Čipová karta Lítačka letos oslavila rok své existence, kdy nahradila dosud stále kontroverzní Opencard. Už od jejího zavedení se hovořilo o rozšíření funkcí, kterými by takováto karta měla disponovat. „Připravuje se virtuální Lítačka do škol, kterou jsme dnešním dnem schválili,“ uvedla na úterní tiskové konferenci primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Jelikož dosavadní provoz Lítačky funguje bez jakýchkoliv vážnějších problémů, usnesli se pražští radní na pilotním projektu, který by měl zprovoznit její služby na základních školách. Suplovat by mohla například čipové karty ke vstupu do škol nebo k výdejům obědů. Pilotní projekt by měl začít buď v únoru, nebo v březnu příštího roku a týkat se prozatím bude jen 8 škol na Praze 13.

Zjednodušení pro školy i pro Škodův palác

Jednou z výhod tohoto zaopatření je usnadnění výdeje Lítaček, které jsou k dostání buďto přímo ve Škodově paláci, a nebo prostřednictvím infocenter Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Operátor ICT je proto připraven uzpůsobit možnost vydání karet přímo v daných školách. Pro děti do 15 let je přitom vydání Lítačky zadarmo. Karta by měla sdružovat své obecné funkce s těmi, které platí na dané škole.

Co bude dál?

Primátorka na úterní tiskové konferenci také uvedla, že další rozšíření funkcí Lítačky není na pořadu dne, protože má plnit funkci především cestovního dokladu. Pakliže se pilotní projekt na základních školách osvědčí, neměl by ale být problém uskutečnit jej celoplošně v těch školách, které o to budou stát. Na přetřes by v takovém případě přicházela i spolupráce se středními nebo vysokými školami.

Rok fungování

Lítačka byla nasazena do ostrého provozu v listopadu uplynulého roku. V současnosti ji využívá přes půl milionu zákazníků z Prahy nebo ze Středočeského kraje. Měsíční náklady na její provoz nejsou ani poloviční těm, které město stály při provozu Opencard.