Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Sranda nekončí. Babiš zatím vládne dál

Autor: Petr Holec - 
17. ledna 2018
05:02

Jako obvykle to zbytečně moc bolelo, poslanci ale nakonec přece jen vyslyšeli premiéra Andreje Babiše. I on už předem avizoval, že jeho vláda nedostane ve Sněmovně na první pokus důvěru a všichni proto jen marní čas, a nespletl se: důvěru menšinové vládě nakonec dalo jen 78 poslanců ANO. Takže vládne dál, jen v demisi a bez důvěry.

„Sranda skončila a začíná realita,“ řekl poté šéf STAN Petr Gazdík. Těžko říct: v politice nikdy nevíte, kdy končí sranda a začíná realita, ostatně málokdo o tom ví víc než Gazdík. Realita spíš je, že sranda pokračuje. Jen nikdo neví, dokdy: prezident Miloš Zeman řekl, že Babiš nemusí s druhým pokusem o sestavení vlády spěchat, a dopřál mu věčnost. Jen jeho druhé jmenování podmínil většinou 101 poslaneckých hlasů.

Tím ostatním politickým stranám řekl, že Babiše nechá vládnout, dokud se nějaká z nich sama nepřihlásí do jeho vládního projektu. Zatím se různě hlásí komunisti a ČSSD, ta ale čeká až na únorový volební sjezd. Po volbách totiž připomíná Titanic bez kormidelníka. Vláda ANO s ČSSD a podporou komunistů je Zemanovým favoritem a bral by ji i Babiš. Zeman by za to ČSSD přestal ničit a svou stařeckou hůl si nechal na jiné. Mnozí v ČSSD v tom vidí záchranu ze sedmiprocentního pekla.

Celé to ovšem může pohřbít, kdyby náhodou na Hradě Zemana vystřídal Jiří Drahoš. Ten avizoval, že Babišovi druhý pokus nedá, což určitě nepřeslechly ani ostatní strany. Šéfa ANO by mohly dál blokovat až do inaugurace Drahoše a Zeman by případně musel Babiše jmenovat i bez poslanecké většiny. Sranda by pokračovala i pak a mohla by nás dovést až k předčasným volbám. A v těch může Babiš podle povolebních průzkumů i posílit, zatímco třeba Miroslav Kalousek může i s TOP 09 skončit na pracáku. Pro protibabišovský tábor by to byl brutální vlastní gól.

Ten navíc nefunguje. Hlavně Piráti a po nich i lidovci chtěli ještě před důvěrou o vládě hlasovat o vydání Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli Čapímu hnízdu, nenašli ale dost hlasů. Spíš je - včetně jeho vlastní ODS – stihla menší sprcha od Václava Klause mladšího, jenž se vysmál obstrukcím. „Tři čtvrtiny evropských dotací je stejně zlodějna,“ řekl v souvislosti s Čapím hnízdem. Ano, hlavně v ODS a ČSSD o tom vědí své. Ostatně OLAF doporučil pohnat k zodpovědnosti i ty, kteří Čapí hnízdo schválili. S Babišem v něm tak hnízdí i ČSSD, TOP 09 a ODS.

Právě s ní Babiš stále jedná. ODS si sice na sněmu slíbila, že s ANO nepůjde do menšinové vlády - a z dobrého důvodu: ve straně případně zvažují jen většinovou koalici s ANO, vzájemně se stále přesvědčují. Nejen Klaus ml. totiž dobře ví, že OLAF nic nezmění; Babiše policie stíhala už před sněmovními volbami, a přesto jasně vyhrál. Teď ho zřejmě bude stíhat znovu. V ODS proto doufají, že v případných předčasných volbách ještě přidají pár procent a půjdou s Babišem do vlády pak. Čeká nás proto naopak ještě spousta srandy. A můžeme jí klidně říkat i realita.

Omasta ( 17. ledna 2018 10:25 )

Stále to ještě nepochopili mamlasi, že jsme zvolili Babiše na to, aby vládnul.

kukuku ( 17. ledna 2018 09:35 )

Sranda skončila, když skončili předchůdci Zemana a Babiše. Už nikdo nekrade pera, neodvolává demisi, kterou slíbil, nikdo nejezdí jako premiér do světa, aniž by dokázal kváknout cizím jazykem.

kukuku ( 17. ledna 2018 09:33 )

Názor moiazy je příliš inteligentní, to nemáš šanci pochopit, co píše.

moiaza ( 17. ledna 2018 09:28 )

Ač jako nevolič Babiše tvrdím, že lépe 10 Babišů, než jedna modrá straka. Co straky dokáži, to už víme. A ta duševně chorá rodina tatyzdenka s partyzánkou a socanem, mi mohou dělat akorát jižní vánek u zadnice. Těm se mohu tak maximálně zasmát, nebo je politovat.

oltec ( 17. ledna 2018 08:40 )

zajímalo by mě proč jste smázli to když jsem napsal že je trestné vyhrožování to schválně bráníte toho nepodařence

Zobrazit celou diskusi