Komorní výstava v Dietrichsteinském paláci vznikla u příležitosti 200. výročí muzea a představuje soubor cenných předmětů z fondů archeologického ústavu. „Vybírala jsem tak, aby pro každé období bylo ve výstavě něco unikátního,“ vysvětlila vedoucí archeologického ústavu Alena Humpolová.

Vedle vitríny s venuší jsou k vidění ukázky bronzových prací. Nejmenší z nich je evropským unikátem z hlediska uměleckého ztvárnění zvířecí plastiky. Jde o stylizovanou figurku koně nalezenou v žárovém hrobě z pozdní doby bronzové v Brně-Obřanech.

Dalším unikátem je náholenice objevená u Kuřimi na Brněnsku, jediný doklad tohoto typu zbroje z doby bronzové v českých zemích. „Často nacházíme meče, dýky z této doby, ale zbroj ne. Koneckonců, je to tenký plech, možná proto se nedochová,“ upozornila Humpolová.

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí Numismatického oddělení Historického muzea MZM Brno Dagmar Grossmannová popisuje okolnosti nálezu tzv. zlatého pokladu v brněnské Kobližné ulici začátkem 20. století. Zdeněk Matyáš

Nechybí vytepávaná mísa s perličkovitým okrajem a plastickými ornamenty slunečních motivů a vodních ptáků. Pochází z mohyly Hlásnica u Horákova na Brněnsku.

Posledním unikátem je soubor bronzových kování, které původně zdobily dřevěnou nádobu z keltského pohřebiště narušeného stavbou nákladního nádraží v Brně-Maloměřicích v roce 1941. Archeologové tvar nádoby podle kování rekonstruovali.

Expozice archeologického ústavu v Dietrichsteinském paláci potrvá do 5. listopadu.

Video
Video se připravuje ...

Svatava Kubešová komentuje český překlad Mattioliho herbáře z 16. století. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
9 fotografií