Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Zeman kypí zdravím, tvrdí lékaři. Babišovi to zřejmě nepomůže

Autor: Petr Holec - 
10. ledna 2018
05:55

Nakonec se zdá být o něco jasněji. Prezident Miloš Zeman bude zřejmě jediný, kdo ve středu ve Sněmovně podpoří premiéra Andreje Babiše při získání důvěry pro jeho menšinovou vládu. Nějakou dobu sice visela ve vzduchu i pomoc od komunistů a SPD Tomia Okamury, ti ale den před hlasováním oznámili, že Babišovi nepomůžou. Nebude to proto politicky nejplodnější den. 

A taky to vlastně nebude nic moc nového. Okamura i SPD jen stvrdili i Babišovo veřejné avízo, že ze Sněmovny nejspíš napoprvé odejde bez sněmovní důvěry. Ani on si před hlasováním nedával valné šance. I když ale není odmítnutí od Okamury a komunistů žádnou velkou novinou, je to určitě dobrá zpráva pro Česko i Babiše: vládnout s nimi se nedá, pokud nechcete sami sebe i celou zemi zničit.

Babiš má v programovém prohlášení setrvání v EU i NATO nebo penzijní a zdravotní reformu. A nic z toho s KSČM ani SPD prostě nejde zajistit; s první partou vede cesta do dávné temné minulosti, zatímco nevyzpytatelný Okamura, jenž už ve Sněmovně rozložil jednu svou stranu, nabízí stabilní perspektivu někdejších Věcí veřejných. Jen bez pláče Víta Bárty a nahrávek Kristýny Kočí. Babiš obě strany použil k ustavení nové Sněmovny, což mu stálo v cestě k vládě, vládnout s nimi ale nechce.

Do předem prohrané bitvy tak s ním znovu nejspíš míří i Zeman, který je od svého potupného zaříznutí vlastní ČSSD v prezidentské volbě v roce 2003 nenávidí stejně jako abstinenci. Ostatně i o té jsme před středečním hlasováním znovu a v poslední době podezřele už poněkolikáté slyšeli.

Ke zdravotnímu stavu Zemana, náruživého kuřáka a pijana alkoholu, který stále častěji připomíná někdejší sovětské vůdce, se krátce před prezidentskou volbou opět vyjádřili i lékaři. A opět voliče ujistili, že je prezident – co vlastně?

„Málokdo by byl schopen vydržet takovou fyzickou a psychickou zátěž. Zdravotní stav je na takové úrovni, že je pan prezident schopen vykonávat dále funkci,“ řekl k Zemanově kondici jeho ošetřující lékař Miloslav Kalaš. Těžko říct, jak si jeho slova přeložit: podobně vágně lékaři mluví, když radši nechtějí nic říct. Ironie navíc je, že potřebu promluvit k Zemanovu zdraví najednou cítil i onkolog Luboš Petruželka.

I Petruželka ale jen oznámil, že na základě prezidentovy zdravotní dokumentace u něj nenašel rakovinu, jíž mu před časem – údajně v posledním stadiu a samozřejmě bez důkazů – na webu dopřál brněnský radní Svatopluk Bartík. „Nenavrhoval jsem další vyšetření, která by měla být doplněna, protože to nebylo mým úkolem,“ popsal stručně svou roli lékař, jenž jako by si současně dělal i alibi. A novináři pro jistotu nesměli položit jedinou otázku.

Video  Zemanova cukrovka: Je na normálu, schopný vládnout dál, řekl jeho lékař.  - Jan Jedlička, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

I tak lze aspoň na jednu odpovědět: ani stále lepším zdravím kypící Zeman nejspíš Babišovi napoprvé ve Sněmovně nepomůže. Pro oba to ale určitě bude hojně sledovaná příležitost, jak veřejnosti říct, co potřebují. Zemana v pátek čekají volby a průzkumy ukazují, že lidé vládu chtějí.

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

hradek ( 14. ledna 2018 22:58 )

Pan prezident Zeman je můj favorit, ale je jasné, že již na další období nemá síly. Je každému jasné, že již zvolený být ani nechce. Nutí ho jeho okolí, ty haj*lové Ovčáčkové, Mynářové a i ta jeho žena. Mají z toho milony a na něj vůbec neberou ohled jen hrabou. Celé konzilium mi připomíná vtip, který se říkal o Brežněvovi, kterému okolí také nedovolilo odejít do důchodu: Brežněv se těšil skvělému zdraví, ještě 2 týdny po smrti (dle svolaného lékařského konzilia). Měli by to jeho hrabivé okolí zavřít. JH

halba ( 11. ledna 2018 14:40 )

Přímou volbu prezidenta jsme již prosadili.Nyní to chce většinový system,zrušení senátu,jen 100 poslanců a obecné referendum.

dandova ( 10. ledna 2018 13:16 )

Asi tak.

moiaza ( 10. ledna 2018 10:18 )

Holce nečtu a vůbec mě jeho kecy nezajímají. Co vím jistě, je to, že pražská smetánka je hodně nervozní. Slušný člověk v této zemi nikdy tu havěť volit nebude. Ač nerad, (pro zdravotní stav) budu Zemana volit Znovu. Nechci, aby nám vládl prezident lumpů, podvodníku a prospěchářů.

martina.jihlava ( 10. ledna 2018 08:55 )

např. jak je v posilovně ?

Zobrazit celou diskusi