Drama se odehrálo loni v září. Osudný den slavila dívka narozeniny své kamarádky v baru v centru města. Tady si jí všiml Valér M. a sledoval ji, nejdříve pěšky a pak i autobusem, do čtvrti Lobzy, kde zaútočil. „Zacpal mi ústa a strhl do křoví. Klečela jsem a on se mi snažil svléci kalhoty. Přitom se mi otíral o zadek, tou částí těla, kterou má mezi nohama,“ řekla dívka.

Když útočník na chvíli povolil sevření, dívka vykřikla o pomoc a zároveň se ho zeptala, co chce. „Řekl, že chce mě. Já vykřikla o pomoc a on mi zase zacpal rukou ústa. Klečela jsem při tom na zemi. Zvedl mě a chtěl mě natlačit na zeď. To mu ale nešlo. Já se totiž zapřela nohama. Najednou začal někdo z okna křičet, on se lekl, pustil mě a začal utíkat,“ líčila útok dívka. 

Zakročil strážník

Dívčiny výkřiky o pomoc uslyšel městský strážník Michael S. (26). „S přítelkyní jsme se dívali na televizi. Zvenku jsme slyšeli křik. Podívali jsme se z okna a viděli jsme, jak nějaký muž leží na ženě. Ta se bránila a volala o pomoc,“ vzpomíná Michael.  Ani chvíli nezaváhal a vyrazil dívce na pomoc. Jeho přítelkyně mezitím volala policii.

Když násilník uviděl, jak se k němu Michael blíží, přestal se o dívku zajímat a začal utíkat. „Asi po třiceti metrech jsem ho dostihl. Skočil jsem po něm a on spadl na zem. Stál jsem nad ním a hlídal ho až do příjezdu policie,“ popsal Michael.

„Jsem rád, že jsem jí pomohl. Byl to u mě reflex. Nebral jsem to jako povinnost.  Počítal jsem i s tím, že ten muž může mít nůž nebo zbraň a může ji obrátit proti mně. Ale hlavní pro mě v tu chvíli bylo, abych té dívce pomohl,“ dodal Michael.

Prý »jen« přepadnout, ne znásilnit

Valér M. u soudu tvrdil, že všechno bylo jinak. „Zakryl jsem jí zezadu rukou pusu. Taky jsem ji natlačil na zeď paneláku. Ale já ji přepadl, znásilnit jsem ji rozhodně nechtěl. Když někdo zakřičel z okna, co se děje, tak jsem ji pustil a odešel. Jenže z domu vyběhl nějaký chlápek, vrhl se na mě, povalil na zem a pak dorazili policajti,“ hájil se Valér M.

Soud mu ale neuvěřil, a poslal ho za mříže do věznice s ostrahou. Až si trest odsedí, bude se muset vrátit zpět na Slovensko a do Česka nebude smět pět let.

Prokleté místo

Na stejném místě, jako chtěl muž (29) znásilnit dívku (19), zaútočil v roce 2013 plzeňský taxikář Jan D. (39) na svou bývalou přítelkyni Martinu P. (29). Tenkrát jí polil kyselinou obličej. Za to dostal v květnu 2015 u Krajského soudu v Plzni výjimečný trest 23 let vězení. Dívka útok přežila, ale s trvalými následky.

Fotogalerie
6 fotografií