Stejně tak jako loni se průvod vydal ze Staroměstského náměstí přes Karlův most, Mariánské náměstí až na Staroměstské, aby předali dary Ježíškovi. „Tři králové a jejich družníci jedou do města Betléma, aby se tam poklonili malému Ježíškovi,“ křičel hlavní trubač, který prorážel cestu na samotném začátku.

Zájem o vyfocení celého průvodu byl obrovský. Lidé se postrkovali, aby zachytili co nejlepší snímek. „Jsme tady poprvé a stojí to za to. Velblouda vidíme takto zblízka poprvé,“ těšila se z tříkrálového průvodu seniorka Marie, která přišla i s vnučkou.

Tři králové mávali na nadšený dav s mobilními telefony a fotoaparáty. „Musíme zpomalit,“ volali mezi sebou, aby neuhnali velbloudy, kteří si udržovali své klidné tempo a zvuk bubnů je ke zrychlení nepřiměl.

Video
Video se připravuje ...

Tříkrálový průvod vzbudil rozruch. Pražané a turisti si s nadšením fotili velbloudy. Eva Fornálová

Začátek velké sbírky

Charita tímto průvodem odstartovala osmnáctou tříkrálovou charitativní sbírku. „Pomáhá nám 50 až 60 tisíc dobrovolníků, dětí i dospělých. V Praze se každoročně zapojuje přes tisíc koledníků,“ prozradila mluvčí charity Jarmila Lomozová. 

Výtěžek sbírky je tradičně určen na pomoc lidem v naší zemi, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci. „Podporuje tak domovy pro seniory, pečovatelskou službu, azylové domy, domy na půl cesty a další sociální služby pro seniory, lidi s postižením, rodiny v tísni a lidi, kteří se nacházejí na okraji společnosti,“ sdělila Lomozová.

Výtěžek nakonec pomáhá ze dvou třetin v místě, kde byl vykoledován. Charita dále vybírá diecézní záměry, na které se koleduje v dané diecézi, a celorepublikové projekty. Desetina sbírky pak pomáhá v zahraničí.

Až do 14. ledna tak můžete přispět malým koledníkům, kteří postávají v metru, nebo také online i posláním SMS. Cena jedné DMS je 30, 60 nebo 90 Kč, z toho Charita obdrží 29, 59 nebo 89 Kč. Více informací objevíte tady.

Fotogalerie
52 fotografií