Heda Čechová byla vskutku velká bojovnice. Ve 49 letech porazila rakovinu, i když jí lékaři dávali jen tři měsíce života. „Ale já si tehdy téměř vůbec nepřipouštěla, že by to mohlo skončit špatně,“ prozradila kdysi. Její optimismus jí pomohl mockrát, v životě totiž utržila hned několik bolestivých ran.

První přišla v necelých jednadvaceti letech, kdy kvůli komunistickému režimu přišla o tatínka Jaromíra Šimandla (†44). Ten působil jako správní ředitel rozhlasu, ovšem když byl na podnikové schůzi označen za nepřítele a dostal vyhazov, neunesl to a 23. května 1949 se zastřelil.

V té době již moderátorka chodila se svou životní láskou Vladimírem Čechem starším (†74). Za něj se i provdala, ovšem po sedmi letech manželství od ní odešel a ona zůstala sama na výchovu jejich synka Vladimíra. „On se o Vladimíra vůbec nestaral. Čili to, co z něj bylo, byla víceméně moje zásluha,“ vyprávěla smutný příběh Heda ještě v roce 2016, kdy se přijela podívat na filmový festival ve Varech a přijala pozvání na besedu pořadu 13. komnata.

Sama synovi platila i vysokoškolské studium, protože exmanžel přestal platit alimenty. „Řekl, že se měl vyučit kuchařem nebo něčím takovým a vydělávat si,“ stěžovala si maminka slavného herce a moderátora pořadu Chcete být milionářem? Vladimíra Čecha (†61). „Do divadla, když měl Vladimír premiéry, tak chodil rád, a tím se naparoval. Ale to, že na to nedal ani korunu, tak to bylo zapomenuto,“ dodala s hořkostí.

Když ještě pracovala v televizi, musela si najímat paní na hlídání, jinak by prý vůbec nezvládala. Pak ale přišel rok 1968 a Heda si oblékla černé šaty na znamení smutku z okupace. Okamžitě musela zmizet z obrazovek. „Nesměla jsem hlásit zprávy na obraz, tak mi dali jen číst šoty pod něj. Lidi psali, že jsou rádi, že mě alespoň slyší, tak mi vzali i tohle a šoupli mě do archivu, kde jsem pořádala gramofonové desky,“ vyprávěla v pořadu Potomci slavných.

VIDEO: Heda Čechová v pořadu Potomci slavných promluvila o synovi Vladimíru Čechovi: Umíral velice, velice zle…

Video
Video se připravuje ...

Maminka slavného Vladimíra Čecha (†61), hlasatelka Heda Čechová: Umíral velice, velice zle… Zuzana Bubílková, Jan Jedlička

Měla možnost emigrovat, tu ale odmítla kvůli synovi. „Mohla jsem jít do západního Německa, kde mi drželi nějaký čas místo starší manekýny, nebo bych mohla hlásit na Svobodné Evropě – ale to bylo v době, kdy byl Vladimír čerstvě zamilovaný a odmítl odejít. A já bych bez něho nikdy nešla,“ svěřila kdysi Krajským listům Čechová.

Možná ale dobře udělala. Její o čtyři roky mladší sestra totiž emigrovala již v roce 1965, ovšem nikdo už o ní pak nikdy neslyšel. Přitom po ní pátral i Interpol. Bohužel marně. Heda tedy zůstala v Čechách a po revoluci začala pracovat pro Občanské fórum.

Sláva se jí částečně vrátila na přelomu století, kdy její syn legendárním způsobem uváděl soutěžní pořad Chcete být milionářem? Právě Vladimírova smrt pak byla poslední z řady tragédií, které musela překonat.

Moderátor, herec a dabér s nezaměnitelným hlasem zemřel v roce 2013 na tzv. Lynchův syndrom, agresivní druh rakoviny, při němž se v těle tvoří jeden nádor za druhým. „Přišel, že má bulku. I já měla rakovinu, takže jsem tušila. On měl pak bulky po celém těle. Umíral velice, velice zle,“ vzpomínala pro Blesk.cz hlasatelka, která se se synovým odchodem nikdy zcela nevyrovnala.

VIDEO: Maminka Vladimíra Čecha (+61) Heda: Rozplakala se na tiskovce, kde vzpomínala na syna!

Video
Video se připravuje ...

Maminka Vladimíra Čecha (+61) Heda: Rozplakala se na tiskovce, kde vzpomínala na syna! Blesk TV

Fotogalerie
73 fotografií