Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Drama v Athénách: Policie vytáhla slzný plyn. A hlavní město zasáhlo i zemětřesení

Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2018
21:59

Dramatické pondělí zažila řecká metropole Athény. Nejprve došlo na střety demonstrantů s policií, lidé vyrazili protestovat proti úsporným opatřením. A později večer pak i na zemětřesení.

Řecká policie dnes použila slzný plyn a ohlušující granáty proti demonstrantům, kteří se pokusili proniknout k budově parlamentu v metropoli Aténách. V zemi se stávkuje a demonstruje proti přijetí dalšího balíku úsporných opatření.

Přijetí reforem je podmínkou pro pokračování zahraniční finanční pomoci zadlužené zemi. Nejprve poklidná manifestace na Ústavním náměstí před parlamentem přerostla s příchodem tmy ve střety s pořádkovými silami.

Vzduchem létaly zápalné lahve

Skupinky anarchistů a stoupenců krajní levice začaly házet na policejní těžkooděnce plechovky s červenou barvou a zápalné lahve. Podle serveru Iefimerida se demonstranti třikrát pokusili prorazit kordón policistů a proniknout k budově. Příslušníci pořádkových sil je ale nakonec zahnali. 

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a Mezinárodní měnový fond (MMF) o úvěrovou pomoc. Třetí záchranný balíček ve výši 86 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu Kč) má vypršet letos v srpnu, po tomto datu by si Řecko mělo začít opět půjčovat samo na finančních trzích.

Athény zasáhlo večer zemětřesení

Jako by přitom problémů pro řecké hlavní město nebylo málo. Metropoli Athény totiž v pondělí večer zasáhlo i zemětřesení – naštěstí ne tak ničivé a o síle překračující čtyři stupně.

Epicentrum otřesů se nacházelo zhruba tři desítky kilometrů severovýchodně od centra města, informovala řecká média. Podle webu Iefimerida bylo ohnisko otřesů zaznamenáno poblíž předměstí Stamata v hloubce asi pěti kilometrů. Zatím nebyli hlášeni žádní zranění ani hmotné škody. Podle očitých svědků vyplašil místní obyvatele už těsně před zemětřesením mohutný podzemní hukot.

Zobrazit celou diskusi