Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Drahoš přetáhl Zemanovi každého sedmého voliče. Chtějí víc důstojnosti, říká sociolog

Autor: ČTK, bru - 
14. ledna 2018
14:24

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš získal každého sedmého voliče prezidenta Miloše Zemana z druhého kola prezidentské volby před pěti lety. Vyplývá to ze sociologického průzkumu společností Kantar TNS a Median, jehož výsledky dnes zveřejnila Česká televize (ČT). Dotazování se uskutečnilo v sobotu, v druhý den letošního prvního kola prezidentské volby. Průzkum také ukázal, že Zemana častěji volili méně vzdělaní a starší voliči.

Zemana si v letošním prvním kole volby vybralo 68 procent jeho voličů z roku 2013, devět procent tehdejších voličů jeho protivníka ve druhém kole Karla Schwarzenberga a 32 procent tehdejších nevoličů. Bývalý předseda Akademie věd Drahoš v prvním kole získal 14 procent Zemanových voličů, 41 procent Schwarzenbergových a 28 procent lidí, kteří se druhého kola prezidentské volby před pěti lety nezúčastnili.

Anketa
Kdo má být novým prezidentem?
počet hlasujících: 4251

Ukazuje se, že Zemanova podpora se přestrukturovala, řekl k číslům sociolog agentury Median Daniel Prokop. „Ne všichni, kteří ho volili, ho mají rádi, naopak nějaké další lidi získal,“ řekl k prezidentovi. Drahoš podle něj dokáže oslovit část dřívějších Zemanových voličů, kterým vadí menší důstojnost vykonávání úřadu. Menší část dříve Schwarzenbergových voličů Zeman mohl získat podle Prokopa svými postoji k migraci nebo Evropské unii.

Voliče Zemana a Drahoše rozděluje vzdělání

Z hlediska vzdělání Zemana letos volilo 54 procent lidí bez maturity, 31 procent se středoškolským a 19 procent s vysokoškolským vzděláním. U Drahoše byla situace opačná. Hlas mu dalo 38 procent vysokoškoláků, 31 procent lidí se střední školou a 18 procent bez maturity, ukázal průzkum.

Podpora Zemana byla nadpoloviční u lidí nad 60 let, z lidí ve středním věku mezi 40 a 59 lety pro něj hlasovalo 33 procent a mezi mladšími 27 procent. Drahoš měl zhruba čtvrtinovou podporu ve všech třech těchto věkových skupinách. Průzkum společnosti Kantar TNS a Median provedly na vzorku víc než 2000 respondentů.

Video  Drahoš: V souboji se Zemanem čekám útoky. „Bude to ještě horší...“  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 15. ledna 2018 19:55 )

Větou, kterou pronesl akademik,oznámil, jak moc si váží lidí: "Lidé nesmí rozhodovat o důležitých věcech". Tím dál jasně najevo, lidi neuznává. Je to odporný slizoun a chová se jako by byl nadčlověk. Takového člověka si nikdy nebudu vážit, stokrát lepší pan Zeman,který nazývá věci pravými jmény a nehraje si na člověka mimořádného jako Drahoš - vítač muslimů, což nyní neguje. Otáčí se jako korouhvička, navíc leze Bruselu do řiti.Ještě by měl přiznat, kdo mu poslal na kampaň miliony a co za to dárce bude od něj chtít.

halba ( 15. ledna 2018 18:29 )

Drahos,to je kun vrchniho z prazske kavarny,Kalouska.

snehulak ( 15. ledna 2018 10:30 )

Jak jste přišli na ty kydy z titulku? Zemana letos volilo o 2% více lidí, než minule. Jaké voliče mu tedy přetáhl ten váš zadarmo Drahý? To nás je od roku 2013 o 3% víc ? Jasně že ne !

kukuku ( 15. ledna 2018 10:26 )

Další jeho nahlas vyřčená myšlenka "Nebudu nikoho nálepkovat" - také bohapustá pitomost. Sám Drahoš označuje Zemana za proruského (spolu s Televizí V.M.), přitom Zeman se pokoušel a doufám dál bude pokoušet hledat kontakty na všechny strany - viz pokus o prohloubení kontaktů s USA a Trumpem.

gogo56 ( 15. ledna 2018 09:22 )

v první řadě ,co tam dělala , jak se tam dostala , jak to že vůbec tam mohla být, dle mého to byla provokace vedená z opozice! ta totiž neví ani kdo Zeman je !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa