Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dress code pro každou příležitost! Oblečte se správně na večírek

Naučte se správný význam dress code.
12. prosince 2019 | 06:00

Pozvánky s předepsaným dress code nedostáváte asi každý den, přesto se vyplatí znát základní módní slovník. Co musíte dodržet, abyste neudělala faux pas a přišla na společenskou událost oblečená tak, jak se od vás očekává?

Dress code je vlastně určitý styl oblékání, který je předepisován především na formálních akcích nebo v pracovním prostředí. Jak se v něm vyznat a co jednotlivé styly znamenají?

White tie dress code

Někdy je nazývaný také ultra formal – objevuje se jen velmi zřídka. Předepisuje se totiž jen na těch nejprestižnějších akcích, jako jsou bály nebo plesy v opeře. Dámy proto musí vybírat slavnostní róbu až na zem, popřípadě na ruce navléct rukavičky. Pánové zase nesmějí zapomenout na frak a motýlka.

3808630:gallery:true:true

Black tie dress code

Akce s dress code "černá kravata" – black tie, neboli formal – značí opět velmi formální akci. Neobejdete se bez večerních šatů, ale sáhnout můžete i po koktejlkách, které by neměly být kratší než ke kolenům. Název by mohl být trochu zavádějící, proto se nenechte zmást a vedle černé vyrazte klidně i v barvách. Muži by měli mít smoking a opět motýlka, nikoliv kravatu.

3808625:gallery:true:true

Cocktail dress code

Přišla vám pozvánka s dress code cocktail? Jedná se o honosnější párty a měla by se nést v duchu elegance, ale i odvážnějších trendů. Pánům bude slušet sako. Dámy zase oslní v koktejlových šatech zajímavých střihů i barev s vysokými podpatky. Vyzkoušet ale můžou i neokoukaný pánský look nebo módní overal.

Smart casual dress code

V tomto případě se od vás očekává formální byznys vzhled, často se objevuje ve firmách, kde se vyplatí pravidla dodržovat. Rozhodně to ale neznamená, že musíte každý den obléct jen nudný kostýmek. Skvěle vypadají midi- a pouzdrové sukně, chinos kalhoty, nápadité halenky a padnoucí blejzr. Právě modely v byznys stylu jsou letos velkým trendem i na běžné nošení. Muži si mohou obléct oblek bez kravaty nebo kalhoty a nápadnější blejzr.

3808634:gallery:true:true

Casual dress code

S casual dress code si nemusíte moc lámat hlavu. Jde o styl oblékání, který nosíte běžně. V klidu si proto vyrazte v oblíbených džínách, kotníčkových botách a kožené bundičce. Myslete na to, že důležité jsou nejen poslední trendy, ale hlavně to, abyste se v oblečení cítila sebevědomě a uvolněně.

Podívejte se do fotogalerie na konkrétní outfity, které odpovídají jednotlivým typům dress code:

Autor: Karolína Havlíková