Nevábná, pod nánosem rzi, nepovedených nátěrů a doslova kil starých nelegálních polepů - tak trafiku v ulici Novodvorská naproti OC Plaza znali všichni, kdo tu bydlí nebo jen projížděli okolo. Nyní je o ni znovu zájem.

Pod názvem Artrafika tu první vernisáží otevřeli nejspíš nejmenší výstavní prostor pro začínající umělce studenti uměleckých škol. Impulsem pro vznik Artrafiky bylo, když Filip Zatloukal (22), student oboru knižní grafika, objevil inzerát na prodej objektu. „Už jsme podobný projekt chtěli realizovat dříve. Když se naskytla příležitost a spočítali jsme si, že rekonstrukce by se mohla vyplatit, rozhodli jsme se, že to zkusíme,“ řekl Blesku.

Pro Filipa Zatloukala (22) a jeho přátele bylo zprovoznění Artrafiky výzvou. Už první vernisáž byla úspěšná a hojně navštívená.
Autor: Michal Protivanský

Pořizovací cenu samotné trafiky studenti prozradit nechtějí. Prostor, na kterém objekt stojí, je vyjde na 40 tisíc korun ročně. Ty zaplatí městu a Technické správě komunikací. Než 5. prosince poprvé otevřeli, bylo třeba dát trafiku do pořádku. „Rekonstruovali jsme od října. Snažili jsme se být rychlí, protože třeba úprava fasády v tom chladu nebyla moc příjemná,“ uvedl Zatloukal. Od svého otevření láká návštěvníky k prohlídce vystavených děl tři dny v týdnu, vždy odpoledne ve středu, pátek a sobotu. „Otevírací doba se ale může změnit, pokud nám změní rozvrhy ve škole,“ s úsměvem doplňuje Zatloukal.

Kdo tady vystavuje? Především začínající umělci, kteří v Artrafice představí své práce různých žánrů. Program provozovatelé zveřejňují na facebookovém profilu Artrafiky. Nejbližší akcí je dernisáž výstavy Gregora Daleckého, zástupce popartu, kde bude výstava jeho mnohdy kontroverzního díla s nádechem vulgarismu doplněna o sérii malovaných LP desek. Proběhne 26. ledna a její součástí bude i promítání filmu, ohňové vystoupení i originální fotokoutek.

Nejmenší pražskou galerii umění otevřeli studenti ve staré trafice na Novodvorské.
Autor: Michal Protivanský

Toho pak nahradí Kseniia Maliuhina, studentka fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Její vernisáž bude v polovině února a výstava potrvá s obměnami obrazů i v březnu. Na letní měsíce ale organizátoři plánují i venkovní akce, posezení už na jaře a v létě třeba akustický koncert, live art battle a další. Zatím je v Artrafice také možná výměna knih za jiné či jejich pořízení za symbolickou cenu. A především možnost potěšit se díly, která bychom bez nadšení několika studentů jen těžko mohli vidět.