Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dejte si novoroční předsevzetí: Absolvovat preventivní lékařské prohlídky!

/
  • Nezanedbávejte prevenci...
    Nezanedbávejte prevenci... (profimedia)
    10. ledna 2018 ● 08:00

    Podle údajů ministerstva zdravotnictví většina z nás nerada podstupuje preventivní lékařská vyšetření. Na pravidelné prohlídky chodí podle těchto dat pouze 38 % populace, zbytek vyhledává lékaře až při zdravotních obtížích. Správnou péčí o zdraví a pravidelnými preventivními prohlídkami přitom můžeme výrazně ovlivnit kvalitu svého života i rychlost biologického stárnutí. Nastupuje nový rok, čas předsevzetí. Co takhle jej využít k zodpovědnější péči o zdraví?

  • 1.

    K zubaři dvakrát do roka, na dentální hygienu i častěji

    ...
    Autor: profimedia

    Většina lidí trpí během života zubním kazem, zánětem dásní nebo parodontitidou, která v nejhorších případech končí úplnou ztrátou zubů. Pravidelnými půlročními prohlídkami zubů a správnou ústní hygienou se dá zmíněným obtížím účinně předcházet, lékaři i pokročilá technologie pomohou odhalit kazy a záněty dásní dříve, než se samy projeví bolestí. „Dospělí a děti by měli absolvovat preventivní prohlídku u zubního lékaře dvakrát ročně. Podle toho, jak o svoje zuby pečují, doporučí jim lékař návštěvu dentálního hygienisty, a to rovněž dvakrát ročně nebo i častěji,“ říká dentistka Jaroslava Havelková z Teplic.

  • 2.

    Jednou za dva roky k praktikovi

    ...
    Autor: profimedia

    Praktik není povinen vás na preventivní prohlídky zvát. Pokud nemáte žádné zdravotní potíže, optimální je ukázat se u lékaře alespoň jednou za dva roky. Informujte ho o veškerých změnách vašeho zdraví a tělesných funkcí. Lékař doplní vaši anamnézu, zkontroluje očkování a provede základní vyšetření. Prohlídka ale zahrnuje i onkologickou prevenci. Lékař by měl provést vyšetření moči, konečníku a prsů u žen. Podle věku, rodinných dispozic a pracovní zátěže vám pak doporučí další odborná vyšetření. Od 40. roku věku by měl sledovat i váš krevní obraz. Většina lidí totiž ani netuší, že má vysoký krevní tlak nebo zvýšenou hladinu cholesterolu či cukru v krvi.

  • 3.

    Každoročně na gynekologii

    ...
    Autor: profimedia

    Pravidelné gynekologické prohlídky jsou důležité pro včasné zachycení onemocnění ženských pohlavních orgánů a prsou. Lékař provádí pohmatové vyšetření dělohy, vejcovodů a vaječníků, v případě potřeby také ultrazvukové vyšetření malé pánve. Každá žena má nárok na cytologické vyšetření, které odhalí rizika rakoviny děložního čípku. U žen po 45. roku věku lékař ověřuje, zda v posledních dvou letech podstoupily mamografické vyšetření. Alarmujícím zjištěním je, že se jej účastní pouze 45 % z 1,6 milionu žen ve věku od 45 do 69 let. Přitom zhoubným nádorům podlehne polovina ze zhruba pěti tisíc žen, kterým jsou diagnostikovány.

  • 4.

    K očnímu lékaři každé dva roky

    ...
    Autor: profimedia

    „V dospělosti se vyšetření očním lékařem doporučuje minimálně jednou za dva roky. Preventivní prohlídka slouží nejen k vyšetření dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně a pacient si jich sám nevšimne, například zeleného zákalu. Pokud se v takovém případě léčba promešká, může být i pozdě,“ říká primářka oční kliniky DuoVize Lucie Valešová a dodává: „Na preventivní prohlídky by neměli zapomínat především lidé silně krátkozrací, diabetici, anebo ti, v jejichž rodině se vyskytl zelený zákal. Povzbudivé je, že osmdesát procent zrakových vad je léčitelných. Současná oftalmologie nabízí nejen včasnou, účinnou a efektivní léčbu, ale také implantaci vysoce kvalitních nitroočních čoček nebo odstranění očních vad laserem.

  • 5.

    Pozor na cukrovku. Dlouho ji nemusíte rozpoznat

    ...
    Autor: profimedia

    Cukrovka může propuknout v každém věku. Jedná se o onemocnění metabolismu podmíněné nedostatkem inzulinu, které je způsobeno zvýšenou hladinou krevního cukru (hyperglykémií). Diagnóza se stanoví rozborem krve, který v ní prokáže zvýšenou hladinu glukózy. „Diabetes je v dnešní době léčitelný, pacienty však provází celý život. Moderní postupy léčby umožňují diabetikům vést stejně kvalitní život jako zdravým lidem, v první řadě ale záleží na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení. Například zvýšit pohybovou aktivitu, nastavit vyvážený jídelníček nebo třeba ubrat na váze,“ vysvětluje Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze.

    Jaké komplikace může neléčená cukrovka způsobit

    • poškození sítnice (diabetická retinopatie
    • diabetická noha, která může vyústit až v amputaci končetiny
    • poškození či dokonce selhání ledvin
    • závažné choroby srdce a cév

    Zajímavá čísla o zdraví Čechů

    Přestože se za úctyhodný věk už dnes nepovažuje sedmdesátka, ale stovka, nemocnost lidí s přibývajícím věkem rapidně stoupá. Podle Českého statistického úřadu je ve věku 60 let zdravých 60 % Čechů, v sedmdesáti 40 %, v osmdesáti zhruba 20 % a větší obtíže netrápí jen 5 % devadesátiletých.

Dnešní horoskopy