Plukovník v záloze se výraznou měrou podílel na osvobození Opavy v roce 1945. V roce 1974 mu město udělilo čestné občanství. „Pan plukovník město v minulosti několikrát navštívil. Naposledy v sedmdesátých letech. Celé roky s námi zůstával v písemném kontaktu,“ prozradila mluvčí města Lada Dobrovolná.

Válečný hrdina bral v rodné Gruzii důchod ve výši 2850 korun. Peníze mu v pozdějším věku nestačily ani na léky. Opavští zastupitelé mu proto od roku 2002 posílali každoročně 10 tisíc korun na přilepšenou. „V Opavě mě zná každý. V Gruzii jsem nikdo,“ posteskl si předloni Českému rozhlasu hrdina, jehož byt připomínal vojenské muzeum.

Kandareli měl v bytě dopisy a fotky podepsané slavnými ruskými generály včetně Jeremenka. Veterán svoji uniformu věnoval vojenskému historickému ústavu v Praze. „Rád bych se do Česka podíval. Ale už nemám sílu a moji kamarádi v Opavě jsou taky po smrti,“ dodal před časem Kandareli.

Opava si na hrdinu vzpomene zapálením svíčky. Delegaci na pohřeb nevyšle, jelikož už proběhl. „Smuteční obřad se konal dva dny po smrti pana plukovníka. Koncem minulého roku,“ dodala Dobrovolná.

Kandareli se v posledních letech špatně pohyboval a téměř neviděl. Starala se o něj pečovatelka Světlana. Jeho děti, které žijí v Rusku, mu pouze telefonovaly, protože prý neměly peníze na letadlo.

VIDEO: Na oslavy konce války se sjíždějí veteráni, jejich řady ale řídnou. Takto probíhají oslavy v Plzni.

Video
Video se připravuje ...

Konvoj svobody projel Plzní, veteránům osvoboditelům mávaly tisíce lidí Zbyněk Schnapka, Hudba: Mobilizing Troops, Studio Fontána, spol. s r.o.