbila se jak Drahošová.Nikdy se zbytečně neukazovala před národem i když byl pan Zemen předseda vlády.To Drahošová vleze všude asi mají diskutující pravdu ,že doma velí ona a určitě by chtěla velet celé české republice.Tak na to at rychle zapomene kráča škaredá!!!!!

marcela47 ( 18. ledna 2018 20:09 )

Paní Drahošová se už vidí v pozici první dámy. Vždyť ona vede celou kampaň DRAHOŠE.On sám toho všeho není schopen.

sensadrak ( 18. ledna 2018 16:36 )

Přestože je paní Drahošová téměř o dvacet let víc, vypadá vedle zanedbané, obézní Zemanové rozhodně lépe. Stejné je to u Drahoše a Zemana, Drahoš se klidně může vydávat za padesátníka, Zeman vypadá na osmdesát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa