Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Začaly senátní volby za miliony kvůli Hlavatému. Dají mu voliči opět hlas?

Autor: ČTK, nkov - 
5. ledna 2018
16:20

Na Trutnovsku a v několika obcích Náchodska se dnes ve 14:00 otevřely desítky volebních místností. Lidé v doplňovacích volbách do Senátu hlasováním vybírají z devíti kandidátů, včetně majitele královédvorské textilky Juta Jiřího Hlavatého (nezávislý za ANO), kvůli kterému se volby konají. 

V říjnu byl Hlavatý díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, a mandát senátora mu automaticky zanikl. Hlavatý pak oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu. Poslaneckého mandátu se vzdal.

„Kandiduje celkem devět kandidátů, z toho pět žen. Průměrný věk kandidátů je 54 let,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

K urnám ve 179 okrscích ve volebním obvodu č. 39 může přijít zhruba 110.000 oprávněných voličů. Účast u hlasování se očekává nižší než při minulých senátních volbách, které se konaly v roce 2014. V prvním kole tehdy přišlo odvolit 39,55 procenta voličů, ale k druhému kolu už pouze 17,87 procenta.

Kromě Hlavatého se o místo senátora ucházejí starosta Vrchlabí Jan Sobotka, který kandiduje za STAN a má podporu TOP 09, KDU-ČSL a ODS, za ČSSD místostarosta Úpice Karel Šklíba a za Okamurovu SPD bude o zvolení usilovat majitelka tiskárny Luďka Tomešová z Trutnova. Za KSČM s podporou Strany přátel občanů (SPO) kandiduje předsedkyně odborů v trutnovské nemocnici a zastupitelka Trutnova Iva Řezníčková. Za Nezávislou iniciativu (NEI) kandiduje majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová. Kandidátem Pirátské strany je pedagog a nestraník Jaroslav Dvorský z Trutnova. Občanská demokratická aliance do voleb vysílá galeristku Blanku Horákovou.

Nezávislá kandidátka měla problémy s registrací

Jako nezávislá kandiduje Terezie Holovská. Městský úřad v Trutnově ji původně odmítl zaregistrovat s odůvodněním, že nesplnila náležitosti nutné k registraci. Hradecký krajský soud, kam Holovská poslala stížnost, ale dospěl k závěru, že podmínku nejméně 1000 podpisů splnila. Uložil proto trutnovskému městskému úřadu, aby Holovskou pro volby zaregistroval.

Dnes jsou volební místnosti otevřené do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00, kdy první kolo skončí. Pokud senátor nevzejde z prvního kola voleb, uskuteční se kolo druhé. To by se mělo konat 12. a 13. ledna, ve stejném termínu jako první kolo voleb prezidentských.

Vítěz doplňujících senátních voleb na Trutnovsku bude senátorem jen dva roky a devět měsíců. Doplňovací volby do Senátu na Trutnovsku budou stát několik milionů korun. Největší část půjde na zaplacení volebních komisařů. V roce 2011 stály podle údajů ministerstva financí doplňovací volby na srovnatelném Kladensku zhruba 6,1 milionu korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa