Tento způsob likvidace opelichaného symbolu Vánoc není zrovna bezpečný pro kolemjdoucí ani pro zaparkovaná auta. Navíc se občas stane, že strom někde uvízne. Tak jako v Šafaříkově ulici v Praze 2. Tam zůstal viset v koruně stromu. „Naštěstí je to jen ojedinělý případ. Budeme apelovat na občany, aby se takto bezohledně nechovali,“ říká Václav Vondrášek, místostarosta Prahy 2 pro oblast životního prostředí a veřejné zeleně.

Odstranění stromu řeší správce stromořadí. Tím je ve většině případů Technická správa komunikací (TSK), která se v Praze o zeleň stará. „Pokud je stromořadí v naší správě, vánoční stromek z koruny stromu necháme šetrně a bezpečně odstranit specializovanou firmou,“ uvedla tisková Barbora Lišková, mluvčí TSK.

Video
Video se připravuje ...

Nevyhazujte vánoční stromky z oken! Eva Fornálová

K popelnici s ním

Vánoční stromky zaseknuté v korunách stromů jsou neobvyklým úkazem i podle tiskového mluvčího pražských služeb Radima Many. „S takovým případem se setkáváme prvně. Často stromky povalují volně na chodnících nebo u pouličních košů,“ uvedl mluvčí. Správně by je lidé měli nechávat vedle popelnic nebo stanovišť tříděného odpadu.

Může poničit nebo ublížit

Přestože neexistuje zákon zakazující házet věci z oken, nedělejte to. „Pokud by vyhozením předmětu z okna došlo ke škodě na životě, zdraví nebo majetku, jednalo by se o přestupkové nebo trestní jednání,“ řekl mluvčí městské policie Jan Čihák.

Fotogalerie
9 fotografií