„Včera nás po dlouhé nemoci opustil mnohaletý spolupracovník a kamarád, Jindra Kettner,“ objevilo se v pondělí na stránkách Mighty Sounds. „Pracoval pro festival s nasazením a s láskou a bude nám moc chybět. Myslíme na jeho blízké. Jindro, děkujeme za všechno.“

Kettnera v posledních letech živila jeho půjčovna vysílaček a pracovních čtyřkolek. „Zajišťuji radiodispečink a servis pro kulturní, sportovní a společenské akce, takže i festivaly a rally,“ vyprávěl on sám v rozhovoru pro webové stránky Jakuba Malovaného v roce 2011.

Veřejnosti je ale známý především coby člen kontroverzního Braníku, který dnes patří mezi zakázané kapely. „U vzniku jsem nebyl, jenom jsem zaregistroval, že Braník existuje,“ vzpomínal před lety. V roce 1989 v kapele nahradil původního zpěváka Jana Štěpánka. „Dohodli jsme se, že zaskočím za něj, po dobu jeho vojenské služby. Pak šel na vojnu Pásovec, tak jsem k tomu svému řevu ještě cvičil na basu,“ vylíčil své hudební začátky.

Vzhledem k rasistickým textům písní nakonec skupina skončila před soudem, což ale Kettner nepovažoval za spravedlivé. „No, samozřejmě, že mě to štvalo. Zvlášť, když to celé vypuklo tři roky po tom, co Braník ukončil činnost. Vnímal jsem, že kauza Braník byla politická objednávka, že bylo třeba ukázat, že se umíme vypořádat s rasismem a fašismem, i když například Mirda Mirovský (zemřel v roce 2010 – pozn. red.) měl do propagace jakéhokoli hnutí hodně daleko.“

VIDEO: Podobně kontroverzní byla také kapela Orlík, vníž působil Dan Landa (49).

Hudebníci tehdy dostali podmínku šest měsíců na dva rok. „Myslím, že Mirda snad dokonce rok na dva roky,“ tvrdil zpěvák s tím, že souzeni byli pouze za předrevoluční písně. Právě bývalému režimu a atmosféře doby ostatně rasismus a sklon ke skinheadům přičítal. „Těžko šlo být v tehdejším Československu důsledně apolitický. Ano, všichni jsme měli po krk bolševika,“ obhajoval se.

„Co se týká životního stylu, tak v začátcích byl český skinhead něco mezi Mirkem Dušínem a bratrem Žižkou. Pak se to nějak zvrhlo, a z původního patriotismu se čím dál víc začaly projevovat tendence, se kterýma jsme nechtěli mít nic společnýho,“ dodal s tím, že ničeho ve svém životě sice nelituje, ale něco by možná přece jen udělal jinak.

Fotogalerie
10 fotografií