Andrea Svobodová se podívala poprvé do Íránu v roce 2014. „Jela jsem tam se svojí maminkou navštívit rodinu mého kamaráda Kaveha Daneshmanda, se kterým jsme festival založili,“ vzpomíná.

Festival založila společně s kolegou Kavehem před 8 lety. „Chtěli jsme Čechy seznámit s úžasnou íránskou kinematografií a kulturou a chtěli jsme, aby měli možnost Íránce lépe a osobněji poznat,“ vysvětluje, proč vznikl filmový festival, který si můžete letos v Praze užít od 9. do 14. ledna.

V čem jsme jiní?

A v čem se od nás podle ní Íránci liší? „Íránci jsou více v klidu, užívají si, nestresují seúžasně se starají o hosty, o přátele a umí se výborně bavit. Já sama ale žádné výrazné rozdíly nevidím. Ostatně můj nejlepší kamarád je Íránec a skvěle si rozumíme,“ řekla s úsměvem.

Video
Video se připravuje ...

Co mají Češi a Íránci společné? Eva Fornálová

Co máme společné?

Naopak, podle Andrey Svobodové toho máme hodně společného. Například skvělou kinematografii. A lásku k animovaným filmům. Zajímavostí pak je, že Íránci stejně tak jako my vyrůstali s večerníčkem Pat a Mat. „V Íránu se jmenuje Pat o Mat,“ prozradila.

Sama zakladatelka má radost z toho, jak se různé kultury navzájem obohacují. „Cokoliv dobrého si můžeme z jiné kultury vzít, nás nesmírně obohatí. Je to nová znalost a zkušenost. Já se například od Íránců učím vařit,“ svěřila se.

Přestože by do Íránu jezdila nejraději každý rok, pracovní vytíženost jí to nedovoluje. Snad se mi to letos podaří. Hodně lidí z našeho festivalového týmu tam jezdí a všem se nám tam moc líbí,“ prozradila nakonec.

Íránci

Íránskou kulturu můžete poznat i bez nutnosti odcestovat ze země. Od 9. do 14. ledna můžete nahlédnout do života Íránců skrze film. Za návštěvu stojí také koncert íránského hudebníka Alirezy Mortazaviho nebo divadelní představení Všechno má své meze. Celý program objevíte zde.

Fotogalerie
15 fotografií