Slavnostní otevření Korunní komory je naplánováno na 15. ledna ve 14:00. Veřejnosti se ale zpřístupní až o den později. Vyzvednutí klenotů se zúčastní všech sedm držitelů klíčů od komnaty, tedy prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, kardinál Dominik Duka, pražská primátorka Adriana Krnáčová a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Ondřej Pávek.

Nová vitrína nabídne lepší prohlídku

Veřejnost se na korunovační klenoty, které byly vystaveny naposled v roce 2016 při příležitosti 700 let od narození Karla IV., bude moct podívat v nové bezpečnostní vitríně. Oproti minulosti si je tak lidé budou moct prohlédnout ze všech stran. Ve vitríně, která byla používána doposud a kterou v době První republiky vytvořil proslulý architekt Josef Gočár, budou umístěny památky spojené s patronem českých zemí sv. Václavem.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Soupravu tvoří Svatováclavská koruna, žezlo, jablko, kožená pouzdra na ně, poduška pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

100 let od založení Československa

Součástí výstavy bude i expozice připomínající svatováclavskou tradici. V Gočárově vitríně proto bude vystavena zbroj svatého Václava, která je součástí svatovítského pokladu. Ve Vladislavském sále budou umístěny také další předměty upomínající na patrona českého státu. Ve Vladislavském sále bude také výstava o osudech korunovačních klenotů za 100 let republiky, mimo jiné klíč od Korunní komory, který drží prezident republiky.

Výročí 100 let od založení Československa a 25 let od vzniku České republiky připomene na Hradě několik výstav. Ve středu byla na Pražském hradě odhalena expozice V základech státnosti s unikátním souborem důležitých listin, raně středověkých rukopisů či archeologickými nálezy. Po korunovačních klenotech se lidé na Hrad budou moct přijít podívat na tři velké výstavy, a to Labyrintem dějin českých zemí, Doteky státnosti a Stráž na Hradě pražském. Lidé si na nich budou moct prohlédnout unikátní předměty ze života osobností Československa včetně prezidentů, Milady Horákové či atentátníků na Reinharda Heydricha, ale i exponáty spojené se státními symboly a nejvyššími vyznamenáními.

Fotogalerie
9 fotografií