Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Věra čekala na soud o synovi, on zatím dospěl. Přes 20 let se táhnou stovky řízení

Autor: David Budai - 
14. prosince 2017
05:37

Stovky až tisíce lidí v Česku čekají na rozhodnutí soudů více než 20 let. Jen v loňském roce bylo ukončeno celkem 531 takových řízení, o rok dříve 362. Vyplývá to z čísel ministerstva spravedlnosti, která Blesk.cz získal. Nejčastěji za to mohou obstrukce účastníků, nekonečné čekání na posudky znalců i nedostatek soudců. Každý rok stát na odškodném za soudní průtahy zaplatí desítky milionů korun.

Paní Veronika se obrátila na soud s žalobou o zrušení a vypořádání podílového vlastnictví. Na definitivní verdikt soudu si ale musela počkat celých 17 let. Ještě hůře na tom byla paní Věra, která na rozhodnutí českých soudů čekala neuvěřitelných 22 let.

Řízení paní Věry se týkalo úpravy výchovy a výživy nezletilého dítěte po rozvodu. Jenže než se „soudní mašinerie“ dobrala k výsledku, její syn mezitím dospěl. Společně proto podali na ministerstvo spravedlnosti žádost o odškodnění za neúměrně dlouhé průtahy. Od státu nakonec dostali 336 tisíc korun, navíc soud Věře přiznal náhrady veškerých nákladů.

Podobné případy nejsou v Česku rozhodně výjimkou. Potvrzuje to například advokátní kancelář Davida Zahumenského, která případy obou žen řešila. Advokát na dlouhé průtahy u českých soudů dlouhodobě upozorňuje a podle čísel, která jeho kancelář od soudů shromáždila, momentálně „běží“ přibližně 600 soudních řízení trvajících přes 20 let. Nejvíce je takových případů u krajských soudů v Brně a Ostravě.

Rychlost soudů se velmi liší

Podle posledních čísel ministerstva spravedlnosti každý rok skončí několik stovek podobně dlouhých řízení. V roce 2016 skončilo celkem 1070 řízení, která běžela více než 15 let, z toho 531 bylo delších než 20 let. O rok dříve šlo o 951 řízení trvajících přes 15 let, z toho 362 skončilo po více než dvaceti letech. Jde o čísla civilních řízení.

Podle Zahumenského se v Česku na výsledek civilního soudu čeká průměrně 325 dní. „Pokud přitom průměrná délka přesáhne dva roky, považuji situaci za vážnou,“ uvedl pro Blesk Zprávy s tím, že v posledních několika letech tato doba mírně klesá. Upozorňuje ale na to, že hodně záleží na konkrétním soudu. Například okresní osud v Náchodě zvládá řízení v průměru za 130 dnů, ale třeba soud v Chomutově za 692 dnů.

Protahovat se ale mohou i trestní řízení, což aktuálně ukazuje například soud kolem vlakového neštěstí ve Studénce. Okresní soud v Novém Jičíně minulý týden rozhodl o nevině 10 lidí, kteří měli nést odpovědnost za havárii mostu. Na rozhodnutí, které navíc zatím není pravomocné, se čekalo více než devět let.

Obstrukce i čekání na znalce

Důvody soudních průtahů jsou různé a mohou za něj soudy i účastníci. Řízení mohou protahovat například obstrukce, složité procesní předpisy nebo nekonečné čekání na znalecké posudky. „Například v některých oborech je znalců méně a může se pak stát, že vyhotovení znaleckého posudku trvá delší dobu. Dále může být délka řízení ovlivněna nepříznivou personální situací u soudu,“ řekl pro Blesk Zprávy Jakub Říman z tiskového oddělení rezortu.

Odškodné za soudní průtahy Odškodné za soudní průtahy | Archiv CNC

Podle zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka by měla být délka všech řízení přiměřená, třebaže mohou být okolnosti sebesložitější. Zvláště to pak platí o životně důležitých situacích. „Například u záležitostí týkajících se nezletilých dětí, bydlení nebo zdravotního stavu se musí přiměřenost délky řízení posuzovat mnohem přísněji než v jiných věcech,“ myslí si Křeček s tím, že odkládaná spravedlnost je odmítaná spravedlnost. „Je odpovědností státu, aby zorganizoval soudnictví tak, aby lidem spravedlnost odmítána nebyla,“ dodává.

Česko platí na odškodném miliony

Česko se snaží soudy zrychlit, ale prosazení změn ve zkostnatělém soudnictví není snadné. Odcházející ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) například zavedl dynamický model přidělování soudců na soudy, který umísťuje nové soudce na místa, kde je nejvíce nedodělků. „Loni bylo takto jmenováno několik desítek nových soudců a například na práci severočeských soudů je vidět, že se model osvědčuje. Za dva roky se počet nedodělků například u okresního soudu v Mostě snížil téměř na polovinu,“ zmínil Říman z rezortu.

Soudní průtahy dnes stojí státní kasu desítky milionů ročně. Finanční kompenzaci totiž dostávají každý rok stovky lidí. Jen za letošní rok už ministerstvo vyplatilo 900 odškodných v celkové hodnotě 63,4 milionu korun. O rok dříve to bylo 742 odškodnění za 60,5 milionu. Za posledních šest let se tato částka vyšplhá téměř k půl miliardě korun.

zadnice ( 14. prosince 2017 14:18 )

Naše soudy jsou skutečně naprosto ojedinělé, prostě unikátní!!!

gabreta ( 14. prosince 2017 07:17 )

Nejhůře pracující a nehorázně přeplacená parta lidí jsou soudy. Navíc bez zodpovědnosti!!

Zobrazit celou diskusi