„Milujeme zimu a zatím jsme v Grónsku nezmrzli,“ vysvětluje se smíchem flétnista a dirigent Jaroslav Klempíř, proč si i po dvaceti letech užívají tamější život. Paní Alena, původně ekonomka, prozradila, že to nebyl tak docela sen obou, ale manžela Jaroslava, který se chtěl stát polárníkem, a tak nakonec kývla a jeli do Grónska.

„Ačkoli jsem do toho byla vtažena, je to pro mě magický ostrov a zem,“ říkala s úsměvem Alena Klempířová. První, kdo je tehdy oslovil v Grónsku, pak nebyl Inuit, ale Ital, který je zval k sobě na víno. „Ke Gróňanům není tak jednoduché se dostat. Jsou to moderní, civilizovaní lidé, kteří žijí tak jako my. Nicméně jsou ostražití,“ rozpovídala se o svých prvních zkušenostech z Grónska.

Video
Video se připravuje ...

V Národním zemědělském muzeu můžete nahlédnout do Grónska Eva Fornálová

Zemědělství v Grónsku

Jakmile pak Inuité zjistí, že je máte rádi, postupně se otevřou a stanete se velmi blízkými přáteli.Když uloví tuleně, dají nám vždycky díl,“ říká Jaroslav. A jak to mají v Grónsku se zemědělstvím? Přestože je všude led, na jihu objevíte experimentální farmu. „Když jsme přijeli do Grónska před lety, bylo tam původně 16 řádků brambor. Dnes tam vypěstovali už neuvěřitelných 100 tun,“ popisoval Jaroslav o tom, jak jsou v Grónsku nadšeni z pěstování zeleniny a z jezdění v traktoru.

Manželé Klempířovi ale nejsou prvními Čechy, kteří v tamější oblasti kdy žili. V roce 1733 se tam dostali moravští bratři, kteří přinesli hudební nástroje. Na výstavě si tak můžete prohlédnout části věnované dávné historii i dnešní době, kdy zjistíte, jaké rostliny Inuité pěstují, jaké delikatesy ochutnáte v tamější restauraci i to, že Eskymáci své oblečení zdobí korálky, které mají původ v Česku.

Kdy? Do 4. dubna
Kde? Národní zemědělské muzeum, Praha 7
Vstupné? 110 korun pro dospělého, do 18 let zdarma

Fotogalerie
49 fotografií