Slovenskému herci život znepříjemňovaly zdravotní problémy, trápilo ho srdíčko, vysoký krevní tlak i těžká cukrovka spojená s velkou nadváhou. Proto si už v hlavě osnoval plán, jak by asi mělo vypadat jeho poslední rozloučení.

Pohřeb v Česku?

„Každý si dává zahrát na pohřbu nějakou pěknou písničku a potom všichni pláčou. Ale já bych si dal dialogy z filmu Vesničko má středisková,“ měl jasno Labuda, kterého proslavila role řidiče Karla Pávka. „Někdo by dal pokyn zvukaři a ten by tam pustil: Nohy sis myl? Chlapi, nelejte to pivo z voken. Pane Pávek, já nechci k Turkovi... Tohle by se všechno ozývalo na pohřbu, odkud by odcházeli  uplakaní lidé,“ popisoval Labuda v roce 2015 v pořadu Všechnopárty.

A dokonce vtipkoval, že by jeho pohřeb měl být v Česku. „Určitě by mi tu přišlo na pohřeb víc lidí,“ usmál se tehdy. Vedle filmové popularity narážel i na fakt, že doma si spoustu lidí rozházel tím, že vždy vystupoval proti rozdělení federace, ani »nenadával « Maďarům...

Smrt na odjezdu

 Populární herec a bavič zemřel v pátek po poledni před svým domem v osadě Borinka nedaleko slovenských Malacek. Chtěl vyjet autem z garáže, ale při nastupování zkolaboval a ztratil vědomí.  Jeho žena Viera přivolala okamžitě záchranku a náhodný kolemjdoucí se pokoušel o resuscitaci, záchranáři ale krátce po příjezdu museli konstatovat smrt.

Nechtěl se probouzet...

Nemocný herec se dlouho zmítal mezi myšlenkami skončit a neutuchající chutí hrát. „Jsem strašně nerad, když ráno zjistím, že jsem se opět probudil. To totiž znamená, že musím vstát, obléknout se, umýt se…“ přiznal jednou na TV Barrandov. Chvíle, kdy se cítil zcela bez energie, ale přebíjela touha dál z jeviště rozdávat radost: „Herec je závislý člověk, celý život. Ten správný skončí, až když  zapomíná texty a neudrží se na nohách. Mně nohy i paměť slouží. Pokud stojím, znám texty, lidé mě nevypískají a neházejí smradlavými vajíčky, budu pokračovat.“

Video
Video se připravuje ...

Zemřel herec Marián Labuda (†73)! O jeho život bojovaly posádky dvou sanitek! Tereza Kühnelová