Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čeští zpravodajci odhalili: Kde se „líhne“ teror? A co dělají Rusové na Krymu?

Autor: ČTK - 
24. října 2017
17:25

Rusko loni pokračovalo ve vojenské podpoře separatistů na východě Ukrajiny. Ve výroční zprávě za rok 2016 to uvedlo Vojenské zpravodajství (VZ). Varuje v ní také třeba před situací v Jemenu, který by se mohl stát rekrutační zásobárnou teroristů. Loni VZ předalo českým politikům či spojeneckým tajným službám asi 1800 „zpravodajských výstupů“. To je zhruba o 350 více než o rok dříve.

Vojenské zpravodajství uvedlo, že Česká republika se loni nacházela na okraji geopolitických zájmů velmocí a nestátních aktérů. Poznamenalo, že pro země velikosti Česka se stále více stávají strategickou komoditou informace, které jim umožňují s předstihem reagovat na situace, do kterých mohou být vtaženy proti své vůli v důsledku takzvaného hybridního působení „silnějších aktérů“.

Podstatnou část výroční zprávy Vojenského zpravodajství představuje hodnocení situace ve výbušných částech světa. Uvádí, že Ruská federace loni intenzivně pracovala na znovuzískání pozice respektované velmoci. Pokračovala ve vojenské podpoře separatistických republik na Ukrajině a rozmísťovala prostředky protivzdušné obrany na Krymu, aby tak potvrdila svou svrchovanost nad anektovaným územím. Přímá vojenská konfrontace s jinými velmocemi není podle VZ v ruském zájmu.

Zpravodajci o jaderné dohodě, Islámském státu a Jemenu

O Sýrii zpravodajci konstatují, že i když takzvaný Islámský stát ke konci roku 2016 ztratil téměř 30 procent z původně drženého území, jeho předpokládaná vojenská porážka nebude znamenat konec krize v zemi.

Ohledně Íránu čeští zpravodajci uvádějí, že mezinárodní bezpečnost pozitivně ovlivnila jaderná dohoda. „Írán své závazky plynoucí z jaderné dohody dodržoval, což lze chápat jako významný úspěch v boji proti šíření jaderných zbraní,“ uvádí zpráva. Dodává, že v uplynulém roce byla v íránské zahraniční politice zaznamenána spíše snaha o normalizaci vztahů s evropskými zeměmi než projevy nepřátelství. Jadernou dohodu s Íránem často kritizuje americký prezident Donald Trump. Ukončení dohody Trump považuje za reálnou možnost. Západní spojenci a Rusko naopak USA vyzývají, aby takový krok nedělaly.

Občanská válka v Jemenu se v roce 2016 dostala podle VZ do patové situace. Tamní nestabilní bezpečnostní situace sice neměla přímý vliv na bezpečnost ČR, ale 80 procent tamních obyvatel postižených humanitární krizí může bez mezinárodní pomoci znamenat významný rekrutační potenciál pro mezinárodní terorismus, varuje zpráva.

Občanská válka v Jemenu:

tgbg ( 24. října 2017 18:59 )

Hlavní světový terorista a podporovatel terorizmu po celém světě Putler se snaží rozpoutat nový světový válečný konflikt, protože Rusko je totálně na dně!!!!!

santikxauz ( 24. října 2017 18:22 )

Nebát CIA,tak je po celém světě klid a mír.

Deneček ( 24. října 2017 18:21 )

Měli by ty americké mafie zavřít,máš pravdu.

rancer ( 24. října 2017 17:45 )

Víte proč je Islámský stát pořád neporažený? Protože má podporu z USA a to jsou dodávky zbraní i instruktorů.

Zobrazit celou diskusi