Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pravda ve „složce špíny“ na Trumpa? Exšéf britské rozvědky o prostitutkách v Moskvě a vydírání Rusy

Autor: Darina Jíchová - 
14. prosince 2017
12:30

Sir Richard Dearlove (72) byl šéfem britské tajné služby MI6 v letech 1999 až 2004. Během svého prvního veřejného vystoupení promluvil o terorismu a brexitu. Značnou pozornost věnoval i spisu obsahujícímu informace o Trumpových vazbách na Rusko. Bývalý agent uvedl, že některé věci se skutečně mohou zakládat na pravdě.

Dearlove rovněž uvedl, že není pochyb o tom, že Rusové zasahovali do amerických prezidentských voleb. Ve spisu se také nachází zpráva, podle které měl prezident Trump požádat prostitutky, aby se vymočily na postel v moskevském hotelu, který si při svém pobytu v Rusku pronajal jeho předchůdce Barack Obama.

Informace shromáždil bývalý špion

„Je pravděpodobné, že i toto je částečně pravda,“ uvedl během rozhovoru pro BBC. „Osoby, které poskytly tyto informace, jsou do jisté míry důvěryhodné, nic ale nebylo podloženo konkrétními důkazy,“ polemizoval Dearlove. Celý spis sestavil britský špion Christopher Steele.

Složka má 35 stran a zahrnuje i zprávy o tom, že Rusové shromáždili vlastní spis o Trumpovi, jímž ho chtěli vydírat, inkriminující materiály zahrnovaly dokonce i nahrávky sexu. Steele také ve svém dokumentu uvedl, že Rusové podporovali Trumpa už pět let před jeho zvolením. Jeho spolupracovníci se prý měli pravidelně stýkat se zástupci Kremlu.

Spis je ze 70 % pravdivý

Steeleův spis byl zveřejněn 10. ledna tohoto roku na serveru Buzzfeed, většina předních médií odmítla jeho publikaci, neboť si nebyla jistá jeho pravostí. Podle Steelea je 70 %–90 % informací pravdivých, prezident Trump však tvrdí, že je to celé výmysl.

Reportéry BBC zajímalo i to, zda se Dearlove domnívá, že Rusové zasahovali do britského referenda o brexitu. Podle něj tomu tak ale není, o jejich vlivu na americké volby ale nepochybuje. „Z Putinovy strany to podle mě byla chyba,“ řekl.

Brexit, USA a Rusko

O Dearlovovi je známé, že je velkým zastáncem brexitu. „V budoucnosti budeme jednotnou kontinentální Evropu podporovat. K Unii se neobracíme zády,“ oznámil. Dále s moderátorem večerních zpráv Evanem Daviesem diskutoval o americkém prezidentovi. Bývalý agent předpokládá, že Trump má před sebou jen další tři roky. Nemyslí si, že bude zvolen znovu.

Krátce se dotknul i otázky Ruska. „Evropská unie nemá vojenskou sílu, která by se vyrovnala Rusku. Myslím, že díky brexitu budeme moct více investovat do našeho obranného programu,“ uvedl.

Terorismus i vyhlídky do budoucna

Dearlove následně promluvil o otázce terorismu, pachateli útoku jsou podle něj džihádisté vracející se z ISIS. „Lidé by měli být ostražití, právě teď bude ze Sýrie a Afghánistánu prchat nejvíc islamistů. Možnost útoku je velmi vysoká,“ dodal.

Celý rozhovor ale zakončil na pozitivní vlně, Dearlove věří, že Británii čeká po brexitu šťastné období. „Pokud neztratíme sebedůvěru a víru ve vlastní vládu a zemi, udržíme si silné postavení v Evropě i po brexitu,“ prohlásil Dearlove.

Zobrazit celou diskusi