Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Olympiáda ve stínu jaderné hrozby: Kývne KLDR na smír?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. ledna 2018
17:27

Severní Korea přijala nabídku Soulu na uspořádání oficiálních rozhovorů, které se uskuteční příští úterý. Oznámila to v pátek jihokorejská vláda. Podle jejího mluvčího bude předmětem jednání severokorejská účast na zimní olympiádě v Pchjongčchangu a „další otázky oboustranného zájmu“. Americký prezident přislíbil, že během her odloží každoroční vojenské cvičení, které probíhá v Jižní Koreji. Japonský premiér Šinzó Abe opětovně varoval před nebezpečím KLDR. O vývoji na Korejském poloostrově informovala stanice CNN.

Jednání, první od prosince 2015, proběhne na vysoké úrovni, uvedla agentura Jonhap. Kladnou odpověď na jihokorejskou nabídku zaslaly severokorejské úřady dnes ráno faxem. Schůzka se uskuteční v Pchanmundžomu na linii rozdělující oba korejské státy.

Horká linka mezi KLDR a Soulem byla obnovená

O naději na zlepšení napjatých poměrů mezi oběma znepřátelenými částmi Korejského poloostrova se mluví od novoročního projevu Kim Čong-una, v němž severokorejský vůdce nabídl Soulu vzájemné sblížení a jednání o účasti severokorejské delegace na únorové zimní olympiádě. Soul reagoval na Kimův projev nabídkou jednání na vysoké úrovni a obě země ve středu obnovily horkou linku, jež slouží k vyřizování naléhavých událostí.

Horká linka mezi Jižní a Severní Koreou Horká linka mezi Jižní a Severní Koreou | ČTK

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem prohlásil, že Spojené státy nechystají na dobu olympiády žádné vojenské cvičení, které Pchjongjang obvykle považuje za ohrožení bezpečnostní KLDR. Odklad cvičení následně potvrdil Pentagon. Prezident zároveň řekl, že hodlá na olympiádu v Pchjongčchangu vyslat vysoce postavenou delegaci včetně členů své rodiny.

Klid zbraní v době olympiády

Mezi únorem a dubnem se každoročně konají vojenské manévry zvané „Foal Eagle“, které testují připravenost armád USA a Jižní Koreje. Americký ministr obrany Jim Mattis uvedl, že k nim dojde někdy po ukončení nadcházející zimní paralympiády. Ta se bude konat od 9. do 18. března. Za odkladem cvičení podle ministra obrany nestojí nic než logistické obavy.

Mattis zároveň připsal novou ochotu Pchjongjangu jednat s Jižní Koreou o mezinárodním tlaku na severokorejský režim. Je ale podle něj příliš brzy na hodnocení významu tohoto gesta. „Moc velký význam bych tomu nepřipisoval, protože nevíme, zda jde o skutečnou olivovou ratolest,“ řekl Mattis.

Pro Japonsko je KLDR hrozbou

V roce 2017 Severní Korea otestovala 23 střel, několik z nich přeletělo nad japonskými ostrovy a mezi obyvateli vyvolaly značnou paniku. Japonský premiér byl jednáním KLDR pobouřen a odsoudil ho. Autoritářskou zemi označil za hrozbu a prohlásil, že se zasadí o denuklearizaci státu. Aby podtrhl závažnost situace, přirovnal ji k druhé světové válce.

„Nepřeháním, když řeknu, že bezpečnostní situace kolem Japonska je na nejhorší úrovni od druhé světové války,“ konstatoval Abe na tiskové konferenci. „Mám v úmyslu společně s mezinárodním společenstvím zvýšit tlak na Severní Koreu a učinit tak maximum pro vyřešení otázky severokorejských jaderných zbraní, raket a únosů,“ dodal.

Naděje do budoucna

Japonský premiér rovněž Severní Koreji vzkázal, že když se vzdá svých zbrojních programů, může se stát bohatším státem. „Severní Korea má pracovité občany a bohaté zdroje. Pokud budou Severokorejci uplatňovat správnou politiku, jejich země zbohatne,“ uvedl.

sores ( 5. ledna 2018 18:16 )

To je neskutečné jak někdo může být h.nu.s.ný když se směje jako Kim Úsměv by měl slušet a on je je v tom od.po.rný,brrr. Všude má vyžra.nou hubu dokořán,fuj! je to staré nevyspělé dítě.

Zobrazit celou diskusi