„Odborná komise vyhodnotí projekty v dubnu a o přidělení či nepřidělení dotace rozhodnou orgány města do konce května,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Ve srovnání s loňskou první výzvou se snížila výše podpory na jeden projekt, a to z jednoho milionu na maximálně půl milionu korun. Zúžil se rovněž okruh žadatelů, kterými mohou být právě pouze fyzické osoby nebo nestátní neziskové organizace.

Projektový záměr také musí podpořit minimálně 15 obyvatel starších 15 let podpisem na podpisový arch. Nutný je i souhlas majitele pozemku tak, aby bylo zřejmé, že projekt je možné uskutečnit.

V první výzvě uspěli například studenti, kteří chtějí v blízkosti budovy Českého rozhlasu Ostrava umístit památník Karla Kryla. Dotační peníze ale přispěly třeba i k opravě soch v sadu Milady Horákové.

„O dotaci si nově nebudou moci požádat velké instituce a firmy. Snížení maximální výše dotace podle nás podpoří menší projekty s komunitním rozměrem,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová a dodala: „Do první výzvy se přihlásilo celkem 16 projektů s celkovými požadavky ve výši 5,7 milionu korun. Z toho město podpořilo 11 projektů v celkové výši 4,1 milionu korun.“

Celé znění podmínek pro poskytnutí dotace je k nahlédnutí na www.ostrava.cz v sekci dotace a také ZDE

VIDEO: Sloní sameček Chandru je lákadlem ostravské zoo.