V muzeu ve Valdštejnské ulici zjistíte, jak náročné bylo obléknout takovou paní. „Korzet se svazoval za pomoci háčku, aby bylo šněrování co nejtěsnější,“ popisovala majitelka a zakladatelka muzea Zdenka Plchová.

Život komorných nebyl vůbec jednoduchý. Taková komorná byla největší důvěrnicí paní, musela znát celý její denní plán a také se starala o celé ošacení. Zatímco dnes na sobě máme jen tři kusy oblečení, tehdy jen spodní prádlo tvořilo několik kusů – spodní košilku pod korzet, kalhoty, korzet, svrchní košilku či živůtek a samozřejmě spodničku.

Útlý pas

Samotné zašněrování korzetu, ač bylo každodenní prací komorné, vyžadovalo svůj čas a záleželo jen na jejích schopnostech, jak rychle dokázala paní zašněrovat,“ prozradila při Zdenka Plchová při mimořádné komentované prohlídce Život pod schody. Etiketa tehdy předepisovala obvod pasu okolo 40 cm.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadalo spodní prádlo dámy ve viktoriánské době. Bez komorné by se ráno neobešla. Eva Fornálová

Postavení komorné

V té době měli aristokraté rozsáhlé služebnictvo, které podléhalo přísné hierarchii. Všichni služebníci žili v přízemí, jen komorníci a komorné měli sousední pokoje s pánem a paní, aby jim byli stále při ruce. Jejich postavení v domě pak bylo na úrovni hospodyně a majordoma, zodpovídali se tedy přímo pánovi a paní domu.

Více se o celém životu anglické smetánky přelomu devatenáctého a dvacátého století dozvíte nejen skrz vystavené honosné šaty všedního dne, které bychom my dnes považovali za sváteční. Objevíte tu i unikátní dětské oděvy, loutkový kočárek či předchůdce invalidního vozíku z roku 1880 nebo dívčí šaty, ve kterých si děti z vyšších společenských vrstev hrály na malé komorné.

Doporučujeme si na tuto lednovou prohlídku, která okořeňuje stálou výstavu Lesk viktoriánských salonů vyhradit alespoň hodinu svého času, abyste se od průvodkyň stihli dozvědět vše důležité k tehdejšímu aristokratickému životu. Více se dozvíte na www.kouzlostarychcasu.cz

Kdy má muzeum otevřeno?

Úterý až pátek od 10 do 17 hodin 

Sobota až neděle od 10 do 18 hodin

Kolik je vstupné?

Rodinné vstupné činí 490 korun, základní 190 korun, snížené 150 korun

Fotogalerie
38 fotografií