Národní muzeum vymyslelo naučný program pro děti, jak zábavnou formou poznat bývalého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Inspirace sobotního programu vycházela ze samotné výstavy, kterou si nyní můžete v nové budově Národního muzea prohlédnout.

„Obdobně jsme vymysleli pět stanovišť do prostoru před výstavou, která dětem skrze zábavné úkoly a výtvarné dílničky zprostředkují témata z různých životních fází Tomáše Garrigua Masaryka,“ prozradila Šárka Dočkalová z Národního muzea.

Pět stanovišť s poznáním

Děti se s cestovním pasem pomyslně vydaly v Masarykových stopách. V rámci svého putování se nejednou podívaly přímo do výstavy. „V prvním zastavení připomínáme například důležitý okamžik ze života malého Tomáše Masaryka, kdy se vydává za studii do světa,“ vysvětlovala na místě Dočkalová u kufříku, kde si měl každý dobrodruh vybrat na cestu tři potřebné věci.

Děti s Masarykem prožily takřka celý jeho život. Na jednom stanovišti si pohrály s hračkami jeho dětství, na dalším sestavovaly rodokmen svůj i prezidenta Masaryka. U dalšího stolku si zase namáhaly hlavy při detektivní činnosti.

A nakonec pro ně byla vymyšlena i dílnička. Holčičky si upletly čelenku, kterou nosila Masarykova žena, a kluci si slepili klobouk. „Je to tady super,“ těšil se Tomášek, který si zrovna slepil klobouk z černého papíru. 

Fotogalerie
41 fotografií