Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Supermarket omylem prodal prudce jedovatou rybu. Poplach hlásí v Japonsku

Autor: ČTK, Mii - 
16. ledna 2018
09:55

Poplach muselo vyhlásil japonské město Gamagori poté, co místní supermarket prodal pět balíčků jedovaté ryby fugu. Tento tvor, v Japonsku považovaný za delikatesu, sám o sobě jedovatý není. Jeho jed se vyskytuje jen v játrech, kůži a jikrách. Obchod ale rybu prodal právě s játry. Každoročně se touto rybou v zemi kvůli chybě při přípravě otráví několik lidí.

Město Gamagori ve středním Japonsku aktivovalo pohotovostní systém a naléhavě lidi vyzývá, aby nakoupené ryby čeledi čtverzubec vrátili.

„Vyzýváme občany, aby fugu nejedli. Využíváme městský systém, který výzvu vysílá tlampači po celém městě,“ sdělil agentuře AFP místní představitel Kodži Takajanagi.

Fugu je drahá ryba, prodává se v zimě a jí se buď syrová, nebo uvařená v polévce. Její játra, kůže a jikry podle agentury AFP obsahují smrtelně jedovaný tetrodotoxin a kuchaři, kteří ji chtějí připravovat, musejí projít školením a získat zvláštní licenci. Proti tetrodotoxinu není žádný protijed.

Tetrodotoxin postihuje nervový systém a otrava jím je rychlá. Začíná pocitem znecitlivění kolem úst, po němž následuje ochrnutí a v nejtěžším případě smrt.

Podívejte se, jak rybář chytil na prut obrovskou chobotnici:

Video  Obrovská chobotnice na prutu  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi