Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Terezu (21) zadrželi v Pákistánu s 9 kily heroinu: Letos už se domů nevrátí, tvrdí Andor Šándor

Autor: dce - 
10. ledna 2018
19:30

Je jí teprve 21 let, přesto jí už teď hrozí, že skončí v pákistánském vězení. Tereza H. z Uherského Hradiště měla být totiž zadržena na letišti směrem do Arabských emirátů s devíti kilogramy heroinu. Co mladé Češce hrozí, prozradil bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Tereza H. (21) byla zadržena poté, co prošla dvěma kontrolami na pákistánském letišti Láhaur. Byla na cestě do Abú Zábí s devíti kily heroinu v kufru. Za pašování drog přitom v této zemi hrozí až test smrti!

Cizincům se ovšem spíš dávají tresty odnětí svobody až na doživotí, což potvrdila i mluvčí Ministerstva zahraničí Irena Valentová. „To ovšem v pákistánském vězení není žádná výhra,“ prohlásil bezpečnostní poradce Andor Šándor.

„Je zcela nepochybné, že v Pákistánu to nebude žádná procházka růžovým sadem, že to nebude nic příjemného. Je to jiný civilizační okruh, jiný kraj...to prostředí pro ty zadržené je velmi nepříjemné,“ dodal.

Podle posledních informací celníci Terezu zatím nevydali policistům z protidrogové centrály, dívka tak čeká na rozhodnutí o svém dalším osudu na celním úřadě. Po zadržení se podle všeho rozhodla vypovídat a s vyšetřovateli spolupracuje. Celníci totiž uvedli, že ve městě nyní na základě jejích informací probíhá několik zátahů. 

„To, že spolupracuje s policí, je rozumné. Je možné, že na to pákistánské úřady mohou vzít nějaký ohled. V každém případě je to dobré i do začátku, k procesu vydání, aby trest odpykala v České republice,“ uvedl Šándor. Česko ovšem nemá s Pákistánem dohodu o vydávání zločinců, a proto není jisté, jaký osud Terezu čeká. 

„Dotyčná je nyní vyslýchána celníky v prostorách letiště, následně má být předána k dalšímu vyšetřování speciálnímu úřadu pro boj s narkotiky. Velvyslanectví České republiky v Islamabádu zatím neobdrželo žádnou žádost o asistenci, ani nebylo jinak kontaktováno. Ambasáda je ve spojení i s honorárním konzulem ČR v Láhaur, který na letiště vyslal dva své asistenty pro zjištění bližších informací a ověření zájmu české občanky o pomoc,“ uvedla Valentová.

Podle všeho bude muset Tereza projít veškerými procesy běžného vyšetřování. Bude se rozhodovat o vazbě, následně o kauci. Pak se bude čekat na soud, který rozhodne i o výši trestu. Otázkou je, za jakých okolností žena drogy pašovala – zda ji někdo využil, či je sama součástí nějaké organizované skupiny.

Obecně řečeno se v takových případech čeká na úplné uzavření případu. Pak se může žádat o možnost odsezení trestu v Čechách. I zde by ale byly přísné podmínky – mimo jiné si Pákistán totiž musí být jistý, že odsouzenou po příletu domů česká strana nepropustí a ona si skutečně svůj trest odsedí.

„Pro tu dívku je to zcela nepochybně velmi obtížná situace a představa, že by tento rok se cokoliv změnilo v její prospěch, že by se dostala mimo území Pakistánu, je dle mého názoru velmi malá,“ dodal Šándor.

kozinozka ( 4. listopadu 2018 12:59 )

Před časem vydali naše dva mladíky odněkud z Asie, jeden z nich pak tady zemřel, byl vážně nemocný.

pekarna ( 16. ledna 2018 00:43 )

Jeto hnus. Homba za penězma,a ktomuse chluběj. Ta kamarádka to věděla na 100% Tak ať ji pomuže ve švajcu se vydělavaji supr love v bordelech. Teď uvidíme jaka jeto kamaradka. Ale držím ji palce.

amas ( 13. ledna 2018 21:40 )

..takze,jak se rika..Ty kdoz jsi bez viny hod prvni kamenem..je to smutna zalezitost pro rodinu toho devcete.. deti odrostou a rodice vidi,jake to kolikrat je tezke je,,ukocirovat'' tim spravnym smerem..tim chci rici jedno,muzete se svemu diteti venovat sebe vice,muzete mu umoznit studovat..a potom nastava ten zlom..kamaradi,kamaradky..jejich lasky,ti vsichni je ovlivnuji a rodice uz muzou jen prihlizet,muzou mit namitky,ale jejich dite je jiz ,,dospele''jak s oblibou oni rikavaji a zaridi se podle sveho uvazeni,nekdy podle uvazeni ,,tech svych ''kolem sebe Ne,nejsem jeji rodina ani znama,ale myslim,ze uz je toho hnusu dost..rodine preji hodne sily a trpelivosti Verte tomu,ze uz jsou potrestani vsichni ..ona i jeji rodina a Ti co tady volaji o trestu pro ni..budte klidni,ona ho jiste dostane s tim jsou jiste smireni vichni vcetne ji..tolik let vezeni je jiste za to,,vseobecne ohrozeni''

rezacek ( 12. ledna 2018 11:32 )

Nebude nás to stát nic. Protože ji nevydají. A já se jim ani nedivím.

Vejalina ( 11. ledna 2018 20:02 )

Ale zločinci se nevydávají ani za žádné státní peníze. U tam těch dvou holek to bylo o něčem jiném, protože byly uneseny, tak je chtěl stát zpátky, ale, když spáchala trestný čin, tak ji Pákistán rozhodně nevydá, ještě když je to Pákistán. Každý stát má ctít zákony jiného státu, když tam spáchala trestný čin, tak ať si to tam taky odsedí, za jejich podmínek a podle jejich zákonů ;)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání