U železniční trati podél cyklostezky stojí v Praze 12 psí útulek, který dlouhodobě provozuje Jaroslava Kladivová. Za tu dobu nasbírala neuvěřitelné množství různých příběhů, ve kterých se mísí smutek s dojetím. Všichni pejskové se po domku a přilehlé zahradě pohybují na volno – během let získala provozovatelka tolik zkušeností, že si „svou smečku“ dokáže udržet pod kontrolou.

„Dvakrát do roka se nám stane, že se tu objeví někdo, kdo tvrdí, že někde našel psy v krabici. Vysype je nám tady a odejde,“ uvedla Jaroslava Kladivová, která však není včerejší. Je jí jasné, že jde o pejsky z množíren, například starší fenky, které provozovatelé těchto míst dlouhé roky zneužívali k porodu štěňat jako „na běžícím páse“. Většinou jich bývá v krabici sedm.

„Tito pejskové jsou chudáci. Bývají psychicky zdeptaní, některé tu máme opravdu dlouho a jsou prakticky neumístitelní. Jsou tu hlavně starší psi, protože je bohužel nikdo nechce. Mladí pejskové jdou do jednoho až dvou týdnů do nového domova,“ popsala provozovatelka útulku, u které spousta pejsků zůstává na dožití.

Rozhovor s paní Kladivovou byl plný dojemných i smutných příběhů, podívejte se:

Fotogalerie
15 fotografií