Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Dotační podvod.“ Poslanci nakoukli do zprávy OLAFu, Němci píší o politické detektivce

Autor: ČTK, Mii - 
5. ledna 2018
15:31

Česká politická scéna se proměnila ve velkou politickou detektivku. Tak o současném dění kolem Andreje Babiše (ANO), zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) a policie, která žádá o Babišovo vydání k trestnímu stíhání, píše německý list Süddeutsche Zeitung. Spis OLAFu si v pátek na policii mohli přečíst členové mandátového a imunitního výboru. Miroslav Kalousek (TOP 09), Kateřina Valachová (ČSSD) nebo Jakub Michálek (Piráti) mají několik zjištění.

„Tajná zpráva, obviněný šéf vlády. Je to skutečná politická detektivka, kvůli níž Česko zadržuje dech,“ píše Süddeutsche Zeitung v textu, který zveřejnil na svém webu. Přitom podle listu mělo být vše jednoduché – Babišovo hnutí ANO jasně vyhrálo říjnové parlamentní volby a mohlo si vybírat koaliční partnery. Vše ale podle Němců komplikuje obvinění z milionového podvodu.

Kauzu kolem Čapího hnízda list stručně vysvětluje a připomíná i zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), jejíž obsah zůstává veřejnosti z velké části utajen. Deník také upozorňuje, že Babišova společnost Agrofert, kterou nyní spravuje svěřenský fond, si na vyšetřování OLAF stěžuje.

„Zjevně mají být přinejmenším u Babišových voličů rozdmýchány pochybnosti o evropském vyšetřování. Vlastní názor si Češi udělat nemohou, protože Babišova vláda výbušnou zprávu OLAF drží v tajnosti – nejméně do příštího týdne,“ konstatuje Süddeutsche Zeitung.

Němci předpovídají: Zeman podpoří Babiše, Babiš Zemana

V úterý 9. ledna má Babiš kvůli záležitosti vypovídat před mandátovým a imunitním výborem Sněmovny, který posuzuje policejní žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání. Den po výpovědi na výboru – ve středu 10. ledna – bude Babišova vláda ve Sněmovně žádat o důvěru.

„Babiš má vlivného spojence: prezidenta Miloše Zemana,“ míní však německý list. Právě Zeman by měl ve středu do Sněmovny osobně dorazit. „Při novoročním obědě si zřejmě domluvili následující: Zeman bude v parlamentu usilovat o to, aby vláda dostala důvěru. Babiš zase 11. ledna Čechům doporučí, koho mají volit prezidentem – mohl by to být Zeman,“ předpovídá deník. 

Valachová ví, jaké doporučení dá

Aby jednání před mandátovým a imunitním výborem mohlo proběhnout, jeho členové spis v pátek četli na pražském policejním ředitelství. Například Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že zpráva neobsahuje nic podstatného nad to, co už je ve vyšetřovacím spisu české policie.

„Podle mého soudu zpráva neobsahuje žádné převratné nové skutečnosti, které by už před tím nebyly obsaženy ve vyšetřovacím spisu,“ uvedla Valachová. Je podle ní zjevné, že OLAF a česká policie spolupracovaly a vyměňovaly si informace. „Zpráva v žádném případě neobsahuje konstatování trestného jednání jakékoli osoby, není to jejím účelem,“ podotkla Valachová. Kompetence OLAF je podle ní jiná.

Valachová jako zpravodajka má přichystán návrh usnesení, ale nepředpokládá, že by výbor už v úterý doporučil plénu, zda má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo ne.

Podle Kalouska spis dokazuje důležitou věc

Podobný názor má po přečtení další člen výboru Jakub Michálek (Piráti). Podle něj zpráva odpovídá policejnímu spisu a obsahuje i slovo podvod. Uvedl také, že tři odstavce, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo financí (MF), nejsou závěry zprávy, ale doporučení pro postup České republiky.

„Závěry zprávy OLAF se týkají, řekněme, problematického jednání, ve kterém spatřuje, řekněme, podezření z dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie,“ řekl Michálek. „I nezávislý orgán (OLAF) potvrdil, že došlo k nesrovnalostem nebo podvodu,“ pokračoval poslanec. OLAF podle něho případ podrobně zmapoval a vybízí k tomu, aby jednání přezkoumala česká justice.

Podle dalšího člena výboru Miroslava Kalouska (TOP 09) je zpráva cenná v tom, že nezávislá evropská autorita v závěrech potvrzuje, že postup české policie není účelový. Říká navíc, že zpráva vedle slova podvod obsahuje i termín poškozování zájmů Evropské unie i s konkrétními paragrafy. „To v té zprávě prostě je,“ zdůraznil.

Čapí hnízdo bude ROP Střední Čechy řešit 16. ledna

Rušno je však i kolem samotného Čapího hnízda, o které tu primárně jde v souvislosti s dotací 50 milionů korun, která však byla určená pro malé a střední podniky. Právě kvůli této dotaci obvinila policie premiéra Babiše.

Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy bude jednat o vyjmutí farmy Čapí hnízdo z evropského financování 16. ledna, uvedla dnes předsedkyně výboru a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ředitel úřadu regionální rady Kamil Munia uvedl, že se jeho úřad přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení. Ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje OLAF nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Ve středních Čechách se to týká nejen Čapího hnízda, ale i menšího projektu na Mladoboleslavsku.

Co přinese vyjmutí z projektů EU?

Vyjmutí znamená, že na projekty bude pohlíženo jako na národní dotace. Byly již předfinancovány ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna financování. Vyjmutí projektů umožní, aby ČR od komise obdržela maximální možnou částku, kterou pro operační program mohla z EU obdržet. „Nebavíme se ale o vyjmutí ve smyslu, jestli došlo, nebo nedošlo k nějakému pochybení, ale ve smyslu vyjmutí kvůli tomu, aby mohl být regionální operační program uzavřen,“ zdůraznil Munia.

Pokud by členové výboru rozhodli o nevyjmutí projektu z evropského financování, program by nebyl uzavřen a pokračoval by dál. Munia ale zdůraznil, že jejich rozhodování vůbec nesouvisí s tím, jestli jsou poskytnuté výdaje způsobilé, či nikoliv. Pokud by se prokázalo, že dotace byla přidělena neprávem, poskytovatel by měl prostředky vymáhat po příjemcích.

V případě Čapího hnízda by se to podle ředitele zřejmě týkalo nástupnické firmy. „Musíme si udělat analýzu, kdo přebírá povinnosti a práva původního příjemce,“ uvedl.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

11karel11 ( 15. listopadu 2018 19:47 )

Drahoš by měl vysvětlit, kam se poděly dotace. Patenty, vyplacené dotace a sporné výsledky Jaké jsou skutečné výsledky vědecké práce profesora Jiřího Drahoše, jenž byl dlouholetým funkcionářem Akademie věd? Neúspěšný kandidát na prezidenta a nynější kandidát do Senátu je spojen s několika pozoruhodnými patenty. Na základě jednoho se například měla stavět linka na recyklaci PET lahví: není z ní nic, otace na ni však udělena byla. O častém aktivním docházení Drahoše za důstojníky StB se ví. Podle písemného prohlášení vedení ABS ČR jeho dokumentace zmizela. Neví se, kdo ji může mít a řídit tak Drahoše, "Bas" nebyl jen obyvyklý důvěrník StB, ale pravděpodobně agent Sovětů - KGB. Zmiňovaný Trávníček a JZD Práče mluví za vše. Stejně jako u nedávného představitelé lidovců Špačka, jehož lustrační dokumenty také chyběly v ABS ČR - pak byl z veřejné politiky odsunut. (Tajemství Jiřího Drahoše. Patenty, vyplacené dotace a sporné výsledky) Zajímavé je, že první upozornění na Drahošovy kontakty s komunistickými bezpečnostními složkami rozpoutaly fanatickou nenávistnou kampaň vedoucích představitelů České pirátské strany proti těmto zjišťěním. První s tím začal pověstný muslim (mediálně tak vystupuje) České pirátské strany Michal Gill z Karviné, jehož před pár dny zákulisními intrikami protlačil na pozici místopřesedy Pirátské internacionály mediálně známy antisemita Mikuláš "Pelmeň" Peksa - místopředseda mediálního pseudovšeználka Ivana Bartoše (dosud jen předseda České pirátské strany). Předseda Pirátské internacionály je také muslim - těžko lze čekat, že nebude antisemita. Podobně antisemitsky veřejně vystupují další představitelé České pirátské strany na sociálních sítích řízených bývalým zaměstnancem totalitního komunistického ministerstva vnitra. To by vysvětlovalo příčinu nenávisti některých představitelů České pirátské strany a jejich příznivců k lidem z Konfederace politických vězňů a vůbec lidem z protikomunistického odboje. Obsah článku by také vysvětloval, pr

povim_vam_pravdu ( 7. ledna 2018 19:28 )

Ve zprávě OLAFu se píše, že je všechno v pořádku. Proto zprávu tak úzkostlivě tají, aby se nad Babišovou hlavou neobjevila tak oslňující svatozář, že by lidé v okolí mohli oslepnout. Blbečkové.

ivoadler ( 7. ledna 2018 09:51 )

To sedí.

pjotri ( 6. ledna 2018 18:57 )

Doslova: "Může to být systémová nesrovnalost, na úrovni poskytovatele, který špatně poskytuje, nebo kontroluje peníze. A pak tam může být i podvodné jednání, jak je definovano v českém právním řádu". Takze NIC KONKRETNIHO proti Babisovi, hihihi.

pjotri ( 6. ledna 2018 18:48 )

Pokud jsem pochopil ze zprav, VUBEC se nemluvi, ve zprave OLAFu, o PODVODU, ale o "nesrvnalostech", ktere, ovsem, muzou byt prave na strane uradu ROP. Zbytek vysetrovani nechavaji na nas, takze z toho muze Babis vyjit bez problemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa