Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piráti preferují Hilšera, už se rozhodl i Bartoš. Okamurovci radí Zemana

Autor: Zuzana Štíchová - 
11. ledna 2018
15:55

Velký zájem Pirátů probudil jejich „sjezd“ v Brně o uplynulém víkendu. V online anketě už aktuálně hlasovala většina členů strany, zatímco před několika dny jich byla jen stovka. V interních volbách strany by s přehledem zvítězil Marek Hilšer. Toho podpořil osobně i předseda Ivan Bartoš. Miloše Zemana by volilo 12 Pirátů, Jiří Hynek a Vratislav Kulhánek zatím nenašli mezi členy žádného podporovatele. Doporučení svým příznivcům dalo pak ve čtvrtek hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, mají volit Miloše Zemana. 

„Piráti už v dubnu 2016 představili deset požadavků, které by měl splňovat budoucí prezident. Především by měl důstojně reprezentovat svou zemi. A to nejen doma, ale i v zahraničí,“ vysvětlil znovu na nedávném Celostátním fóru Pirátů v Brně jejich staronový předseda Ivan Bartoš. Dlouho ale nebylo jasné, ke komu z devítky kandidátů se strana s černou námořní plachtou ve znaku vlastně připojí.

Až nyní, kdy odhlasovalo přes 50 procent členů strany, je možné říct, že pirátským favoritem je s přehledem Marek Hilšer – nejmladší z kandidátů. „Výrazné podpory členů strany Pirátů si vážím. Jejich strana vyrostla z občanské společnosti a své postavení si zasloužila dlouholetou prací. Vliv na výsledek voleb samozřejmě mít může. Tím, jak bude velký, se necháme překvapit,“ reagoval na průběžný výsledek pro Blesk Zprávy Hilšer a zodpověděl také dotaz, zda mohou výsledky stranické ankety na poslední chvíli zamíchat výsledky.

„Úřad prezidenta vyžaduje osobnost, která bude nezávislá na zájmech politických stran a lobbistických skupin doma i v zahraničí,“ zdůrazňuje nezávisle na průběhu ankety Bartoš. „Piráti důvěřují zdravému rozumu voličů, proto nedávají návod, koho mají lidé volit,“ dodal předseda sněmovních nováčků. Piráti se totiž skutečně oficiálně pro nikoho z devíti kandidátů nevyslovili.

Bartoš nechce volit podle emocí

Hilšer nakonec vyšel po „výpočtech“ i šéfovi Pirátů Bartošovi. „Rozhodl jsem se za sebe, občana Bartoše, sdělit svoji volbu. Ne jako návod, ale proto, že se za ni nestydím. Vzhledem k hodnotám, které zastávám, jsem nakonec pečlivě zvažoval mezi čtyřmi kandidáty. Po pečlivé úvaze budu v nadcházející volbě volit Marka Hilšera,“ napsal mimo jiné v obsáhlém vyjádření na sociální síti. Už o víkendu vyhlašoval Bartoš, že ačkoliv je emocionální člověk, volit chce bez emocí, po racionálním porovnání kandidátů s pirátskými kritérii.

„Marek Hilšer v mých očích nejvíce splňuje moji osobní představu o liberálním, moderním, vzdělaném kandidátovi, který je schopen kultivované demokratické diskuse a nebojí se obhajovat svůj názor. V hodnocení dle 10 pirátských kritérií u mě uspěl nejlépe,“ přiznal Bartoš s tím, že čtveřici možností pro něj doplňovali Jiří Drahoš, Michal Horáček a Pavel Fischer.

Dva Piráti z pěti pro Hilšera

Ve stranické anketě dostupné na webu Pirátů vede den před otevřením volebních místností Marek Hilšer, získal 115 hlasů, tedy 41 procent hlasů. O polovinu méně jich dostal Jiří Drahoš. S 59 hlasy se umístil na druhém místě. V závěsu za ním je pak u Pirátů Michal Horáček se 17 procenty.

Pirátská anketa den před prezidentskými volbami: Vede Hilšer před Drahošem a Horáčkem. Pirátská anketa den před prezidentskými volbami: Vede Hilšer před Drahošem a Horáčkem. | www.forum.pirati.cz

Bez hlasu jsou zatím zbrojař Jiří Hynek a někdejší šéf Škodovky Vratislav Kulhánek. Petr Hannig, který spolupracuje s Adamem Bartošem souzeným za antisemitistické názory, má mezi Piráty jednoho příznivce.

Současná hlava státu, kterou favorizovaly průzkumy, by v řadách Pirátů získala kolem 4 % hlasů. Miloši Zemanovi dalo hlas v anketě zatím 12 Pirátů.

Pirátské desatero pro volbu prezidenta:

1. Otevřenost a přístup k informacím

2. Garant systému, pravidel hry a ochrany menšin

3. Mezinárodní politika

4. Nulová tolerance ke korupčnímu systému

5. Nezávislost soudů a státních zastupitelství

6. Ctí demokracii a maximálně zapojuje veřejnost do rozhodování

7. Podpora vzdělávání a vědeckých institucí

8. Proti cenzuře, strachu, nejistotě a pochybám ve společnosti

9. Tržní a bankovní systém pro lidi

10. Podporuje lidská práva doma i v zahraničí

Okamura: Jedinou šanci na úspěch má Zeman

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) ve čtvrtek vyzvalo své členy a příznivce k účasti v prezidentských volbách, zároveň jim doporučilo, aby hlasovali pro úřadujícího prezidenta Miloše Zemana. Předseda hnutí Tomio Okamura už ve středu oznámil, že sám Zemana volit bude, podle něj má ze všech kandidátů nejblíže k postojům SPD.

„Je nutné volit kandidáta, který nejvíce hájí zájmy občanů ČR, je pro přímou demokracii, odmítá ilegální imigraci, vystupuje nesmiřitelně proti nebezpečí islámského terorismu a jeho názory na zahraniční politiku se nejvíce shodují s programem SPD,“ uvedlo hnutí ve výzvě k příznivcům.

Okamura ve středu uvedl, že Zeman je jediný kandidát s reálnou šancí na úspěch ve volbách, který zastává názory blízké SPD. O sbližování Zemana s Okamurovou stranou se mluvilo už v minulosti. Loni prezident vystoupil na sjezdu SPD, když se předtím ve stejném roce neúčastnil vrcholného zasedání žádné jiné strany.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
gabreta ( 11. ledna 2018 22:20 )

Hele. Kobliha je tady. Zapoměl jsi na pochcaný tepláky, abys vyčerpal všechno co znáš!!

malavelka ( 11. ledna 2018 18:56 )

Směr je už zadán, cesta roky vyšlapaná, a on bude jen chvíli sekat mačetou v té džungli okolo až se unaví a zabloudí.

xcarodejka ( 11. ledna 2018 18:50 )

Konopí někdy zanechává stopu, ale dnes už je to jedno.Je to takový Augiášův chlév, tam si už nevybereš....

xcarodejka ( 11. ledna 2018 18:48 )

Zmatení občanů se zadařilo, takže dnes už ani nemá symsl k volbám chodit, jelikož mezi kandidáty není větší rozdíl.

xxxx678 ( 11. ledna 2018 17:11 )

Lékař je nula? No, ty musíš být pořádné tele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa