Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanovi škodí aféry Mynáře s Nejedlým, říká Babiš. Kancléř: Nechci dávat silná vyjádření

Autor: simao - 
14. ledna 2018
15:33

Volil v 1. kole Miloše Zemana a podporuje ho dál. Andrej Babiš (ANO) však Zemana upozorňuje, že by si měl udělat inventuru, k jakým aférám došlo za posledních pět let. A lidem se je pokusit vysvětlit. Zemanovi dle Babiše škodí lidé s kontroverzní pověstí. FTV Prima potvrdil, že jde o Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého. Podle Babiše je Zeman ke svým spolupracovníkům loajální, ale možná až nekritický. Sám se pak pořádně rozhořčil kvůli Čapímu hnízdu a OLAFu.

Miloš Zeman dostal víc hlasů v prvním kole než v roce 2013, upozornil Andrej Babiš (ANO) na FTV Prima k výsledku prezidentských voleb. „Volby z mého pohledu jsou takovým referendem o Miloši Zemanovi a otázka je, jestli skutečně jde o tu osobu nového prezidenta, nebo jestli jde spíš o to, aby pan prezident Zeman nebyl prezidentem,“ přemítá Babiš.

Spíše mu přijde, že platí druhá možnost. Jiří Drahoš není soupeř pana prezidenta Zemana, ten soupeř jsou voliči, kteří nechtějí pana prezidenta Zemana,“ uvedl Babiš v televizi. „Není to taková osobnost jako pan prezident Zeman,“ dodal k profesorovi Drahošovi. 

Babiš si rýpl do Mynáře s Nejedlým

Nejen pochvalně se však o Zemanovi Babiš nakonec vyjádřil. Podle premiéra má kolem sebe prezident lidi, kteří mají kontroverzní pověst. „Je velice loajální vůči svým nejbližším spolupracovníkům, možná až nekritický,“ řekl na Primě Babiš. 

Připomněl i vlastní případ - spolupráci s Radmilou Kleslovou, se kterou se rozhodl rozloučit, i když mu to prý bylo líto. „Ta atmosféra a různě opakované věci, ty kontroverze těch lidí kolem pana prezidenta mu určitě nepomohly v těch kruzích, které teď stojí proti němu,“ uvedl Babiš. A doporučil Zemanovi udělat inventuru, co se stalo za 5 let. „Různé ty věci, aféry, nebo kontroverze. Dal bych k tomu stanovisko a snažil bych se to těm lidem vysvětlit,“ říká Babiš.

U přímého dotazu, zda jde o kancléře Vratislava Mynáře a ekonomického poradce Martina Nejedlého, Babiš neváhal, ač jejich jména přímo nevyslovil: „Ano. Jsou to lidi kontroverzní, kteří měli nějaké záležitosti z hlediska prověrky, různé majetkové věci.“ Na Babišova slova reagoval dnes i Jiří Drahoš. „Můžu se jen domnívat, proč to Andrej Babiš neřekl Miloši Zemanovi dávno – beru to jako součást politické hry,“ dodal Drahoš v Českém rozhlasu. 

Na Babišova slova reagoval i Vratislav Mynář. „Já bych teď nechtěl dávat žádná silná vyjádření. To, co říká pan premiér Babiš, je samozřejmě jeho věc, jeho právo. Proč to říká, jak to říká, to se musíte zeptat pana premiéra, to není otázka na nás,“ odvětil Mynář v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

S Ruskem a Čínou nám prý Zeman pomáhá

Zemana chválí za to, že byl prvním, kdo vystupoval „velice radikálně proti ilegální migraci, proti islámskému terorismu“. Vyzdvihl také, že Zeman bojuje za zájmy podnikatelů v zahraničí. „Dostal takovou nálepku, že je proruský, pročínský, ale já myslím, že je to nesmysl,“ míní Babiš a Zemanovy kontakty s Vladimirem Putinem či Si Ťin-pchingem vnímá ve prospěch našich podnikatelů. V Číně byl i francouzský prezident Macron a nikdo neříká, že táhne Francii na východ, upozornil Babiš. „Bojuje za naše zájmy, za zájmy našich podnikatelů a tyhle trhy jsou důležité,“ podotkl premiér. 

Andrej Babiš komentoval výsledky 1. kola prezidentských voleb v sokolovně v Průhonicích Andrej Babiš komentoval výsledky 1. kola prezidentských voleb v sokolovně v Průhonicích | ČTK

Podle Babiše mohlo být chybou, že Zeman nešel do debat před prvním kolem, kvituje, že před kolem druhým se proti Drahošovi postaví. „Jsem přesvědčen, že on je nejlepší rétor, kterého tady máme od revoluce. Vždycky říkám, že kdybych já tak mluvil určitě bych měl vyšší preference,“ chválil dál Babiš Zemana.

Že mi sahají na rodinu, to je přes čáru

Babiš podpořil Zemana i tento týden před volbami. Sám pro něj hlasoval. „Já jsem ji vyjádřil opakovaně, neměním názory... Nepovažuji za nutné, abych to to říkal opakovaně,“ dodal. Premiéra přitom čeká nabitý týden. Do Sněmovny se vrací hlasování o důvěře vlády, Babiš by v úterý měl předstoupit i před mandátový a imunitní výbor, který řeší jeho vydání k trestnímu stíhání v případě kauzy Čapí hnízdo.

Právě kvůli ní se Babiš v televizi pořádně rozčílil. „Farma Čapí hnízdo je vymyšlená kauza. Kdybych nebyl v politice, nikdo si na to nevzpomene,“ uvedl Babiš. „Babiš je účelově trestně stíhaný a oni nerespektují presumpci neviny,“ pustil se do opozice. „V Čapím hnízdě nikdo nic neukradl, těch 50 milionů je na farmě,“ zopakoval jeden ze svých obvyklých argumentů, upozornil, že farma slouží veřejnosti a je pro všechny a opět vyzval lidi, ať se tam jedou podívat.

Také unijní úřad OLAF podle něj dělá na politickou objednávku, říkala to i Marine Le Penová, podotkl Babiš. „Tady zase někdo udělal aféru, že ten OLAF je strašně důležitý. Vůbec není důležitý. ČR peníze vracet nebude, protože není důvod,“ podotkl Babiš.

Podle něj je jen v Česku 134 takových projektů za 3,4 miliardy a tisíce takových projektů v Evropě. „Je to na objednávku, není to žádný podvod, je to sprosťárna. Je to sprosťárna i vůči mojí rodině, vůči mojí ženě,“ rozčiloval se Babiš. Použil pak ještě jedno ostřejší slovo. „Je to prasárna,“ říkal a dodal: „Že mi sahají na rodinu, to je přes čáru.“

Bývalého detektiva Jiřího Komárka, podle něhož byl vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo Pavel Nevtípil napojen na mafii, nezná. Právě Komárek zamíří v úterý před mandátový a imunitní výbor také. „To, co on vypověděl na tom soudě, to jsou zvláštní věci. Na ten výbor ho pozvala SPD,“ tvrdí Babiš, podle kterého opozice vytvořila situaci, kdy smíchala důvěru vládě s touto „pseudokauzou“.

U Pirátů je to marné 

Babiš si nemyslí, že by se podařilo ve Sněmovně získat důvěru pro menšinovou vládu. „Všichni se vyjádřili, že důvěru nám nedají,“ posteskl si. Opozice podle něj však jen vytváří atmosféru, že to má něco společného s kauzou Čapí hnízdo a OLAFem. Babiš to označil za divadlo, potvrdil ale, že pokud vláda důvěru nezíská, 17. ledna podá demisi.

V případě druhého pokusu o sestavení vlády mu Miloš Zeman dal podmínku - zajistit si předem podporu 101 hlasů ve Sněmovně. „Nevěděl jsem, my jsme o tom nemluvili. Tak mě to překvapilo, že to neřekl v tom projevu na plénu, ale že to řekl až při odchodu,“ uvedl dnes Babiš.

Většinovou koalici by ANO mohlo dát dohromady s ODS, ta však dál s Babišem spolupracovat odmítá. „Včera byl kongres ODS, který nevyzval žádný pozitivní signál, bylo to všechno negativní, to mě mrzí,“ podotkl. ODS vytkl, že Babiše odmítají a kritizují. Ale to i za to, že vyjednává nedostatečně.

„U Pirátu to taky vidím marné. Bohužel to tak je a na tom nic nezměníme... Nastala tam nějaká nová rétorika, protibabišovská. I když musím ocenit vystoupení místopředsedkyně Pirátů, která jako jediná mluvila k věci, mluvila k programu... Ale my jsme je zvali xkrát a oni nechtějí,“ vrátil se Babiš ke středeční schůzi ve Sněmovně, kde místopředsedkyně Olga Richterová kritizovala Ministerstvo práce a sociálních věcí - Babiš však vyzdvihl, že nešlo o řeč proti Babišovi, ale o řešení konkrétního problému s ministryní Jaroslavou Němcovou. S Piráty má podle něj ANO plno společných témat.

U ČSSD vidí Babiš naději

Babiš opět popřel, že by chtěl do vlády s KSČM a SPD, vyzdvihl však, že se snaží vyjednávat o programu. Připomněl, že na vládu zamířily i návrhy právě komunistů a SPD - chce proto diskutovat o církevních restitucích ve Sněmovně a také o zákonu o referendu. Komunisté přesto vládu nepodpoří. „To nemělo žádný souvis,“ uvedl Babiš s tím, že kritikem církevním restitucí a jejich „prodražení o 54 miliard“ je tak jako tak. Podle něj byla jedna křivda napravena, ale druhá poté spáchána na občanech. 

„Myslím si, že o koalici bude ochotná vyjednávat ČSSD,“ řekl Babiš k další ze stran. U sociálních demokratů vyzdvihl snahu vyjednávat o programu a eventuálně o koaliční vládě. „Mám z toho pocit, že ČSSD úplně nezavřela dveře,“ dodal. 

Podle Babiše je však obrovskou výhodou menšinové vlády, že v ní není resortismus. „Nejsou nekonečné koaliční rady, kdy v podstatě bojují ministři mezi sebou,“ pochvaluje si s tím, že on sám má i pravicové názory, ale zároveň i sociální cítění - a tak chce mj. dosáhnout toho, aby důchodci měli průměrně alespoň 15 tisíc a učitelé na konci období téměř 50 tisíc korun.

Video  Politici se přeli, jestli má Miloš Zeman mocenský pakt s Andrejem Babišem. Slyšte argumenty  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

mirkazam ( 16. ledna 2018 18:45 )

sichlhamr....máš pravdu,jako s Rumunska...

oshona ( 15. ledna 2018 23:15 )

oshona ( 15. ledna 2018 23:12 )

Tak ty už máš dost...a najdi si mě...

oshona ( 15. ledna 2018 23:09 )

bu, bu, bu... nebojte se, o své pochcané plíny nepřijdete

oshona ( 15. ledna 2018 23:06 )

Dnes se stařec Eman ani nemohl strefit do dírky(klíčové)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa