Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Topolánek vyjel na Horáčka za „esenbáka“ Ondráčka. Duel Blesku přinesl ostrou hádku

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Klára Brunclíková - 
9. ledna 2018
21:15

Bývalý premiér Mirek Topolánek a textař a producent Michal Horáček se utkali v duelu Blesk Zpráv a ve studiu bylo hodně živo. Má být předsedou sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) komunista a bývalý příslušník SNB Zdeněk Odráček? Horáček apeloval na jeho nezvolení, které si byl ohlídat i v Poslanecké sněmovně. Topolánek přitom Horáčkovo tažení označuje za divadýlko a před kamerami bylo o ostrý spor postaráno.

Kdyby nebyla poslední volba předsedy pro zmatečnost zrušena, Ondráček už by stál v čele komise pro kontrolu GIBS. Místo toho ji poslanci budou brzy opakovat. A Ondráček zůstává dál podle sněmovních pravidel jediným kandidátem na post předsedy. Proti jeho zvolení ale hlasitě protestuje kandidát na prezidenta Michal Horáček, který na poslance podal trestní oznámení pro pomluvu. To když o něm komunista řekl, že Horáček je bývalý vekslák a spolupracovník StB. Prezidentský kandidát má přitom na webu negativní lustrační osvědčení.

„Panu Ondráčkovi musí být z těchto materiálů známo, že jsem nebyl členem KSČ, nebyl jsem politicky aktivní a spolupráci s StB jsem odmítl,“ uvedl Horáček ještě před debatou ve studiu Blesku.

Příští hlasování čeká poslance v době, kdy už bude po prvním kole prezidentských voleb. Bude tedy jasné, který z kandidátů uspěl a postoupil dál. I v případě neúspěchu si ale Michal Horáček chce podle svých slov Ondráčkovu volbu pohlídat. Na balkon pro veřejnost tentokrát nevyrazí, chystá se ozvat na demonstraci.

Michal Horáček a Mirek Topolánek v duelu Blesku Michal Horáček a Mirek Topolánek v duelu Blesku | Blesk - Michal Protivanský

Horáček: Galerií Sněmovny nic nezačínalo

„Tím, že jsem byl na galerii Sněmovny, tím nic nezačínalo. To byl až závěr akce. Ten den nebudu ve Sněmovně, na ten den svolávám shromáždění lidí, aby dali najevo, že ani oni si nepřejí, aby byl v čele komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů právě pan Ondráček,“ řekl k dalším svým plánům v předvolebním duelu Blesku Horáček.

Sám prý nepředpokládá, že by Ondráček nakonec stal v čele této komise. „Chci jen říci, že mi to není lhostejné a vykonal jsem vše pro to, abych to dal najevo,“ doplnil. 

Horáčkův soupeř v úterní diskusi Mirek Topolánek ale označil na sociální síti Horáčkovo tažení před časem posměšně. „Celé je to jen divadýlko. Ondráček byl čtyři roky členem komise pro dohled nad BIS, což je daleko závažnější, a ozval se jen Kalousek. Ne Horáček ani Drahoš,“ komentoval boj o zvolení Topolánek.

Pro bývalého premiéra tedy toto „antiondráčkovské tažení“ neznamená nic smysluplného. To si prý jen Horáček našel téma do předvolební kampaně.

Michal Horáček a Mirek Topolánek v duelu Blesku Michal Horáček a Mirek Topolánek v duelu Blesku | Blesk - Michal Protivanský

Topolánek: Kde jste byl, pane Horáčku?

„Mě nikdo nemůže podezřívat z toho, že bych neviděl komunistickou ideologii jako nebezpečnou a vlastně bych se snažil, aby ta situace vůbec nenastala,“ reagoval na slova Horáčka Topolánek.  

Podle někdejšího premiéra za vzniklou situaci může rozložení sil v Poslanecké sněmovně i to, že šéf vlády Andrej Babiš (ANO) dostal volnou ruku. A není jasné, kdo je v dolní komoře parlamentu koalice a kdo opozice. 

„Mě spíš zajímá, kde byl Michal Horáček 12. prosince 2013, kdy byl tentýž člověk, který se podle mě ani neomluvil za to, že byl v pohotovostních jednotkách, … zvolen do daleko důležitějšího orgánu, a to byla komise pro kontrolu BIS, kdy byl přímo on označený ve zprávě BIS jako riziko,“ argumentoval Horáčkovi Topolánek. 

„Mně to připadá trochu laciné. Prezident ani kandidát nemá být aktivistický, může ty věci pojmenovat, ale daleko více je má řešit tím způsobem, který umí, nebo který mu dává ústava, a v tomto smyslu mi to přišlo jako předvolební a účelová akce, která navíc nesplnila účel,“ pustil se Topolánek do svého protikandidáta přímo ve studiu Blesk Zpráv. 

„Já s vámi vůbec nesouhlasím, pane Topolánku,“ bránil se Horáček. Upozornil na to, že Ondráček je poslancem proto, že ho do Sněmovny vyslali voliči. „S tím problém nemám. Každý poslanec je nakonec členem nějaké komise, ale tohle je předsednictví té komise, předtím byl členem,“ pokračoval textař. 

Horáček: Ondráček nemůže kontrolovat GIBS

Pro Horáčka jako účastníka 17. listopadu a následujících týdnů to má prý stejně jako pro řadu lidí velkou symboliku. „Tím dáváme najevo, že takový člověk může vést zrovna komisi pro kontrolu GIBS, že už je to vše jedno. Není mi to jedno,“ doplnil Horáček.

Téma dál gradovalo. Topolánek totiž dál s Horáčkovým aktivismem nesouhlasil. Prý si ho vždy vážil za to, co udělal v rámci událostí listopadu 1989, ale pak svému soupeři připomněl, že se vytratil do byznysu, stejně jako on sám. „A najednou jste se objevil, objevil jste pana Ondráčka a tento problém,“ vrátil se zpět k předvolební kampani Topolánek.

„Ten člověk podporoval vznik Doněcké republiky. A to jste mlčel a najednou jste se probudil, našel jste si tento problém a na tom jste si chtěl udělat lacinou kampaň,“ dráždil dál Topolánek Horáčka.

Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Za to, že tento problém v Poslanecké sněmovně vznikl, může podle Topolánka Miloš Zeman a Andrej Babiš, kteří podle bývalého premiéra uzavřeli jasnou dohodu. „Pro mě je toto nesmírně důležité. A kde jsem byl, pane Topolánku, já jsem začal kandidovat rok před tím, než tam byl pan Ondráček navržený,“ připomněl Horáček. 

Nad Ondráčkovým nezvolením se pozastavoval jeho stranický šéf – předseda KSČM Vojtěch Filip, který ve svém prohlášení naznačil, že při obsazování postů v Poslanecké sněmovně mohla existovat politická dohoda. A poukázal na to, že premiér Babiš řídí své hnutí direktivně, proto doufá, že si zavede pořádek. 

Už v prosinci poslal Michal Horáček kvůli volbě Ondráčka otevřený dopis právě Babišovi. Chtěl tak narušit dohodu, kterou naznačoval ve svém výroku právě Vojtěch Filip. A podobným dohodám by chtěl prý zabránit Horáček také v případě, že by si ho lidé vybrali za prezidenta.

Své zástupce vyslala jen část stran

Duelů Blesk Zpráv se účastní také zástupci parlamentních stran, kteří mohou komentovat a hodnotit argumenty kandidátů.

Mirka Topolánka a Michala Horáčka tak ve studiu doplnili Marek Ženíšek – místopředseda TOP 09, předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík z KDU-ČSL, komunistický poslanec Leo Luzar a poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Redakce dala příležitost vyslat svého zástupce všem sněmovním stranám. Ty, jejichž zástupci v tomto výčtu chybí, buď své nominanty neposlaly, nebo na pozvání vůbec nereagovaly.

Už ve středu pro vás chystáme další prezidentský duel. Tentokrát se v něm utkají diplomat Pavel Fischer s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem. Jejich diskusi bude moderovat zkušená redaktorka deníku Blesk Vera Renovica.

Video  Duel prezidentských kandidátů: Fischer vs. Topolánek, dívejte se ve středu od 20 hodin!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Dotazy posílejte i vy

Během duelu bude další moderátorka přenosu Markéta Volfová přijímat dotazy diváků a vybere otázky, na které budou oba kandidáti živě odpovídat. Ptát se můžete posíláním e-mailu na: zpravy@cncenter.cz, příspěvkem na Twitteru s označením @Blesk24 nebo s hashtagem #duelBlesku. A otázky můžete posílat i přímo pod okno s živým vysíláním na Facebooku.

Vysíláme 10. ledna od 20 hodin na Blesk.cz a Facebooku Blesku

Proč nepřišel Drahoš a Zeman?

Blesk koncipuje duely kandidátů tak, aby nabídnul verbální souboje tří možných kandidátů, kteří mají relevantní šanci dostat se do druhého kola prezidentské volby. Jenže Miloš Zeman už na své březnové tiskové konferenci řekl, že do debat chodit nebude a tenhle svůj slib plní. Blesk proto rozšířil pozvání pro Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka, Michala Horáčka a Pavla Fischera. Poté, co Jiří Drahoš po měsíci váhání účast v duelech odmítl, redakce sestavila tři duely ve formátu „každý s každým“ mezi trojicí Topolánek – Horáček – Fischer.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Ve Studiu Blesk Zpráv se druhého ledna utkala osmička prezidentských kandidátů. Jen Miloš Zeman se odmítl diskuse – jak dřív avizoval – zúčastnit. Na záznam debaty se můžete podívat zde:  

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
marunka ( 10. ledna 2018 19:35 )

Ještě jedna věc -skoro všichni kandidáti na presidenta se perou o koryto a ten poslední se bude smát. Moc mu to přeji.

marunka ( 10. ledna 2018 19:18 )

Zase se našel jeden posluhovač Kalouska - Ku predu-levá. Tento pán, který se vyjadřuje, jako by vyšel PÁTOU základní, se chová jako kdyby jej pustili z chléva. Ale všichni jsme nějací a proto fandím a budu volit pana Zemana. Panu Babišovi držím všechny palce

snehulak ( 10. ledna 2018 11:43 )

Míra chce být ve volbách za Mirka Dušína. A doufá, že mu to lidi sežerou a zapomenou, že před desítkou let byl za syčáka a škůdce národa. Vexláka Horáčka, co zbohatl na utrpení chudých (hazardu) nekomentuji.

sores ( 10. ledna 2018 10:50 )

Tyto dva parazity nevolit ani omylem!!!!! Jeden větší zloděj než ten druhý!!! Topolán je navíc těžký cholerik a hul.vát a podvo.dník.Pracuje na Slovensku a jak přiznal má několik příjmů z čeho asi tak?? Tomu člověku se nedá věřit ani pozdrav a pohled.

sesta-k-dobru ( 10. ledna 2018 10:40 )

prezident Zeman bude zase zvolen a možná už i v prvním kole! Stále se pokoušíte lidi přesvědčit, že Zeman rozděluje společnost. Přímá volba prezidenta ale nerozdělila národ. Přímá volba prezidenta jen ukázala rozdělení společnosti, které už existovalo. Na jedné straně "elita národa", vzdělaní, bohatí, herci, umělci, inteligentní a kultivovaní lidé, žijící z dotací a státních či korporativních rozpočtů. Na straně druhé, řemeslníci, chlapi z fabrik, podnikatelé, servírky, kadeřnice, zdravotní sestry a masa dalších obyčejných lidí, kteří těm " vznešeným", svojí prací, svými daněmi, platí jejich pohodlný život. Pokud se někde příznivci Zemana ozvou, jsou označováni za "nácky" A tito obyčejní lidé najednou zjistili, že mohou elity přehlasovat ! ! ! To je skutečný důvod, proč Miloš Zeman, ač si jako prezident počíná velmi dobře, vyvolává takovou nenávist v části společnosti. Pro vládnoucí elitu je Miloš Zeman totiž živou připomínkou, že i ona může být, v demokratickém systému, prostě poražena!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa