Výstava odstartovala asi patnáct minut po šesté, kdy se otevřely dveře sálu. V první moment lidé rozpačitě vcházeli a komentovali stůl plný dřevěných barevných destiček. „Tedy to je zklamání,“ hodnotila už metr ode dveří jedna seniorka z davu.

Po představení autorů výstavy Pocta detailu všichni zjistili, že je možné si jednotlivé fotky brát do rukou. Rázem se tak zklamání změnilo v nadšení. „To je velmi zajímavý nápad. Jen bych si sem zašel raději v jiný den. Dnes není možné si to v klidu prohlédnout,“ hodnotil vernisáž Jakub.
Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na úvodní slovo profesora Jiřího Pelcla a autora výstavy Adama Štěcha. Eva Fornálová

Ten totiž poukazoval na to, jak se desítky lidí lačnící po umění snažili dostat ke stolu, že do sebe vráželi lokty. „Snad to ten stůl vydrží,“ smál se profesor na UMPRUM Jiří Pelcl před zahájením výstavy.

Ta byla zasazena za sebe do stolu záměrně ve stylu Instagramu, kdy je nutné se k jednotlivým zajímavým fotografiím proklikat. „Nechceme, aby to měl návštěvník naservírované pod nos, jako to bývá v galeriích zvykem,“ vysvětloval autor výstavy Adam Štěch.

Prohlédnout si tak můžete fotografie z cest autora, který si užívá detaily architektury minulého století. Pro lepší orientaci jsou fotografie barevně rozděleny do čtyř sekcí – nábytek, svítidla, dynamické prvky a statické prvky. Na výstavu se tak můžete zaměřit z nejrůznějších úhlů pohledu, kdy můžete ve změti destiček hledat jednu barvu, nebo postupně tahat to, na čem spočine vaše oko. 

Kdy? Od 5. ledna do 17. února
Kde? Galerie UM, UMPRUM, náměstí Jana Palacha 80, Praha 1
Vstupné? Zdarma

Fotogalerie
45 fotografií