V noci z 9. na 10. srpna byl Martin Ditmar hospitalizován na JIP s akutním zánětem slinivky břišní, biliární forma (pocházející z uvolněné sludge na žlučníku). První dny byly náznaky zlepšení, ale bohužel se vše začalo zhoršovat, po čtrnácti dnech v nemocnici už nezvládal sám dýchat a musel být napojen na umělé dýchání.

"S tím byl Martin uveden do umělého spánku a převezen na ARO.  Zánět v těle byl příliš silný a začalo to ovlivňovat jednotlivé orgány. Stav se postupně zhoršoval, řešila se i možnost převozu vrtulníkem do Prahy, ale byli jsme informováni, že by to nepřežil. Vzhledem k tomu, že mu průběžně selhaly všechny orgány a s tím prodělal několikrát silnou otravu krve, byla šance na přežití asi 1 %. Martin byl dva měsíce v umělém spánku a dva měsíce bojoval o život," napsala na sociální síť jeho snoubenka a ředitelka České Miss Eva Čerešňáková.

"Stejně důležité bylo rozhodnutí lékařského konzilia, které se jednoznačně shodlo na vyčkání s chirurgickým zákrokem do poslední chvíle a zvolili formu léčby bez otevření pacienta. Operace s sebou nesla tolik rizik, že šance na přežití operace v daném stavu by byly velmi malé. Martinovo tělo v sobě zadržovalo přes 20 litrů tekutin, což bylo jak přirozeným vývojem, tak zvoleným typem léčby. Teprve v půli října přišly náznaky k lepšímu, orgány postupně začínaly plnit své funkce a tato tendence se již udržela. S koncem října Martin opustil ARO a strávil další dva týdny na "ARO - Následná intenzivní péče", kde ho teprve definitivně odpojili z umělého dýchání a mohl začít zase mluvit. Začal postupně jíst a začal s rehabilitací. Za ty dva měsíce v kómatu přišel o veškeré svalstvo a nedokázal se hýbat. Učil se znovu hýbat rukami, zvedat je, stejně tak nohama, učil se sedět, několik týdnů nebyl schopný chodit, ale s každým dnem dělal za pomoci lékařů a sester ze zlínské nemocnice pokrok," popsala celý průběh léčby Eva.

Momentálně je Martin v domácí léčbě, ale bude trvat ještě hodně dlouho, než se úplně uzdraví.

VIDEO: Majitelé České Miss v Blesku: Proč nahnali polonahé holky do metra?

Fotogalerie
55 fotografií