Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Severokorejci míří na olympiádu. Doprovodí je Kimovy roztleskávačky a sestra

Autor: Darina Jíchová - 
10. ledna 2018
11:40

Severní a Jižní Korea se domluvily na tom, že KLDR vyšle své sportovce na Zimní olympijské hry konající se v Pchjongčchangu. K delegaci se připojí také tým roztleskávaček. K dohodě došlo i poté, co Severní Korea odmítla jednat o denuklearizaci země. Horká linka mezi země zůstává otevřená a státy jsou ochotné spolu nadále komunikovat.

Jižní Korea dokonce rozhodla, že dočasně uvolní sankce, aby se Severokorejci mohli účastnit olympiády, která bude zahájena 9. února. Soul navrhoval, aby obě Korey při zahajovacím ceremoniálu nastupovaly pod společnou vlajkou, jako tomu bylo například v roce 2000 při hrách v Sydney, nebo v roce 2004 v Aténách a následně v Turínu 2006. Severokorejci do Pchjongčchangu vyšlou sportovní týmy, roztleskávačky, vysoce postavené úředníky, novináře a diváky.

Zbraně jsou jen proti USA

„Lidé si přejí, aby mezi našimi dvěma zeměmi došlo ke smíření,“ řekl jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon. Následně dodal, že Soul věří, že „hosté z KLDR se připojí ke zbytku světa a užijí si hry v Pchjongčchangu“. Cesta k míru je ovšem dlážděná jednáním o zastavení jaderného programu KLDR, zástupci země ale oznámili, že o tom nehodlají debatovat. Z pohledu Severokorejců jsou jejich zbraně namířené pouze proti USA a ne proti jejich jihokorejským bratrům.

Jednání o denuklearizaci KLDR nevoní

Hned po skončení 11hodinových rozhovorů KLDR vydala prohlášení, ve kterém se silně postavila proti žádosti Jižní Korey o denuklearizaci. „Všechny naše zbraně: atomové a vodíkové bomby i balistické střely jsou namířené pouze proti USA. Našim jihokorejským bratrům a čínským a ruským spojencům nehrozí žádné nebezpečí,“ stálo v prohlášení. „Toto není věc mezi námi a Jižní Koreou a jednání o ní by mělo negativní následky pro všechno dobré, čeho jsme dnes dosáhli.“

Rozhovory byly tedy víceméně úspěšné, co ale pobouřilo Severokorejce, bylo tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jeho tvrdý postoj vůči Pchjongjangu podnítil olympijská vyjednávání. Státní noviny Rodong Sinmun napsaly, že Trumpova prohlášení o tom, jak díky sankcím a tlaku na jejich zemi dosáhl během prvního roku své prezidentury diplomatického úspěchu, jsou jen „směšná sofismata“.

Setkali se zástupci Korejí, KLDR chce vyslat delegaci na ZOH. Setkali se zástupci Korejí, KLDR chce vyslat delegaci na ZOH. | Reuters

Na olympiádu míří i politici

Na jednání mezi Korejemi se rovněž řešila otázka znovushledání rodin rozdělených po Korejské válce v letech 1950–53. Soul navrhl, že by k setkání mohlo dojít na konci příštího měsíce. Obě strany čekají další hovory, musí se domluvit na tom, jak bude velká severokorejská delegace, jejíž většinu bude tvořit tým roztleskávaček. Všichni budou pravděpodobně ubytovaní na lodi v přístavu města Sokčcho.

Kim Čong-una bude na olympiádě zastupovat jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Země jako USA a Japonsko se ale bouří, nelíbí se jim, že chce Soul zrušit cestovní embargo uvalené na některé severokorejské politiky a umožnit jim přijet do Pchjongčchangu.

Spokojenost Ruska a Číny

Čína i Rusko jsou vývojem na Korejském poloostrově nadšené. „Máme radost, že konečně došlo k jednání mezi zeměmi na vysoké úrovni,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. „Tato jednání je přesně to, co situace vyžadovala,“ přidal se mluvčí Kremlu.

terezkaterka33333 ( 11. ledna 2018 08:08 )

Vôbec neni vidieť, že by boli tí kórejskí občania nejaký vyhladovaní a nešťastní. Šťastní to ľudia, nie ako tá špinavá propaganda o nich píše. Tak isto, ako o Kube.

Zobrazit celou diskusi