Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Filmové propadáky a hity roku 2017: Co v kinech raději neměli dávat?

  • Autor: Ivan D. Hladík - 
    1. 1. 2018
    12:30

    Desítky televizních a filmových premiér, nákladné produkce i hvězdné honoráře, natřískané i poloprázdné sály a gauče před obrazovkami. I to přinesl rok 2017. Pojďte si připomenout zásadní díla, která nás bavila, ale i zklamala.

    Mezi desítkami letošních premiérových snímků se našla řada těch, které rozdělily diváky na nesmiřitelné tábory. Tvůrcům tak možná návštěvníci kin zamotali hlavy, snad je však také inspirovali k větší snaze předvést v novém roce ještě více skvělých příběhů. Některé z té spousty loňských si pojďme připomenout. A na jiné zavzpomínat snad naposledy.

  • 1.Nejpřekvapivější film

    Jedním z největších překvapení a důkazem, že když divák málo čeká, může dostat hodně, je snímek Uteč. Ve zdánlivě béčkovém horůrku Rose (Allison Williams, 29) a Chris (Daniel Kaluuya, 28) navštíví Roseiny rodiče Missy a Deana. Milující a naprosto perfektní rodina Chrise okouzlí, vše vypadá dokonale, kdyby se černošští zaměstnanci nechovali tak podivně.

    Náznaků, že vše není v úplném pořádku, přibývá. Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry… Film natočený za 28 dní je plný tíživé paranoidní atmosféry, nadsázky a dobře budovaného napětí. Do zlatého fondu kinematografie se nedostane, ale mezi loňské hity určitě ano.

    Kdo nemá přehnaná očekávání, může být odměněn - snímek Uteč se po svém uvedení 27. 4. 2017 stal hitem. Kdo nemá přehnaná očekávání, může být odměněn - snímek Uteč se po svém uvedení 27. 4. 2017 stal hitem. | CinemArt

  • 2.Nejdivnější film

    V samém závěru roku diváky udivoval, fascinoval, ale také totálně zmátl nebo nudil jednoznačný kandidát na toto hodnocení. Ve snímku režiséra Yorgose Lanthimose (44) Zabití posvátného jelena žije špičkový kardiochirurg (Colin Farrell, 41) spořádaný život se svou spořádanou ženou a dvěma dětmi.

    Jeho dny provází jediná podezřelá věc: šestnáctiletý Martin (Barry Keoghan, 25), s nímž se vídá a kterého pomalu, ale jistě zatahuje do své rodiny. Aniž by to věděl, přivolává na sebe tragédii antických rozměrů. Nejasný příběh, zvláštně postavené dialogy, ne úplně čitelný záměr autora, to je film, plánovaný jinotaj, který však ne každý rozklíčuje do závěrečných titulků. Je to však díky Keoghanovi zároveň důkaz, že zajímavé herce najdeme i v mladší generaci.

    Podívejte se na upoutávku filmu:

    Video  Jinotaj Zabití posvátného jelena vypráví svůj svébytný scénář od 2. 11. 2017.  - Film Europe
    Video se připravuje ...

  • 3.Nejzbytečnější film

    O tento titul se pere hned několik snímků. Dvojka legendárního Trainspottingu, dále třeba Vetřelec: Covenant, Lajka, Nejsledovanější... Ale máme-li zvolit jeden, pak je to český pokus o cosi Svět podle Daliborka.

    Rádoby apelující dokument Víta Klusáka, filmový portrét autentického českého neonacisty, vlastně vůbec není dokumentem, není ani vtipný, ani varující, je prostě… proč vlastně je? Proti Daliborkovi jsou i Bajkeři vrchol kinematografie. V dobách, kdy se filmovým materiálem nemusí šetřit, mají i takové snímky šanci vzniknout, přes šediny producentů. Bohužel.

    Svět podle Daliborka byl v kinech odhalen 13. 7. 2017. Svět podle Daliborka byl v kinech odhalen 13. 7. 2017. | Bontonfilm

  • 4.Nejrozporuplnější film

    Cenu, která si nezadá s jazykolamy, by si rovněž odneslo množství filmů. Rozporuplnými se staly vlastně díky divákům. Star Wars: Poslední Jedi byl jednoznačně fanouškovským filmem, totéž se dá říct o snímku Blade Runner 2049. Další diváci odcházeli z kina se smíšenými pocity a promarněným očekáváním alespoň nervových záškubů ve tváři Ryana Goslinga (37), jehož účast mezi elitními hollywoodskými herci je pro mě záhadou.

    Stejně tak vyvolal velké rozepře Kingův příběh TO s Billem Skarsgårdem (27) v roli strašlivého klauna Pennywiseho. Zatímco ve městě Derry možná dál mizejí děti, diváci se nedokážou rozhodnout, jestli to byla tak dobrá nebo tak strašná adaptace.

    Podívejte se na upoutávku filmu:

    Video  Klaun Pennywise začal diváky děsit v českých kinech 7. 9. 2017.  - Vertical Ent.
    Video se připravuje ...

  • 5.Největší zklamání

    I na tuto cenu je zástup kandidátů. Opět Vetřelec: Covenant, Annabelle 2: Zrození zla, pro řadu diváků Hora mezi námi a další a další. Českou tvorbu z plna hrdla zastupuje až zahanbeníhodně nevyužitá Milada. Tím největším zklamáním, které bylo tak trochu očekávané, je Sněhulák. Relativně standardní krimi, kdyby to neměla být filmová podoba zásadní knihy Joa Nesbøho.

    Michael Fassbender (40) neodpovídá představě čtenářů o tom, jak by měl vypadat Harry Hole a příběh je na plátně zbytečně plochý, předpokládatelný, bez zásadních momentů a charisma, které z knižní předlohy přímo prýští. Zklamání o to větší, že švédský režisér Tomas Alfredson (52) na svém předchozím filmu (Jeden musí z kola ven, 2011) ukázal, že vyprávět umí.

    Harry Hole (Michael Fassbender) ve filmové podobě případu Sněhulák moc nepřesvědčil. V kinech od 12. 10. 2017. Harry Hole (Michael Fassbender) ve filmové podobě případu Sněhulák moc nepřesvědčil. V kinech od 12. 10. 2017. | CinemArt

  • 6.Nejvtipnější film

    Tak schválně, kdo je váš favorit? Pěkně blbě, Alibi na klíč, Jumanji: Vítejte v džungli! nebo snad Táta je doma 2? U mě vítězí britský humor, spojení barevného vyprávění, roztomilého medvěda a hravého provedení. Takže Paddington 2. Už se šťastně usadil s rodinou Brownových a je oblíbeným členem místní komunity.

    Aby mohl koupit ten nejlepší dárek ke 100. narozeninám jeho tety Lucy, začne pracovat. Cesta za dobrodružstvím začne, když je tento dárek ukraden... Co si víc přát, než vyladěný film, který baví celou rodinu. Je důkazem, že nemusíte na plátně prdět, ksichtit se, ani mluvit jako dlaždič, abyste probudili úsměv na rtu.

    Medvídek Paddington podruhé vstoupil do českých kin 30. 11. 2017, znovu úspěšně. Medvídek Paddington podruhé vstoupil do českých kin 30. 11. 2017, znovu úspěšně. | Vertical Ent.

  • 7.Nejhorší film

    Tentokrát nebudeme debatovat o tom, jestli si zaslouží v této kategorii být více komiksový Justice League nebo poslední Star Wars, na tom bychom se asi nikdy neshodli. Skutečnou kinotragédií loni byly zahraniční Emoji ve filmu (mdlé, nedotažené, nevyužité, nudné).

    U nás se ovšem urodilo. Stačí dva zástupci: Bajkeři a Špindl. Autor prvního, scenárista Petr Kolečko (33), přitom patří (stále ještě?) k příslibům kvalitního humoru v české produkci, napsal také Okresní přebor a Trpaslíka. Bajkeři jsou ale trapní, hloupí, nezajímaví. Lépe si nevede ani Špindl režiséra Milana Cieslara (57), který snad od Krve zmizelého (2005) nenatočil nic, nač by se dalo dívat. Mnohokrát omleté téma, příběh všehovšudy žádný, vtipy notně omšelé. Jedinou českou koukatelnou komedií se tak loni stali Špunti na vodě režiséra Jiřího Chlumského (59).

    Podívejte se na upoutávku filmu:

    Video  Špindl měl premiéru 21. 12. 2017 a stal se tak dárkem. Takovým, který bychom raději vrátili.  - Bontonfilm
    Video se připravuje ...

  • 8.Nejlepší film

    Co si budeme vykládat - o žádném filmu se loni tolik nemluvilo, jako o Dunkerku režiséra a scenáristy Christophera Nolana (47). Právem. Natočit snímek o události, kterou si většina lidí (do té doby) asi nevybavila, bez hlavního hrdiny a s minimem dialogů, to chce odvahu. A vizi. Ta Nolanovi nikdy nechyběla.

    Evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940 přitáhla do kin miliony lidí, i opakovaně. Tři dějové linie z různých časových úhlů umě propojené do celku, ze kterého se tají dech. Prostě hit!

    Podívejte se na upoutávku filmu:

    Video  Film Christophera Nolana 'Dunkerk' měl českou premiéru 20. července 2017 • Trailer.  - Vertical Entertainment
    Video se připravuje ...
  • 9.Nej na obrazovce

    Začneme u nás. Na další výrazný kus, jakým byla Pustina nebo třeba Rapl, si ještě nějaký čas počkáme. Loni se ale celkem dařilo druhé řadě První republiky Bisera Arichteva (41). Pokračování osudů rodiny Valentových bylo napínavější než v první řadě, nechyběl dokonalý záporák s tváří Pavla Baťka (42), postavy měly více co hrát, dějové zvraty diváky bavily. I za hranicemi se urodilo. Kromě stálic se objevily seriály jako Jedna noc, Taboo či Příběh služebnice.

    Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood o životě v dystopickém Gileádu, který se potýká i se ztrátou lidské plodnosti, o boji Offred bojující o přežití a znovunalezení své dcery, získala Zlatý globus jako nejlepší televizní dramatický seriál a Elisabeth Moss (Offred, 35) v kategorii nejlepší herečka.

    Podívejte se na upoutávky seriálových hitů:

    Video  Z desetidílného Příběhu služebnice a dalších seriálů HBO naskakuje příjemná husí kůže.  - HBO, INT
    Video se připravuje ...

    A co nás čeká letos? Mezi nejvyhlíženější patří sci-fi Stevena Spielberga (71) Ready Player One: Hra začíná (29. března), komiksovka Avengers: Infinity War (26. dubna), samozřejmě další příběh ze světa Hvězdných válek s názvem Solo: A Star Wars Story (24. května), Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (15. listopadu) a tak dále. Těšme se a doufejme, že lepších filmů bude více než těch horších.

    Trailer k filmu Hastrman (2018) >>>

LucieLily ( 2. ledna 2018 09:04 )

Ty jsi kus de*enta Nebo tě tak okouzlil Špindl, možná Bajkeři, že se tě to tak dotklo? Já docela souhlasím se vším, snad kromě Sněhuláka, ten mě docela bavil.

Zobrazit celou diskusi