Kvalitní hnojivo pro rostliny, rozvoj sousedských vztahů a kladný přístup k životnímu prostředí. To jsou pilíře nového projektu, který odstartovala Praha 8 ve spolupráci se spolkem Ekodomov. V rámci iniciativy se v ulicích osmé městské části objeví celkem pět velkokapacitních kompostérů. Každý z nich by měl vystačit pro 10 až 15 domácností.

„V rámci projektu Spolu8bio chceme lidem nabídnout možnost kompostovat kuchyňský odpad v rámci sousedského kompostování. Podobné projekty byly realizovány na Praze 12 a Praze 10, na Praze 8 jde o pilotní projekt. Cílem projektu je otestovat, zda budou mít obyvatelé Karlína, Libně, Kobylis a Bohnic o tento typ kompostování zájem,“ uvedla radní Prahy 8 Hana Matoušová (SZ).

Komunitní kompostování se vyplatí hlavně těm obyvatelům, kteří si z jakýchkoliv důvodů nemohou dovolit umístit kompostér na svůj pozemek. Pokud máte zájem se na projektu podílet, kontaktujte do konce února radnici Prahy 8 pomocí e-mailu.

Komunitní ekologické projekty jsou v metropoli na vzestupu. Téma takzvaného „urban gardeningu“ se objevilo také v lokalitě Prahy 7 nedaleko nedávno zprovozněné cyklostezky: