Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslední průzkum: Zeman zvýšil náskok na Drahoše, Topolánek a Horáček ztratili

  • Autor: simao,ČTK - 
    8. 1. 2018
    17:45

    Dramatickou zápletku slibuje 1. kolo prezidentských voleb, které odstartuje už v pátek ve 14 hodin. Úřadující prezident Miloš Zeman je podle průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk Zprávy stále ve vedení. Podpořilo ho 38 procent respondentů a oproti konci prosince tak posílil o čtyři procentní body. Bývalý šéf akademiků Jiří Drahoš si drží druhé místo se stabilní podporou 17 procent lidí. Expremiér Mirek Topolánek a textař Michal Horáček oproti předchozímu šetření ztratili, naopak bývalý diplomat Pavel Fischer posílil.

    Jak daleko budou tato čísla od reality, se ukáže už v sobotu odpoledne a podvečer. Jde o poslední měření veřejného mínění před volbami, od úterý 9. ledna je zákonem daný zákaz zveřejňování volebních průzkumů. Exkluzivní průzkumy pro Blesk přitom ukázaly kandidáty i z jiných stránek. Třeba kdo z nich má podle lidí blíž k Rusku a kdo k EU, ale také kdo je nejnudnější a kdo nejzábavnější?

  • 1.Zeman půjde do 2. kola s Drahošem

    „S velkou pravděpodobností z prvního kola prezidentského klání nevyjde nový prezident. Posiluje Miloš Zeman a Pavel Fischer. Podpora stagnuje Jiřímu Drahošovi a Michalu Horáčkovi, mírně oslabil bývalý premiér Mirek Topolánek. Ostatní zájemci o prezidentský úřad mají pouze několikaprocentní podporu,“ uvedl šéf Phoenix Research Jan Kubáček pro Blesk Zprávy.

    Topolánek má podle šetření, které probíhalo v termínu 28. 12. až 6. 1. na vzorku 1050 respondentů z celé ČR, podporu 12 procent lidí. A oslabil tak o dva procentní body. Horáček ztratil jeden procentní bod a zakotvil na devíti procentech podpory. Tam se vyšvihl i Fischer.

    Poslední průzkum preferencí před 1. kolem prezidentských voleb 2018: Zeman vede, Drahoš se drží druhý. Poslední průzkum preferencí před 1. kolem prezidentských voleb 2018: Zeman vede, Drahoš se drží druhý. | Phoenix Research a Blesk - Ramon Hofman

    Mezi posledními čtyřmi kandidáty se odehrál jen mírný posun: Petr Hannig lehce posílil na dvě procenta podpory, Vratislav Kulhánek, Marek Hilšer a Jiří Hynek vykazují shodně jedno procento respondentů ve svůj prospěch.

    „Počet váhajících oproti předchozímu měření poklesl o tři procentní body na stávajících deset procent,“ zmínil Kubáček, aby zdůraznil: „Miloši Zemanovi se podařilo upevnit si svůj tábor na výsledku 38procentní podpory. Hlasy jeho vyzyvatelů se mezi sebou tříští.“ 

    Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Anketu Blesk.cz vyhrává Fischer

    Jaké oblibě se těší jednotliví kandidáti, ukazuje i internetová anketa Blesk.cz, v rámci níž je možné hlasovat pouze jednou za 24 hodin. Spuštěna byla loni 6. listopadu a k 8. lednu 2018 (14:00) byl lídr po celkově vyplněných 58 714 hlasech možná poněkud překvapivý.

    Do vedení se dostal Pavel Fischer (28 %) před Milošem Zemanem (26 %), Jiřím Drahošem (20 %), Mirkem Topolánkem (13 %), Michalem Horáčkem (7 %), Markem Hilšerem (5 %) a triem Jiří Hynek, Petr Hannig a Vratislav Kulhánek (všichni 1 %).   

    Výsledek hlasování prezidentské ankety na Blesk.cz - zvítězil v ní Pavel Fischer. Hlasování se zúčastnilo 61025 čtenářů Blesk.cz a Bleskzpravy.cz Výsledek hlasování prezidentské ankety na Blesk.cz - zvítězil v ní Pavel Fischer. Hlasování se zúčastnilo 61025 čtenářů Blesk.cz a Bleskzpravy.cz | Blesk

  • 3.Nejtransparentnější je Horáček

    Z jiného pohledu se na kandidáty podívala dnes organizace Transparency International. Ta hodnotila, který z devíti prezidentských kandidátů má nejtransparentnější kampaň. V tomto případě vyhrál textař a podnikatel Michal Horáček. Nejméně průhledné je financování kampaně prezidenta Miloše Zemana.

    Kampaň všech prezidentských kandidátů stála podle ředitele organizace Davida Ondráčky do konce loňského roku přes 60 milionů korun. „Odhadujeme, že do voleb se může utratit až 200 milionů,“ uvedl Ondráčka. Upozornil na to, že kampaň ve prospěch Zemana musela stát desítky milionů korun vzhledem k billboardům a online reklamě.

    Nejvyšší částku si zatím podle přehledu svých transparentních vložil Horáček, a to 27 milionů korun. Podle koordinátora monitoringu kampaní Ondřeje Cakla o financování své kampaně zveřejnil nejvíce informací, jako jediný z kandidátů uvedl průběžné vyúčtování nákladů, svůj tým i spolupracující subjekty. Zeman naopak podle oficiálních prohlášení žádnou kampaň nevede, angažování se spolku Přátel Miloše Zemana v kampani poukazuje podle Transparency International na možné obcházení zákona. 

    Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 4.Dva duely a jedna superdebata

    Čtenáře Blesk Zpráv čekají do prezidentských voleb ještě dva duely a jedna superdebata, tentokrát za účastí lídrů parlamentních stran. V duelech se proti sobě utkají Mirek Topolánek a Michal Horáček 9. ledna od 20:00 a v tentýž čas i o den později 10. ledna Pavel Fischer a Mirek Topolánek. Jiří Drahoš, který si na základě průzkumu Phoenix Research pro Blesk.cz nominaci zasloužil také, účast v duelech odmítl.

    Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

    V pátek 12. ledna od 12:00 následuje superdebata Boj o Hrad se zástupci parlamentních stran, účast zatím potvrdili Vojtěch Filip (KSČM), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Petr Gazdík (STAN). Ve 14:00 se pak otevřou volební místnosti, průběh voleb budeme sledovat v sobotu 13. ledna od 14:00 do 20:00 v opět živě vysílaném volebním studiu

    Video  Poslední debata před volbami: Co čekají politici od hlavy státu? V pátek ve 12:00 živě  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 5.Kdo má největší šanci porazit Zemana?

    Další z agentur STEM/MARK se v průzkumu zveřejněném v pondělí zaměřila na to, kdo by měl největší šanci porazit v případném 2. kole prezidentské volby Miloše Zemana (samozřejmě pokud tam Zeman postoupí a na 2. kolo vůbec dojde). 

    Největší šanci porazit současného prezidenta Zemana by měl z jeho protikandidátů vědec Jiří Drahoš, uvádí průzkum. V případě příklonu větší části nerozhodnutých voličů by podle agentury mohli zvítězit nad Zemanem i Michal Horáček, Marek Hilšer nebo Pavel Fischer.

    Z výzkumu vyplývá, že v případě duelu Zeman - Drahoš v druhém kole by souboj skončil v poměru 42:48  procent hlasů voličů ve Drahošův prospěch. Deset procent voličů pak zatím neví, komu by v takovém souboji dalo hlas. Pokud by ve 2. kole proti sobě stanuli Zeman s Horáčkem, dalo by Zemanovi hlas 46 procent lidí, Horáčkovi 44 procent, ale desetina voličů opět není rozhodnutá. V případném souboji Zeman vs. Fischer by nynější prezident získal 47 procent hlasů a Fischera by volilo 39 procent voličů, v tomto případě je však více nerozhodnutých voličů (14 procent).

    Pokud by proti Zemanovi stanul expremiér Topolánek, získal by 29 procent hlasů, zatímco Zemanovi by dalo hlas 56 procent lidí. Zbylých 15 procent je nerozhodnutých. Naopak Marka Hilšera by v možném druhém kole proti Zemanovi volilo o poznání více - 41 procent lidí. Přesto by Zemanovi (46 procent) podlehl, zbytek je opět nerozhodnutý.

    V případném duelu s Vratislavem Kulhánkem nebo s Jiřím Hynkem by Zeman obdržel v obou případech podle průzkumu 49 procent hlasů. Kulhánka by volilo 35 procent lidí, Hynka 34 procent. Pokud by se v druhém kole Zeman utkal s Petrem Hannigem, získal by nynější prezident 51 procent a jeho protikandidát by obdržel 28 procent hlasů.

    Video  8 kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli testem Ústavy ČR?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 6.Blízkost k EU či Rusku

    V průzkumu Phoenix Research pro Blesk.cz, který probíhal v listopadu a prosinci 2017, byli voliči dotazováni i na to, co si o jednotlivých kandidátech myslí. A jak vnímají jejich politickou orientaci. Nejblíže z kandidátů je Evropské unii podle lidí nakloněn Jiří Drahoš (28 procent voličů u něj zatrhlo možnost ano), po něm Michal Horáček (26 procent), Mirek Topolánek (18 procent), Marek Hilšer (16 procent) a až poté Miloš Zeman (14 procent). U bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera se objevilo pouze sedm procent, celých 84 procent respondentů však zatrhlo možnost „nevím“.

    Naopak nejvíce nakloněn Rusku je jednoznačně Miloš Zeman (42 procent) před Mirkem Topolánkem (25 procent), Vratislavem Kulhánkem a Michalem Horáčkem (12 procent) a Petrem Hannigem (11 procent). Nejlépe budou Česko v zahraničí reprezentovat rovněž Miloš Zeman (25 procent), dále Jiří Drahoš (23 procent), Mirek Topolánek (20 procent) či Michal Horáček (18 procent).

    Video  Cítí se v Česku bezpečně? Superdebata kandidátů na prezidenta a téma bezpečí či migrace  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 7.Kdo je nejnudnější, kdo nejzábavnější?

    Průzkum Phoniex Research pro Blesk.cz však řešil i odlehčenější otázky - např. který z kandidátů je nejzábavnější, kdo naopak nejnudnější. V zábavnosti uspěli Miloš Zeman (22 procent dotázaných označilo možnost ano) a Mirek Topolánek (18 procent), ostatní včetně Jiřího Drahoše (osm procent) pohořeli. U nejnudnějších kandidátů „suverénně vyhrál“ Jiří Drahoš (23 procent) před druhým Milošem Zemanem, kdy 12 procent lidí zvolilo možnost, že stávající prezident je nudný. 

    U dotazu, zda kandidáty voliči před kandidaturou vůbec znali, bylo jasně patrné, že jen minimum lidí neznalo Miloše Zemana s Mirkem Topolánkem, 66 procent lidí znalo Michala Horáčka, 44 procent Jiřího Drahoše, 12 procent Vratislava Kulhánka a u ostatních kandidátů se tento údaj pohyboval od 5 do 8 procent.

    Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

    Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

    Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

    Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

    Průzkumy a preference kandidátů najdete zde

    Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

    Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
amadina ( 12. ledna 2018 15:21 )

Pro Oldedek: A čestina pláče, co? "sami boty" atd. vskutku vzdělanec.

LubomirB ( 9. ledna 2018 22:07 )

Myslím, že ještě budeme překvapeni: PAVEL FISCHER NA HRAD! Sledujte videa s jeho vystupováním: https://bez-obalu.inpage.cz/soubor/pf-pavel-fischer-2018/

oldedek ( 9. ledna 2018 14:23 )

Kéž by ta manipulace od mstivého, nenávistného "pána" s prostatou jako panic, "utečenou" cukrovkou a počůrávájícím se už i před svými voliči a kterému se už po slivovici vyzouvají sami i boty, byla poslední ... Prostě Mýla trpí nejen na nohy ale má i poruchy správného úsudku a zhodnocení situace - častá agresivita, chování "bez zábran" a porušování společenské konvence, nepřijatelného chování na veřejnosti, sobeckosti, zlomyslnosti, lhaní bez příčiny, vymýšlení si - nó prostě pro Česko podle jeho slov 70% hloupých voličů, "nejpřijatelnější" člověk .... A ta jeho "soukupovská" divadelní hra se scénářem od Mynáře a Kecáčka je vždy tak trapná, že jí opravdu ocení jen, podle slov "pána" presidenta, právě ti 70-ti procentní voliči Zemana ....

oldedek ( 9. ledna 2018 14:15 )

Kéž by ta manipulace od mstivého, nenávistného "pána" s prostatou jako panic, "utečenou" cukrovkou a počůrávájícím se už i před svými voliči a kterému se už po slivovici vyzouvají sami i boty, byla poslední ... Prostě Mýla trpí nejen na nohy ale má i poruchy správného úsudku a zhodnocení situace - častá agresivita, chování "bez zábran" a porušování společenské konvence, nepřijatelného chování na veřejnosti, sobeckosti, zlomyslnosti, lhaní bez příčiny, vymýšlení si - nó prostě pro Česko podle jeho slov 70% hloupých voličů, "nejpřijatelnější" člověk .... A ta jeho "soukupovská" divadelní hra se scénářem od Mynáře a Kecáčka je vždy tak trapná, že jí opravdu ocení jen, podle slov "pána" presidenta, právě ti 70-ti procentní voliči Zemana ....

sores ( 9. ledna 2018 11:09 )

Jediný Zeman nekradl a nekrade není úplatný uvědomujete si to???????? A dává ze svého měsíčně prachy na charity, který politik to dělá???? Vůbec žádný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa